Αποποιείται τις ευθύνες της κυβέρνησης για το προσφυγικό ο Μηταράκης, ρίχνοντας την ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες

Ζητάει προσχηματικά από τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, εμμένοντας πάντα στο αδιέξοδο των κλειστών κέντρων

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης προσπάθησε εκ νέου να δικαιολογηθεί για το κυβερνητικό αλαλούμ στο προσφυγικό και ζήτησε δημόσια τη στήριξη των νησιωτών, τονίζοντας ότι τα κλειστά κέντρα «θωρακίσουν τα νησιά».

«Εμείς θέλουμε να συζητάμε, αλλά από ότι φαίνεται ο κ. Μουτζούρης δεν θέλει να προσέλθει σε συνάντηση μαζί μας και οι δήμαρχοι δεν θέλουν να έρθουν σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα στα νησιά. Δεν μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές δομές μέσα στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προβλήματα στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών. Στόχος μας είναι οι επιστροφές», δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Μηταράκης στον Alpha και συνέχισε:

«Υπάρχει δυσπιστία, την οποία βιώνω καθημερινά. Αυτό που εμείς πιστεύουμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές δομές μέσα στις πόλεις. Σε αυτό συμφωνούν τα νησιά. Συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε α έχουμε 42.000 άτομα. Εμείς στοχεύουμε μέσα στο 2020 να πάμε κάτω από τους μισούς από αυτούς που είναι σήμερα στα νησιά. Η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που θα έχει γίνει. Είναι δεδομένη η ανάγκη κλειστών δομών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πειστεί η τοπική κοινωνία ότι σε αυτές τις νέες δομές, θα είναι πράγματι κλειστές και ελεγχόμενες, θα συνδυαστούν με αποσυμφόρηση πάνω από 50% και δεν θα υπάρχει παραμονή των ανθρώπων πάνω από έξι μήνες. Δεν είναι κέντρα μόνιμης εγκατάστασης».

Ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε την επόμενη βοήθεια που θα ζητήσει από τους νησιώτες: «Θα στείλω επιστολή στον κ. Μουτζούρη και στους δημάρχους ζητώντας να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. Γιατί για να συμβεί αυτό θέλει προεργασία. Πρέπει να πούμε αλήθειες στους νησιώτες, δεν χωράνε λαϊκισμοί, ούτε μεγάλες ιδέες. Η αλήθεια είναι ότι τα κλειστά είναι απαραίτητα για τη θωράκιση».

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες στο προσφυγικό

Για «ανικανότητα» να διαχειριστεί το προσφυγικό επικρίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, την κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι «εξακολουθεί να εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες».

Σε σχόλιό του αναφέρει ειδικότερα: «Μια εβδομάδα μετά την απαράδεκτη απόπειρα να επιτάξουν εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών, ευτελίζοντας μάλιστα το Κοινοβούλιο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των νησιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Χαρίτσης κάνει λόγο για «πρωτοφανή αμηχανία» του αρμόδιου υπουργού, καθώς όπως αναφέρει, «ανακοινώνει, κατόπιν εορτής βεβαίως, ότι θα συστήσει ομάδες εργασίας για να βρεθεί μια λύση στο χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν». Την ίδια στιγμή όμως, προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός «αποποιούμενος τις ευθύνες της κυβέρνησης, ζητάει προσχηματικά από τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, εμμένοντας πάντα στο αδιέξοδο των κλειστών κέντρων».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να χειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό» και τονίζει ότι «όσο δεν ακολουθεί τη λύση της αποσυμφόρησης των νησιών, το μπάχαλο θα συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους πρόσφυγες».

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί