Στον Εισαγγελέα Διαφθοράς παραπέμπει ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ο Άρειος Πάγος για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Στον καθ’ ύλην αρμόδιο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο παρέπεμψε την αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, ύστερα από αίτημά του προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβασή του ώστε να εξεταστεί εάν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν όφελος ή εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis κι αν νόμιμα τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας. Η κίνηση Πλιώτα να παραπέμψει την αντιπροσωπεία στον Μπρακουμάτσο παραπέμπει κατ’ ουσίαν στη θέση του Επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σύμφωνα με την οποια πρέπει να τηρηθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την προστασία των μαρτύρων. 

Δείτε επίσης: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν άρση προστασίας μαρτύρων

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το tvxs.gr, ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, με έγγραφό του προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, επισημαίνει την υποχρέωσή τους να τηρήσουν τη σχετική ΚΥΑ και ζητά να προβούν στις επιβαλλόμενες από το σχετικό πλαίσιο προβλέψεις, στη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, αρμόδια για να τροποποιήσει ή να μεταβάλει το καθεστώς προστασίας είναι η δικαστική αρχή που τα διέταξε, εν προκειμένω η Εισαγγελία Διαφθοράς, που εμμένει στην προστασία τους. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που δημιουργούνται κίνδυνοι για την αποκάλυψη των μαρτύρων, η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παράσχει και προσωρινό κατάλυμμα στους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η σχετική ΚΥΑ 429/2018 προβλέπει επακριβώς τον τρόπο εξέτασης σύμφωνα με τις σχετικές ηλεκτρονικές υποδομές στη ΓΑΔΑ, ο οποίος προστατεύει ρητά την αποκάλυψη οποιουδήποτε χαρακτηριστικού η στοιχείου ταυτότητας των μαρτύρων και απαγορεύει οποιαδήποτε προσωπική επαφή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων σε κάθε στάδιο της έρευνας για την οποία τέθηκαν σε καθεστώς, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση ή ενώπιον οποιασδήποτε άλλης αρχής !  Ο Π. Μπρακουμάτσος, παρότι “δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα της Προανακριτικής”, χαρακτηρίζει τους μάρτυρες “υπό καθεστώς προστασίας”.

ΣΥΡΙΖΑ: Το plan B της ΝΔ είναι η εξόντωση των μαρτύρων 

Ο Σπύρος Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το έγγραφο Μπρακουμάτσου ζητά να εφαρμοστεί η ΚΥΑ και όσα αυτή προβλέπει για την εξέταση προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ. «Θέλουμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως ορίζει η ΚΥΑ και θέλει η ΓΑΔΑ. Σας παραπέμπω και σε όσα δήλωσε προχτές στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» είπε.

«Αφού δεν πετύχατε στο plan A, δηλαδή δεν καταφέρατε να αφαιρέσετε τον φάκελο του σκανδάλου από την εισαγγελέα Τουλουπάκη μετά τη συντριβή σας από την ολομέλεια Εφετών, τώρα επιχειρείτε το plan B σας. Επιχειρείτε να εξοντώσετε τους προστατευόμενους μάρτυρες» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και υποστήριξε ότι η πλειοψηφία μεταχειρίζεται «πρωτοφανείς θεσμικές δολιότητες»  με στόχο να αποσοβήσει ενδεχόμενη δίωξη του Άδωνι Γεωργιάδη, που θα κλονίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του Αρείου Πάγου, σε αντίθεση με τις διαρροές που έκαναν στελέχη της ΝΔ, σημειώναν πως «δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης», ενώ πρόσθεταν πως «δεν συνιστά ποινική ευθύνη η μη εμφάνισή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής». Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η μόνη αρμόδια, σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί