Αλ. Τσίπρας σε Κ. Μητσοτάκη: Τα 8 χειρουργικά χτυπήματα που δώσατε στα εργασιακά (Βίντεο)

“Κάντε μια βόλτα στην αγορά και όχι μόνο εκδρομές, το τελευταίο 7μηνο είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την ανεργία”

«Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενώ περιέγραψε αναλυτικά τα «8 χειρουργικά χτυπήματα» του Κυρ. Μητσοτάκη στον κόσμο της εργασίας.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει αλλά ξεκίνησε με την λαθροχειρία να αναγνώσει ερωτήματα με τον τρόπο που αυτός ήθελε διότι όπως εξήγησε: Δεν μίλησα για συνολική αύξηση της ανεργίας διότι η χώρα βρίσκεται σε θετική τροχιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Κομισιόν διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας και τους προεκλογικούς και στον προϋπολισμό για ανάπτυξη 4%. Η πολιτική σας απορρυθμίζει την αγορά εργασίας διότι ο πυρήνας σας για την ανάπτυξη είναι ότι θα έρθει μέσα από μειώσεις μισθών και συρρίκνωση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

“Το τελευταίο 7μηνο είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την ανεργία. Καταθέτω τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ στα πρακτικά. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια στον ελληνικό λαό τάζοντας δουλειές για όλους”.

“Κάντε μια βόλτα στην αγορά και όχι μόνο εκδρομές. Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους καταστηματάρχες. 30% έπεσε ο τζίρος στην αγορά. Οι χειρότερες γιορτές ήταν αυτές. Γιατί συνέβη αυτό; Αν δεν τονώσεις την οικονομία αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα όπως 800 εκ. ευρώ που δώσαμε εμείς σε κοινωνικό μέρισμα που πήγαν στην τσέπη των ανθρώπων.”

“Το 2012 δεν το θυμόσαστε που με ένα νόμο και ένα άρθρο μειώσατε τον κατώτατο και θεσμοποιήσατε τον υποκατώτατο μισθό” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο νόμος των μνημονίων προέβλεπε ότι μετά τη λήξη τους θα μπορούσε να ξεκινήσει συζήτηση για την αύξησή του. Κάτι που κάναμε αφού βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά και μέσα στα μνημόνια αξιοποιήσαμε όποια χαραμάδα μπορούσαμε υπέρ των εργαζομένων: Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ, εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες, πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις στα ντιλίβερι, πήραμε μέτρα για την πληρωμή των υπερωριών και για αυτό καταφέραμε την μείωση της ανεργίας και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια καταφέραμε το 2019 να αυξήσουμε το μισθό κατά 4,6%.

8 χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας

Υποβαθμίσατε το ΣΕΠΕ. Διαβάστε άρθρο σχετικό του Φιλελεύθερου που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον Αύγουστο, ένα χρόνο μας πίεζαν και δεν το κάναμε όπως την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων και καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζετε η νομιμότητα είναι υπερεργολαβίες ή η ψεύτικες εργολαβίες

Η διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και στις ψυχές σας.

Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στην διαιτησία.

Με μία υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών. Στην πραγματικότητα καλείται τους εργοδότες να μην τηρούν τα ωράρια.

Δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain με 5.000 εργαζόμενους νέους επιστήμονες που πρέπει να μείνουν στην χώρα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα.

Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

H δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε κάτι που εσείς ούτε στα όνειρά σας δεν είχατε καταφέρει

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε με νόημα στον πρωθυπουργό : «Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τον κ. Βαρουφάκη που παλαιότερα κατηγορούσατε; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός».

«Νομίζω ότι έχετε έλλειψη επίγνωσης του τι συνέβαινε στη χώρα το 2012 , όταν ως κυβέρνηση καταφέρατε να υπάρχει στη χώρα πρωτοφανής ύφεση και τώρα μας κουνάτε το δάχτυλο;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Εκεί που εσείς αποτύχατε τρεις φορές εμείς ως κυβέρνηση καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απο τα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε κάτι που εσείς ούτε στα όνειρά σας δεν είχατε καταφέρει» πρόσθεσε.

Επιπλέον άφησε αιχμές για εσωκομματικές τριβές στη ΝΔ, λέγοντας «ο Σαμαράς δε σας αρέσει και πολύ τώρα, έχετε τα εσωτερικά σας ζητήματα (…) Υπάρχει ένα κλίμα λυκοφιλίας στην παράταξή σας… Είναι γνωστό πόσες ομάδες και φράξιες υπάρχουν στη δική σας Κοινοβουλευτική ομάδα».

Δείτε επίσης: Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά (Live)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί