Γέμισαν οι δρόμοι για το ασφαλιστικό – Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις (Φωτο)

Ραντεβού στους δρόμους έδωσαν το πρωί της Τρίτης χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα της ΑΔΕΔΥ, Εργατικών Κέντρων, του ΠΑΜΕ και όχι μόνο, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει ψηφιστεί.

 Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου στις 09.30 το πρωί και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή  συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και μετά πορεία στο κέντρο της πόλης.

Δείτε φωτογραφίες του Imageonline.gr από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:

Από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ:

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 18/2 στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και άλλων πόλεων ανταποκρινόμενοι στα απεργιακά καλέσματα των συνδικάτων ενάντια στο (αντι)ασφαλιστικό, όπως τονίζουν, νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. 

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», σωματεία και εργαζόμενοι  βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεύτηκαν στη συνέχεια μέχρι τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί ακόμα την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

«Να μη συνηθίσουμε στις απολύσεις», ήταν το μήνυμα των ενοικιαζόμενων στον τραπεζικό κλάδο, που μεταξύ άλλωνα αναφέρουν ότι:

Οι 50 ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι  της Εθνικής, οι 24 τραπεζοϋπάλληλοι της Πειραιώς και οι 3 τραπεζοϋπάλληλοι της Αττικής, δυστυχώς φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Αλλά και για όσους μένουν πίσω τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Συνεχής πίεση, καμία τήρηση των εργατικών διατάξεων ,ειδικοί συνεργάτες από την πίσω πόρτα (άραγε ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος ειδικός συνεργάτης; προβλέπει κάτι ο κανονισμός εργασίας και έχει διαφύγει της προσοχής μας;) και πάνω από όλα η προσπάθεια να μας πείσουν πως βιώνουμε την…κανονικότητα.

Με μια ξεχωριστή, ογκώδη διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε με πορεία στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ έστειλε «μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης για να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι». «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την παραπέρα κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, όπως πριν από αυτήν την πλήρωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, που έδωσε το παρών στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ.

Επιπλέον, από τα Χαυτεία ξεκίνησαν ξεχωριστή διαδήλωση πρωτοβάθμια σωματεία.

Παράλληλα, από τα ξημερώματα της Τρίτης στα πόστα τους βρέθηκαν οι ομάδες περιφρούρησης της απεργίας στον Πειραιά και αλλού. Εργαζόμενοι βρέθηκαν στο λιμάνι όσο και στους καταπέλτες των πλοίων όσο και μπροστά στην πύλη της Cosco με αποτέλεσμα να παγώσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και να μη γίνει καμία εργασία στη διαμετακόμιση και στις μεταφορές. 

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Χαλκίδα για τη ΛΑΡΚΟ

Παράλληλα, μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης, έστειλαν Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και φορείς από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, μαζί με τα Σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας αλλά και εκπροσώπους κομμάτων (όπως για παράδειγμα η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ) Πραγματοποίησαν αποκλεισμό της Υψηλής Γέφυρας Χαλκίδας και υπενθύμισαν ότι αν νεκρώσει η ΛΑΡΚΟ, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Εύβοια κινδυνελυουν να καταντήσουν ερειπωμένες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης κατέληξαν το μεσημέρι οι πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη ενώ μοτοπορεία με τελική κατάληξη στο Άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησαν διανομείς της πόλης. 

Πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα:

Aπεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

«Χειρόφρενο» τράβηξαν σήμερα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών. Ακινητοποιημένα παρέμειναν επίσης Προαστιακός και τρένα. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ “λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητη απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός”. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.  

Η γνωστή καραμέλα του κοινωνικού αυτοματισμού

«Μια χούφτα εργαζομένων πήγε με το ”έτσι θέλω”, με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες εποχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στον Ρεντή (…), μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο Προαστιακός» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απειλώντας πως θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα»…

Τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων

Σε τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να προχωρήσουν και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω απεργιακής κινητοποίησης πέντε ναυτεργατικών σωματείων, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.  

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη παμπειραϊκή απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».  

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ.  

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία σε ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες για περιφρούρηση της απεργίας αναφέροντας ότι από τη «νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρείται κανένας».

«Όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις λεηλάτησαν με την πολιτική τους τα ασφαλιστικά ταμεία, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, με περικοπές στις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, θα θυσιάζεται διαρκώς, όπως και το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης

Με τρίωρη στάση εργασίας (12 – 3 μ.μ.) συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.  

Έφη Αχτσιόγλου: Ασφαλιστικό ακραίας μονομέρειας

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε δήθεν τη 13η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος», δήλωσε τη Δευτέρα η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προσθέτει η Έφη Αχτσιόγλου:

«Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών. Μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους και αύξηση εισφορών για 9 στους 10 επαγγελματίες. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα του κ Βρούτση και της Νέας Δημοκρατίας».

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ , μετά την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης,  την υποβάθμιση και του ΣΕΠΕ, την  αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μια σειρά άλλες αντεργατικές διατάξεις, που οδηγούν  καθημερινά σε  απολύσεις και μειώσεις μισθών, επιτίθεται στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τους χαμηλοσυνταξιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνεται αναλυτικά:

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ  δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες  σε χιλιάδες συνταξιούχους , διαψεύδεται με πάταγο  από την ίδια την πραγματικότητα:

·                 Δίνει  ελάχιστες αυξήσεις μόνο σε λίγους, ενώ για την μεγάλη  πλειοψηφία, επιφυλάσσει νέες μειώσεις συντάξεων, μέσω της κατάργησης της 13ης σύνταξης.

·                 Προβλέπει λιγότερα χρήματα για κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020.

·                 Αποσυνδέει την ασφαλιστική εισφορά από το εισόδημα, αυξάνοντας σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές για το 90%  των ελεύθερων επαγγελματιών, ευνοώντας  σαφώς τα μεγάλα εισοδήματα.

·                 Ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ με τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνει το χώρο της δημόσιας κοινωνική ασφάλισης, που έχουν κατακτήσει με αίμα  και αγώνες οι εργαζόμενοι, για να τη δώσει «βορρά» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

·                 Μειώνει την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας και  περικοπές στα προγράμματα  απασχόλησης.

Ο κόσμος της εργασίας, οι συνταξιούχοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θα δώσουν  απάντηση στα ψέματα και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες διάλυσης της δημόσιας  κοινωνικής ασφάλισης. Με ενότητα και αγώνα θα  διεκδικήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, αναδιανεμητικό, καθολικό, που θα σέβεται τους κόπους και τον ιδρώτα του κόσμου της δουλειάς. Που θα δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και θα αντιμετωπίζει την ασφάλιση ως δικαίωμα και όχι ως «παροχή του εργοδότη».

ΟΧΙ ΣΤΟ  ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί