ΔΑΣ – ΕΚΗ: Οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για το χθεσινό συνέδριο του ΕΚΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία – ΕΚΗ για το χθεσινό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Χθες 12 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με μαζική συμμετοχή των αντιπροσώπων. Ήταν ένα συνέδριο με ιδιαίτερη σημασία καθώς το περυσινό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και του προέδρου του ΕΚΗ. 

Στο Συνέδριο αυτό εκφράστηκαν για άλλη μία φορά οι δύο γραμμές στο εργατικό κίνημα : από τη μία το ταξικό εργατικό κίνημα που παλεύει για την οργάνωση των εργατών, για την επιτυχία της απεργίας στις 18 Φεβρουαρίου στους χώρους δουλειάς απέναντι στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και από την άλλη ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που έχει απογειώσει το κοινωνικό εταιρισμό, το συμβιβασμό και τη ταξική συνεργασία, τις νοθείες και παρατυπίες στα σωματεία, την ανοχή στη συμμετοχή της ίδιας της εργοδοσίας πλέον στα σωματεία, τις μηνύσεις σε συνδικαλιστές που τους ξεσκεπάζουν.

Είναι τέτοιος ο ξεπεσμός της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ στα μάτια των εργαζομένων και των αντιπροσώπων που για πρώτη φορά στο ΕΚΗ εκφράστηκε τέτοια αποδοκιμασία στον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό. Αυτή η στάση τους, ο ρόλος τους στην υπονόμευση και στο ξεπούλημα των εργατικών αγώνων όλο το προηγούμενο διάστημα, οι νοθείες και οι μηνύσεις σε συνδικαλιστές που τολμούν να αναδείξουν αυτόν τον ξεπεσμό, αποτυπώθηκαν και στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας όπου το 45,5% του “σώματος” δεν υπερψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές και τη δράση της πλειοψηφίας της διοίκησης. Αναλυτικά : 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
ΝΑΙ  10077,50%
ΝΑΙ  8554,50%
ΌΧΙ  2821,70%
ΌΧΙ  6843,50%
ΛΕΥΚΑ 10,80%
ΛΕΥΚΑ 32,00%
ΣΥΝΟΛΟ 129100%
ΣΥΝΟΛΟ 156100%


















ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
ΝΑΙ  9976,70%
ΝΑΙ  8856,40%
ΌΧΙ  2922,40%
ΌΧΙ  6541,60%
ΛΕΥΚΑ 10,80%
ΛΕΥΚΑ 32,00%
ΣΥΝΟΛΟ 129100%
ΣΥΝΟΛΟ 156100%

Είχε προηγηθεί η άρνηση από το προεδρείο, με τη στήριξη του Προέδρου Στ. Βοργιά, να γίνει νομιμοποίηση του σώματος των συνέδρων όπως ορίζει το καταστατικό. Στην πραγματικότητα προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έθεσε η ΔΑΣ που αφορούν 4 σωματεία για σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, για νοθείες κ.α  Συγκεκριμένα : 

  • Το Σωματείο Μαγείρων : Σωματείο εκπρόθεσμο. Αποκαλύφθηκε ότι πρόσφατα άλλαξαν το καταστατικό ώστε να γίνονται μέλη «οι φίλοι του κλάδου» (!!!) και «οι συνταξιούχοι» !!!! Μάλιστα τόλμησαν να εμφανίσουν στο δικαστήριο «γενική συνέλευση» μελών που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, παρουσιασιάζοντας ως παρόντες στη «καταστατική Γενική Συνέλευση» το μητρώο των εκλογών που είχε γίνει μήνες πριν!! Αντέγραψαν δηλαδή τα ονόματα από τις αρχαιρεσίες στο παρουσιολόγιο της «γενικής συνέλευσης» με την ίδια σειρά και υπέγραψαν αντί όλων των εργαζομένων. Είναι έκθετο το ΔΣ του σωματείου απέναντι στα μέλη του για αυτή τη κατάπτυστη πλαστογραφία και την παραπλάνηση του δικαστηρίου!!
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Σκλαβενίτη: Τις εκλογές οργάνωσε και παρακολουθούσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης ο οποίος ψήφισε κιόλας!!! Αντίστοιχα και άλλα διευθυντικά στελέχη. Μάλιστα ήταν μέσα στις διαδικασία τη ψηφοφορίας και μόνο μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ απομακρύνθηκε από το χώρο ψηφοφορίας για να μεταφέρει τον εκλογικό του μηχανισμό παραπέρα.
  • Το Σωματείο ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Πανελλαδικό) : Είναι το σωματείο που «κόπηκε» από το 31ο Συνέδριου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για τη σωρεία εργοδοτών που είναι μέλη του. Συνολικά μόνο στο Ηράκλειο ψήφισαν 27 ασφαλιστές σε σύνολο 113 ψηφισάντων που είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε εργοδότες.
  • Ο Σύνδεσμος σταφυλεργατών – σταφυλεργατριών : Το σωματείο που έγινε ξαφνικά το 3ο μεγαλύτερο του νομού με 800 ψηφίσαντες…. Το σωματείο που είχε καταγγελθεί ότι ψήφιζαν ολόκληρα χωριά, φίλοι και συγγενείς. Απόδειξη των καταγγελιών μας αποτελεί η μείωση κατά 500!! ψηφίσαντες στις πρόσφατες εκλογές του όπου καταφέραμε και παρακολουθήσαμε.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας αντιπρόσωπος από αυτά τα σωματεία δεν θίχτηκε, δεν πήρε το λόγο να αντικρούσει αυτές τις καταγγελίες. Ήταν τέτοιο το θράσος του προέδρου του ΕΚΗ που προσπάθησε πραξικοπηματικά και εκδικητικά να θέσει ζήτημα νομιμότητας για την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου επειδή η ΔΑΣ τόλμησε να αποκαλύψει άλλη μια φορά τις πομπές τους. Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε νομιμοποίηση του σώματος των αντιπροσώπων κατά παράβαση του καταστατικού του Εργατικού Κέντρου και του 1264/82. 

Ο διοικητικός απολογισμός εξαντλήθηκε σε αναμνηστικές φωτογραφίες από guest star εμφανίσεις του προεδρείου του ΕΚΗ καθώς και δελτία τύπου. 

Σε μια προσπάθεια να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση και να μην υπάρξει ουσιαστικός διάλογος  το προεδρείο με την ανοχή του προέδρου του ΕΚΗ ξεκίνησε την ψηφοφορία χωρίς παραβάν και χωρίς φακέλους, κατά παράβαση του καταστατικού, και προτού καν ξεκινήσουν οι ομιλίες των συνέδρων με αποτέλεσμα να αδειάσει μέσα σε λίγη ώρα η αίθουσα με εξαίρεση τη συγκροτημένη παρουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΔΑΣ. Τέτοια δημοκρατία και τέτοιο τρόπο λειτουργίας θέλουν στα συνδικάτα !! Όταν πλέον η διαδικασία είχε εκφυλιστεί εντελώς η ΔΑΣ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε καταγγέλλοντας αυτό τον εκφυλισμό.

Οι δυνάμεις τις ΔΑΣ παίρνουν δύναμη από τη δύναμη που υπάρχει στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Δε θα σταματήσουν να παλεύουν για ένα Εργατικό Κέντρο απαλλαγμένο από εργοδότες και καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές. Για ένα Εργατικό Κέντρο πραγματικό αποκούμπι των σωματείων, οργανωτή της πάλης, μπροστάρη στην μαζικοποίηση τους και στους αγώνες που έρχονται. Το ασφαλιστικό τερατούργημα, τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις και όχι τα κουρελόχαρτα που υπέγραψε στα κρυφά η διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. 

Καλούμε τα συνδικάτα να δείξουν αυτή την αγωνιστικότητα και την αποφασιστικότητα στον πρώτο σταθμό, στην απεργία της Τρίτης 18 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 Πλατεία Ελευθερίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί