Δωροδοκία πολιτικού προσώπου στην Ελλάδα από τη Novartis φέρνει στο φως απόρρητο έγγραφο του FBI

Δ. Παπαγγελόπουλος: Αποκαλύφθηκε ότι η Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI για δωροδοκία πολιτικού

Για την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου του FBI, το οποίο διαπιστώνει την δωροδοκία πολιτικού προσώπου στην Ελλάδα από τα μαύρα ταμεία της Novartis, ενημερώνει τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα η εισαγγελέας κατά της Διαφθροράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Το πρόσωπο δεν κατονομάζεται, ενώ το έγγραφο χαρακτηρίστηκε απόρρητο, δεδομένου ότι οι δικαστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν πολύ αυστηρούς νόμους προστασίας στη διάρκεια της έρευνας και της προδικασίας.

Το έγγραφο φέρεται να διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017, πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία η Ελένη Τουλουπάκη, όταν ακόμα επικεφαλής της Εισαγγελίας ήταν η Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με νομικές πηγές προσθέτει μια πληροφορία μάλλον άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Κι αυτό γιατί όλες οι πλευρές διατείνονταν πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχε καμία ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου. Το απόρρητο αυτό έγγραφο όμως έρχεται να ανατρέψει αυτή την εκδοχή αφού κάνει λόγο για μίζα σε «μη κατονομαζόμενο πολιτικό πρόσωπο». Το έγγραφο δεν υπάρχει στη δικογραφία γιατί όπως αναφέρεται υπάρχει ρητή απαγόρευση χρήσης του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου είχε παραιτηθεί λέγοντας ότι «αρνούμαι να μετατραπώ σε Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελ. Ράικου ως εισαγγελέας Διαφθοράς είχε υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ το 2016, ωστόσο αρνήθηκε πεισματικά στις καταθέσεις της και μέσα στη Βουλή ότι υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά για εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο μέχρι την παραίτησή της. Κι αυτό όταν ήδη και το δικό της έγγραφο προς τις ΗΠΑ έκανε λόγο για «καταγγελίες που αναφέρονται σε χρηματισμό δημόσιων λειτουργών που κατείχαν κρίσιμες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις».

Στην κατάθεσή της στη Βουλή φέρεται να απέδωσε την αιτία αυτής της συγκεκριμένης αναφοράς -στο επίσημο δικό της έγγραφο- για την πιθανότητα χρηματισμού πρώην κυβερνητικών παραγόντων σε δημοσιεύματα.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Αποκαλύφθηκε ότι η Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI για δωροδοκία πολιτικού

«Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν «καταστράφηκε» από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλους.

Όπως σημειώνει, «από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis. Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον Τύπο έχουν στρατευθεί στον βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».

Tvxs.gr

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί