Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά (Live)

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιείται από τις 10.00 το πρωί στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση:

Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης γίνεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, καθώς είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συζήτηση λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα έχει πρωτολογίες, δευτερολογίες, τριτολογία πρωθυπουργού.

Η συζήτηση των αρχηγών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 2.00 το μεσημέρι.

«Επιστροφή στην “κανονικότητα” των Μνημονίων»: Η επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα

Επίκαιρη Ερώτηση έχει καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα: “Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ των Μνημονίων”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά «που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών»

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνει ερώτημα για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες και ρωτάει τον Κυρ. Μητστάκη αν θα προχωρήσει «στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχεδεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6% » ή αν «θα υιοθετήσει τη δήλωση Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019, ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία»

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ερωτάται «αν σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain, ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ή αν θα οδηγήσει χιλιάδες εξ αυτών στη μετανάστευση».

Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού


Θυμίζουμε αναλυτικά ότι, την Τετάρτη 5/2, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη  Αχτσιόγλου, κατέθεσε πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και επισατροφή στο καθεστώς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας επισημαίνοντας:

«Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καταθέτουμε πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρόταση προβλέπει αύξηση κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους μέσω εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από1.1.2022. Προβλέπει επίσης την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου. Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το συντριπτικό πλήγμα του δευτέρου μνημονίου και η ενίσχυση της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού.


Μετά την αύξηση κατά 11% το 2019 και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυναμική αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο συνιστά την ελάχιστη προϋπόθεση ώστε η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται στη χώρα να μην αφορά τους ελάχιστους αλλά τους πολλούς. Η στάση της ΝΔ, με την υπαναχώρηση ακόμα και από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μία ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδεικνύει πόσο κενό περιεχομένου ήταν το σύνθημά της για «πολλές και καλές δουλειές» .Από την πλευρά μας καταθέτουμε  μια συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση με μέριμνα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και καλούμε κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: Στα 700 ο κατώτατος μισθός – Ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:

Τον Φεβρουάριο του 2019 με την αύξηση 11% που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 600.000 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται στα 650 ευρώ το μήνα, ενώ ακόμα 280.000 είδαν έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού. Επίσης, 65.000 νέοι εργαζόμενοι είδαν μηνιαίες αυξήσεις ως και 27% εξαιτίας της κατάργησης του υποκατώτατου.

Σήμερα, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα αύξηση 7,5% το 2020, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν στα 698 ευρώ (48 ευρώ αύξηση), ενώ ακόμα 280.000 εργαζόμενοι θα δουν εκ νέου έμμεσες αυξήσεις λόγω της αύξησης των επιδομάτων.

Αντίστοιχα, με την πρόταση νόμου για επιπλέον αύξηση 7,5% το 2021, 800.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις 53 ευρώ με τον μηνιαίο μισθό τους να διαμορφώνεται στα 751 ευρώ, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις θα δουν και 280.000 εργαζόμενοι λόγω της περαιτέρω αύξησης των επιδομάτων.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη ανακρίβεια, υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει για ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και για την ακρίβεια είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Τρίτο ψέμα: Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τέταρτο ψέμα: Υποστηρίζει ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση. Πέμπτο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Και έκτο ψέμα, η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αναφερόμενος στους 55.000 επιστήμονες, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ».

«Δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Δεν γνωρίζετε ότι η προκήρυξη που βγάλατε εσείς αναφέρει ότι παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες;» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω, θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να λοιπόν ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο».

Η δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση της Βουλής για τα εργασιακά.

powered by Rubicon Project
«Εκπλήσσομαι με το θράσος σας, διότι οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης είναι μετρήσιμες, το κόστος το χρεώνεστε εσείς. Και είναι ένα κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» ανέφερε από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κλαδικές συμβάσεις και την επέκτασή τους, στην οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει νομοθεσία που ορίζει ότι για να επεκταθεί μία κλαδική σύμβαση πρέπει να πιστοποιηθεί ότι οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 50% και στη συνέχεια πρέπει να τεθεί υπ΄όψη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν πρέπει να έχουμε το προηγούμενο συμβάσεις που δεν τηρούσαν τη διαδικασία να τίθενται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Αναφερθήκατε για τους ελέγχους στην Τράπεζα Πειραιώς» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Έρχεστε με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο να εκθέσετε τους ελεγκτές και να προσβάλλετε τη διαδικασία» είπε απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην τράπεζα και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «υποβάθμισή του από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΣΕΠΕ το 2019, αυξήθηκαν τα πρόστιμα, αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΕΦΚΑ».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογική «αδράνεια» του ΣΕΠΕ πριν τις τριπλές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούλιο.

«Μου κάνει εντύπωση πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο του 2019, τον Απρίλιο του 2019, τον Μάιο του 2019, ενώ μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον είναι σύμπτωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και τον Βάσιμο Λόγο Απόλυσης:

«Αναφερθήκατε στο ζήτημα του Βάσιμου Λόγου Απόλυσης. Με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική ισχύουν δύο τρόποι:

  • Αναιτιολόγητη απόλυση
  • Αιτιολογημένη απομάκρυνση


με πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια. Βασικός λόγος που καταργήθηκε είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ΕΡΓΑΝΗ η αιτία απόλυσης».

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους επιστήμονες αλλά και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΟΑΕΔ.

«Για το πρόγραμμα για τους 5.500 επιστήμονες που απασχολήθηκαν για 1 χρόνο στο Δημόσιο και μας ζητάτε να παραταθεί η σύμβαση. Αυτές είναι άκυρες. Αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια και απασχολούμε τους επιστήμονες στο Δημόσιο, όχι για να τακτοποιηθούν αλλά για εμπειρία έχουμε 2 επιλογές:

Να προσφέρουμε ένα δεύτερο έτος ή να ξεκινήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα για άλλους νέους εργαζόμενους.

Σταματήστε να κοροϊδεύετε την νεοελληνική κοινωνία. Τους λέγατε μην ανησυχείτε θα βγούμε και θα σας τακτοποιήσουμε.

Όσο για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ: εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία δεν μπορούσατε να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Αλ. Τσίπρας σε Κ. Μητσοτάκη: Τα 8 χειρουργικά χτυπήματα που δώσατε στα εργασιακά (Βίντεο)

«Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενώ περιέγραψε αναλυτικά τα «8 χειρουργικά χτυπήματα» του Κυρ. Μητσοτάκη στον κόσμο της εργασίας.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει αλλά ξεκίνησε με την λαθροχειρία να αναγνώσει ερωτήματα με τον τρόπο που αυτός ήθελε διότι όπως εξήγησε: Δεν μίλησα για συνολική αύξηση της ανεργίας διότι η χώρα βρίσκεται σε θετική τροχιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Κομισιόν διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας και τους προεκλογικούς και στον προϋπολισμό για ανάπτυξη 4%. Η πολιτική σας απορρυθμίζει την αγορά εργασίας διότι ο πυρήνας σας για την ανάπτυξη είναι ότι θα έρθει μέσα από μειώσεις μισθών και συρρίκνωση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

“Το τελευταίο 7μηνο είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την ανεργία. Καταθέτω τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ στα πρακτικά. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια στον ελληνικό λαό τάζοντας δουλειές για όλους”.

“Κάντε μια βόλτα στην αγορά και όχι μόνο εκδρομές. Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους καταστηματάρχες. 30% έπεσε ο τζίρος στην αγορά. Οι χειρότερες γιορτές ήταν αυτές. Γιατί συνέβη αυτό; Αν δεν τονώσεις την οικονομία αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα όπως 800 εκ. ευρώ που δώσαμε εμείς σε κοινωνικό μέρισμα που πήγαν στην τσέπη των ανθρώπων.”

“Το 2012 δεν το θυμόσαστε που με ένα νόμο και ένα άρθρο μειώσατε τον κατώτατο και θεσμοποιήσατε τον υποκατώτατο μισθό” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο νόμος των μνημονίων προέβλεπε ότι μετά τη λήξη τους θα μπορούσε να ξεκινήσει συζήτηση για την αύξησή του. Κάτι που κάναμε αφού βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά και μέσα στα μνημόνια αξιοποιήσαμε όποια χαραμάδα μπορούσαμε υπέρ των εργαζομένων: Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ, εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες, πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις στα ντιλίβερι, πήραμε μέτρα για την πληρωμή των υπερωριών και για αυτό καταφέραμε την μείωση της ανεργίας και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια καταφέραμε το 2019 να αυξήσουμε το μισθό κατά 4,6%.

8 χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας

Υποβαθμίσατε το ΣΕΠΕ. Διαβάστε άρθρο σχετικό του Φιλελεύθερου που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον Αύγουστο, ένα χρόνο μας πίεζαν και δεν το κάναμε όπως την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων και καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζετε η νομιμότητα είναι υπερεργολαβίες ή η ψεύτικες εργολαβίες

Η διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και στις ψυχές σας.

Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στην διαιτησία.

Με μία υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών. Στην πραγματικότητα καλείται τους εργοδότες να μην τηρούν τα ωράρια.

Δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain με 5.000 εργαζόμενους νέους επιστήμονες που πρέπει να μείνουν στην χώρα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα.

Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

H δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε κάτι που εσείς ούτε στα όνειρά σας δεν είχατε καταφέρει

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε με νόημα στον πρωθυπουργό : «Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τον κ. Βαρουφάκη που παλαιότερα κατηγορούσατε; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός».

«Νομίζω ότι έχετε έλλειψη επίγνωσης του τι συνέβαινε στη χώρα το 2012 , όταν ως κυβέρνηση καταφέρατε να υπάρχει στη χώρα πρωτοφανής ύφεση και τώρα μας κουνάτε το δάχτυλο;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Εκεί που εσείς αποτύχατε τρεις φορές εμείς ως κυβέρνηση καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απο τα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε κάτι που εσείς ούτε στα όνειρά σας δεν είχατε καταφέρει» πρόσθεσε.

Επιπλέον άφησε αιχμές για εσωκομματικές τριβές στη ΝΔ, λέγοντας «ο Σαμαράς δε σας αρέσει και πολύ τώρα, έχετε τα εσωτερικά σας ζητήματα (…) Υπάρχει ένα κλίμα λυκοφιλίας στην παράταξή σας… Είναι γνωστό πόσες ομάδες και φράξιες υπάρχουν στη δική σας Κοινοβουλευτική ομάδα».

Φ. Γεννηματά: Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία

«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Βουλή, στη συζήτηση που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη για εργασιακά θέματα.

Η κ. Γεννηματά απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», ενώ σημείωσε πως «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους».

«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό»

«Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ηρθαν και έρχονται και άλλα αντεργατικά μέτρα

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης και ευημερίας» καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όπως εντατικοποίηση εργασίας, γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εκτίναξη της εργολαβικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας που έχει οδηγήσει στη δραματική αύξηση των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων.

Μέσα σε λίγους μήνες, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δρομολόγησε ή ψήφισε νέα αντεργατικά μέτρα για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για το δικαίωμα στην απεργία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση, εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά που δημιούργησε, διατηρεί αναλλοίωτο το περιεχόμενό του που ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Επισήμανε πως οι εργαζόμενοι από την εμπειρία τους ξέρουν πως κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τα βασικά αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης, αλλά βάζει και το δικό της λιθαράκι κι έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Τον νόμο Βρούτση για τον κατώτερο μισθό της κυβέρνησης ΝΔ που διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

– Τον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επεκτείνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

– Τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επεκτείνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

– Τον νόμο για το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές, τον οποίο επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 32 Κυριακές και σήμερα η ΝΔ επιχειρεί να επεκτείνει για όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε αναφορά και στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με αυτή των εργαζομένων και απαιτεί χρηματοδότηση, σχεδιασμό και έλεγχο, εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η επιχείρηση, διασφάλιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας με δικαιώματα και μέτρα ασφάλειας και κατάργηση των εργολαβιών.

Καταλήγοντας, επισήμανε οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις δημιουργούν ανάταση για να μην περάσει η μοιρολατρία για να δυναμώσει παραπέρα ο διεκδικητικός αγώνας από τα κάτω, από τις σχολικές καθαρίστριες μέχρι τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να μην απολυθούν, για αυξήσεις σε μισθούς, για ενιαία σύμβαση όπως στον ΟΤΕ. Ολοι αυτοί, είναι αγωνιστικοί φάροι και αυτή την περίοδο δείχνουν τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και οι οργανώσεις του ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Γ. Βαρουφάκης: Οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Αντίθετα, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα, είπε ο κ Βαρουφάκης, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας. Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε. Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί