Κύπρος: Το θέμα της Αμμοχώστου θα εγείρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην ηγεσία της ΕΕ

Διμερείς επαφές με την ηγεσία της ΕΕ θα έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της μετάβασής του για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 20 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διευθετήσει διμερείς επαφές κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «oι διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στα άλλα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση και έχουν ήδη αποφασιστεί, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. Να είστε βέβαιοι ότι θα τα ανακοινώσουμε όταν θα πρέπει».

Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος είπε ότι «πάντοτε κινούμαστε μέσα σε πλαίσια πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, και θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στα πλαίσια που έχω αναφέρει».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που ακολούθησαν τις τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του 2019, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΓΓ του ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής».

«Θετικά αποτελέσματα για ‘Spitfire’»

Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσο υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στον χώρο του ‘Spitfire’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «ναι, κάποια θετικά αποτελέσματα υπάρχουν. «Δεν έχει τελειώσει το θέμα πλήρως, αλλά πιστεύουμε σε θετική κατάληξη σύντομα», κατέληξε.

Πλήρη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του ΣΑ για την Αμμόχωστο αναμένει η Γαλλία

Η Γαλλία αναμένει από τις πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο μεταξύ στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο υπενθυμίζει το περιεχόμενο της δήλωσης του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων», ανέφερε εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας.

«Αναμένουμε από τα μέρη και τις σχετικές εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», προσέθεσε.

Στήριξη και από τη Βρετανία

Επίσης, τη στήριξη του Λονδίνου στο ίδιο ζήτημα υπενθυμίζει εκπρόσωπος της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία, λέγοντας παράλληλα ότι μια συνολική λύση θα αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εκπρόσωπος της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι «στηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι μια συνολική επίλυση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας για τον επικοισμό της Αμμοχώστου

Αναλυτικά:

ΑΠΟΚΡΟΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


Αγαπητοί συμπατριώτισσες και συμπατριώτες
Για άλλη μια φορά η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε διεθνείς
συμβάσεις, όπως την συνθήκη της Λωζάννης, ούτε τις αποφάσεις διεθνών
οργάνων όπως τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του
Ο.Η.Ε για την Αμμόχωστο, που όχι μόνο απαγορεύει τον εποικισμό της, αλλά
αποφαίνεται ότι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
Eπαναβεβαιώνοντας τη συνεχή υποστήριξή του προς την Eιρηνευτική Δύναμη
των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο,

  1. Eπαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την
    επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή του.
  2. Kαταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης
    της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της
    τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και
    ζητά την άμεση ανάκλησή τους.
  3. Eπαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην
    αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της
    Bόρειας Kύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και
    τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν
    την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.
  4. Kαλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την
    εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής
    Δημοκρατίας.
  5. Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των
    Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες
    και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των
    Hνωμένων Eθνών.
    Το ψήφισμα 789 μεταξύ άλλων επαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα
    ψηφίσματα για το Kυπριακό συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 365
    (1974), 367 (1975), 541 (1983), 550 (1984) και 774 (1992).
    Με σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 (1984) αποφάσισε ότι η
    περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Eιρηνευτικής Δύναμης των
    Hνωμένων Eθνών πρέπει να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια.
    Η ιμπεριαλιστική Τουρκία, μεθοδεύει και προαναγγέλλει την ανοικοδόμηση
    της Αμμοχώστου και τον εποικισμό της με δαπάνη δισεκατομμυρίων. Ο
    Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίζεται αβάσιμα, ανυπόστατα και εν
    γνώσει του ψεύδεται ότι δήθεν το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους και
    ότι η περίκλειστη πόλη είναι περιουσία βακούφικων.
    Όλοι οι οργανωμένοι φορείς, τα σωματεία μέλη της Ο.Κ.Ο.Ε, και όλα τα
    κυπριακά σωματεία και φορείς που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όλοι οι
    συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην Κύπρο και την διασπορά θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και συντονισμένα, ώστε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα αντίδρασης, αντίστασης και καταδίκης της Τουρκίας και των παράνομων μεθοδεύσεών της να εποικήσει την Αμμόχωστο. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δίκαιό μας και να πολεμήσουμε την συνεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει συνεχώς και αδιαλείπτως το άδικο.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί