Οι 110 στόχοι του Αδώνιδος και οι 5 συνήθειες των μπουρδολόγων

Του Γιώργου Δημητρίου*

Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα σε ένα άρθρο,για τα οποία δηλώνω ρητώς ότι σε καμμία περίπτωση δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Το πρώτο  θέμα είναι το βιβλίο 38 σελίδων που παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο κ.Αδωνις Γεωργιάδης με τον τίτλο ”110 στόχοι που έγιναν πράξεις” με σκοπό την πολιτική έκφραση ”αλληλοϊκανοποίησης” στον τάχα μου έλεγχο των επιδόσεων του υπουργού από τον πρωθυπουργό.

Σε ένα κλίμα με κωμική διάσταση δίδονταν εμπρός στις τηλεοπτικές κάμερες συγχαρητήρια για τις 110 επιτυχίες του υπουργού,και συγχαρητήρια του υπουργού προς τον πρωθυπουργό γιατί τον υπουργοποίησε και πέτυχε το πολιτικό” τζόκερ”!

”Μνήσθητι ημών ,Κύριε”,(Ματθ.14,22-34).

Η Κυβέρνηση είναι μόλις 181 ημερών,και ο κ.Αδωνης πέτυχε 110 στόχους,έφτιαξε βιβλίο,και το παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο οποίος τον συνεχάρη με το χαμόγελο της δικαίωσης αφού αυτός επέλεξε αυτόν πολιτικό  ”ογκόλιθο΄΄.

Μετά από αυτό,δεν νιώθω ιδιαίτερα ασφαλής για τα χέρια τα οποία κρατούν το τιμόνι της χώρας.

Στο δεύτερο θέμα τώρα.

Η λέξη ”μπούρδα΄΄ προέρχεται από το Γαλλικό ”bourde”δηλαδή ανοησία.(Λεξικό Μπαμπινιώτη)

Η φιλοσοφική μπουρδολογία σχετίζεται με το υψηλότερο επίπεδο με την μεταμοντέρνα αποδόμηση της αντικειμενικότητας.

Η διαφορά ανάμεσα στην μπούρδα και το ψέμα είναι ότι ο ψεύτης παρουσιάζει ως αληθινό κάτι που ο ίδιος θεωρεί ψέμα. Ενώ ο μπουρδολόγος ενδέχεται να μη γνωρίζει,ή το πιθανότερο να μην ενδιαφέρεται για την αλήθεια.

Φτιάχνει λεκτικές ανοησίες,και άλλες κατασκευές και ωραιολογίες που χαϊδεύουν αυτιά ακροατών.

Το είδος ευδοκιμεί κυρίως στην πολιτική στο συνδικαλισμό και στα ΜΜΕ.(Εφημερίδα Καθημερινή 12/4/2009,Θάνος Βερέμης)

Οι 5 συνήθειες των ανοήτων πολιτικών.

1) Οι ”ανόητοι” πολιτικοί κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη,προσπαθούν με συνέπεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους για πράξεις ή παραλείψεις τους.

Ενδιαφέρονται μονάχα να κυριαρχήσουν στο blame game στα τηλεοπτικά πάνελς.

Ο δρ Travis Bradberry καθηγητής συναισθηματικής νοημοσύνης λέει: “τη στιγμή που ο πολιτικός δείχνει τα δάκτυλά του είναι η στιγμή που οι άλλοι άνθρωποι αρχίζουν να τους βλέπουν ως κάποιους οι οποίοι δεν έχουν λογοδοσία για τις πράξεις τους”.

2) Οι ανόητοι πολιτικοί πρέπει να έχουν πάντα δίκιο .

Σε κατάσταση σύγκρουσης οι ανόητοι πολιτικοί αργούν να κατανοήσουν τα επιχειρήματα του άλλου ,δεν είναι ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες και μεταβαλλόμενες παραμέτρους.

Θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται ,και δεν θα παρατηρήσουν εάν ο συνομιλητής τους είναι εξυπνότερος και ικανότερος.

Αυτό ονομάζεται φαινόμενο Dunning-Kruger ,πρόκειται για τη γνωσιακή προκατάληψη που κάνει τους λιγότερο ικανούς πολιτικούς να υπερεκτιμούν τις δικές τους ικανότητες ,ενώ ταυτόχρονα υποτιμούν την ικανότητα των άλλων.(Cornell University USA Dunning-Kruger,1999)

3) Οι ανόητοι πολιτικοί αντιδρούν με θυμό και επιθετικότητα στις συγκρούσεις .Ερευνητές του Michigan University USA ,πραγματοποίησαν μελέτη για διάστημα 22 ετών,και 600 συμμετέχοντες. Βρήκαν μια μία ξεχωριστή συσχέτιση μεταξύ της επιθετικής συμπεριφοράς και χαμηλής βαθμολογίας IQ.

4) Οι ανόητοι αγνοούν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων .Ο Russel James του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Τέξας.(Texas tech,University USA)

5) Οι ανόητοι πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους, τείνουν να κακοποιούν τους άλλους για να φαίνονται καλύτερα οι ίδιοι.

Διακατέχονται απο προκαταλήψεις ,και αυτό είναι σημάδι  χαμηλής νοημοσύνης .

Μελέτη του Brock University,Canada,το 2017,έδειξε ότι άτομα χαμηλής νοημοσύνης τείνουν να τάσσονται περισσότερο υπέρ των ΣΚΛΗΡΩΝ ΤΙΜΩΡΙΩΝ,ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.

 Τώρα μετά από αυτά,ας κοιτάξουμε τα τηλεοπτικά πάνελς και υπάρχει μία εξήγηση γιατί έχουμε γεμίσει με ακροδεξιά ταλέντα την πολιτική σκηνή του τόπου.

Προσωπικά πιστεύω ότι θα έρθει στιγμή που τα κεντρικά ΜΜΕ θα ντρέπονται που εδώ και πολλά χρόνια προωθούν και υπερπροβάλλουν ” ακροδεξιούς” πολιτικούς.

Μεγαλύτερη η ντροπή για όσα κόμματα τους ξεπλένουν συστηματικά και διαχρονικά.

*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, με σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί