Ξανά στη βουλή τα προβλήματα λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ, λόγω υποστελέχωσης

Επανακατατέθηκε σήμερα 19 Ιανουαρίου, ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 1963/15.11.2019, η οποία παραμένει αναπάντητη. Το ΠΑΓΝΗ ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, εξυπηρετεί περισσότερους από 600.000 κατοίκους. Ωστόσο, λόγω της υποχρηματοδότησης, αδυνατεί να καλύψει τις ιατρικές – νοσηλευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εργασίας. Ακόμη και με τον πετσοκομμένο οργανισμό του 2012, περισσότερες από 500 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ. Σε αυτούς προστίθενται οι δεκάδες εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, με τις περισσότερες από τις μόνιμες θέσεις τους να μην επαναπροκηρύσσονται. Επιπλέον, περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δουλεύουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. 

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, με συχνή υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαράδεκτη κατάσταση με την οφειλόμενη άδεια και ρεπό στους εργαζομένους της ΜΕΘ και το σοβαρό ενδεχόμενο ότι αν δε δοθεί άμεσα λύση  με πρόσληψη μονίμου προσωπικού τα υπάρχοντα κρεβάτια να μην μπορούν στο μέλλον να λειτουργήσουν. 

Ταυτόχρονα, αποτέλεσμα της έλλειψης σε γιατρούς είναι και οι πολύωρες αναμονές για εξέταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου είναι σοβαρή η έλλειψη νοσηλευτών με αποτέλεσμα οι βάρδιες να μη βγαίνουν και στη διαλογή να υπάρχει φοιτητής νοσηλευτικής και όχι μόνιμος εργαζόμενος. Πολύμηνες είναι οι αναμονές για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, αλλά και στις λίστες χειρουργείου, που αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνουν περίπου 4000 ασθενείς, ενώ τα ραντεβού για μαστογραφία, υπερηχογράφημα και μαγνητική έχουν αναμονή μηνών. 

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί και αποδεικνύει στην πράξη τις συνέπειες της βαρβαρότητας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει

  • Για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και την άμεση μονιμοποίηση όλων όσων ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
  • Για απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται στις προβλεπόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα. 


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί