Ιστορία καθημερινής… διαπλοκής: Ακροδεξιό site χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες του

Του Αντώνη Τελόπουλου

Μια ιστορία καθημερινής… διαπλοκής με πρωταγωνιστές έναν «δημοσιογράφο-ακόλουθο» (Κ. Πιτιακούδης) του Αντ. Σαμαρά με υψηλές γνωριμίες (Μητσοτάκης, Βαρδινογιάννης κ.λπ.), και τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, που σε πείσμα κάθε δεοντολογίας και διαφάνειας ανέθεσε στον… κατακίτρινο ιστότοπο του πρώτου το έργο προβολής της Περιφέρειας έναντι αφύσικα υψηλού τιμήματος.

Θύελλα αντιδράσεων αλλά και ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, να αναθέσει ένα έργο προβολής της Περιφέρειας ύψους 48.000 ευρώ στον πρώην μετακλητό υπάλληλο του ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεως Σαμαρά και διαχειριστή του ακροδεξιού ενημερωτικού ιστότοπου evros news.gr Kώστα Πιτιακούδη.

Ο Πιτιακούδης προεκλογικά υποστήριξε ανοιχτά την επανεκλογή Μέτιου και είχε αναλάβει με τα άρθρα του την πολιτική και ηθική εξόντωση των αντιπάλων του σημερινού περιφερειάρχη μέσω ύβρεων και fake news.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι σκανδαλώδης όχι μόνο γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση χρηματοδότηση ενός φιλικού στη διοίκηση του Μέτιου μέσου, αλλά και επειδή το ποσό που θα καταβληθεί από τους Ελληνες φορολογούμενους ως αμοιβή στον Πιτιακούδη είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την εργασία που θα καταβάλει – είναι υποχρεωμένος μέσα σε 32 μήνες να καταθέσει στην Περιφέρεια 16 απολογιστικές εκθέσεις για την πρόοδο του έργου και όλα αυτά για 48.000 ευρώ!

Εντύπωση ακόμη προκαλεί το γεγονός πως από τις 19 πιστοποιημένες εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος που είχε λάβει την πιστοποίηση μόλις στις 13.12.2019, σχεδόν δύο μήνες πριν από την έκδοση της απόφασης, ενώ η προσφορά του κατατέθηκε έξι μέρες πριν από την έκδοση και δημοσίευση της απόφασης.

Ο Χρήστος Μέτιος, όπως και ο ίδιος συχνά-πυκνά υπερηφανεύεται, ανήκει στον στενό πυρήνα των ανθρώπων του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε επιβάλει, άλλωστε, ως υποψήφιο περιφερειάρχη της Ν.Δ. για την ΑΜΑΘ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κομματικών παραγόντων.

Εκείνη τη δύσκολη περίοδο, εκτός από τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Χρήστος Μέτιος είχε εξασφαλίσει και τη βοήθεια του evrosnews.gr που εξαπέλυε βολές εναντίον των αντιπάλων του με σαφείς αιχμές για την προσωπική τους ζωή και τις οικογένειές τους, πέραν πάσης δεοντολογίας και δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας.

Ετσι κι αλλιώς, ο εν λόγω ιστότοπος εμφανίστηκε στα δημοσιογραφικά δρώμενα της Θράκης έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, όπου με έμφαση στον κιτρινισμό και τις παραπολιτικές ειδήσεις άρχισε να εξαπολύει αήθεις επιθέσεις σε πολιτικούς και δημοσιογράφους που τολμούσαν να ασκούν κριτική στον περιφερειάρχη και τη Ν.Δ.

Ακόμη και σήμερα το evrosnews.gr πρωταγωνιστεί στην αντιπροσφυγική ρητορική των ακραίων κύκλων της πολιτικής μας ζωής, αποκαλώντας τούς πρόσφυγες «λαθρομετανάστες» και προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις ακόμη και με fake news για δήθεν παραβατικές συμπεριφορές προσφύγων και μεταναστών.

Μνημείο, όμως, του ακραίου συντηρητισμού του και της προσπάθειάς του να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως ο Εβρος, αποτελεί το άρθρο που έγραψε ο ίδιος ο Πιτιακούδης σε γλώσσα και ύφος που θυμίζουν τις μαύρες εποχές της ελληνικής Ιστορίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο «Εθνική συμφιλίωση και λήθη πρέπει να υπάρχει και από τις δυο πλευρές», κατηγορεί τον τέως δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, που ανήκει στον χώρο της Ν.Δ., γιατί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ανιστόρητη… υστερία

O αντικομμουνισμός του φτάνει σε τέτοιο βαθμό που στο ίδιο άρθρο κάνει λόγο για εκτελεσθέντες κομμουνιστές που καταδικάστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από τα έκτακτα στρατοδικεία του νόμιμου ελληνικού κράτους για εγκλήματα κατά της πατρίδας.

Στο ανιστόρητο και επικίνδυνο άρθρο του όχι μόνο επιτίθεται στο ΚΚΕ λέγοντας πως και σήμερα δεν συμβάλλει στην εθνική συμφιλίωση, αλλά υπερασπίζεται και τις γιορτές μίσους που διοργανώνουν κατά καιρούς για τον Εμφύλιο ακροδεξιά μορφώματα.

Ποιος είναι όμως ο Πιτιακούδης που, παρά τα ακροδεξιά παραληρήματά του, κρίθηκε ικανός να αναλάβει ένα τόσο σημαντικό έργο της Περιφέρειας; Ο Πιτιακούδης ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικογράφος κυρίως σε οπαδικές εφημερίδες του Παναθηναϊκού, πολύ γρήγορα οι οργανωμένοι φίλαθλοι της ομάδας στηλίτευσαν τη στάση του και με δημόσιες ανακοινώσεις τους τον κατηγόρησαν πως λειτουργεί ως γραφείο Τύπου της οικογένειας Βαρδινογιάννη – μάλιστα ίσως είναι αυτός που κατά την προσφιλή τακτική του στα fake news συντήρησε δημοσιογραφικά την «πριγκιπολογία» στον Παναθηναϊκό με τον περιβόητο τότε Βλάση Τσάκα που θα έφερνε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και θα έσωζε την ομάδα.

Εντάχθηκε στο σαμαρικό μπλοκ της Ν.Δ., ακολουθώντας τον Σαμαρά σε όλη του την πολιτική διαδρομή, κατέβηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πολιτική Ανοιξη και απέτυχε παταγωδώς, ενώ αργότερα, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά, επιβραβεύτηκε με μια θέση ειδικού συμβούλου δίπλα στον υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά Ακη Γεροντόπουλο.

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές του να ενταχθεί ξανά στο δημοσιογραφικό γίγνεσθαι της Αθήνας, δημιούργησε το ενημερωτικό σάιτ evrosnews.gr και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα προσθέσει ακόμη μία θέση στο βιογραφικό του, αυτήν του στενού συνεργάτη του Χρήστου Μέτιου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί