Ντελίριο μειονοτικού δημάρχου της Ροδόπης

Σε ένα πρωτοφανές εθνικιστικό ντελίριο με σαφείς αναφορές κατά των συμφερόντων της Ελλάδας επιδόθηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν μιλώντας στη γενική συνέλευση του αλυτρωτικού «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ΒΤΤDD) στην Προύσα.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Θράκη, η ομιλία του δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης, Μουμίν Οντέρ, στη γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού αποκαλούμενου “Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης” (ΒΤΤDD).

Ο Μουμίν Οντέρ παρέστη στην εκδήλωση μαζί με τον δήμαρχο Αρριανών Ροδόπης, Αμέτ Ριτβάν, με φόντο…τις σημαίες της Τουρκίας και της αποκαλούμενης “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης” αλλά και αφίσες του Κεμάλ Ατατούρκ και του Αχμέτ Σαδίκ.

Επισήμως, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμαρχος Ιάσμου, η επίσκεψη στην Προύσα περιελάμβανε “συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα από την πολιτική σκηνή της γείτονος χώρας”, καθώς και επαφές για την αδελφοποίηση του δήμου Ιάσμου με δήμους της περιφέρειας Προύσας. “Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του Οντέρ Μουμίν με τον δήμαρχο Γιλντιρίμ, κ. Οκτάι Γιλμάζ, καθώς συμφωνήθηκε η συνεργασία των δήμων Ιάσμου και Γιλντιρίμ, που έκαναν το πρώτο βήμα προς αδελφοποίηση. Πέραν του δήμου Γιλντιρίμ, ο δήμος Οσμανγκαζί θα εκπροσωπήσει επίσης την Τουρκία την 1 Σεπτεμβρίου 2020 στο «Φεστιβάλ Ειρήνης» που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στον Ίασμο”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, αίσθηση και αντιδράσεις προκαλεί το περιεχόμενο της ομιλίας του δημάρχου Ιάσμου, αφού μεταξύ άλλων κάνει λόγο για “τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης”, χαρακτηρίζει την Τουρκία “μητέρα πατρίδα” και προσδιορίζει ως νέα αποστολή του Δήμου Ιάσμου το “να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα”. Ακόμη, αναφέρεται στη μετακίνηση ψηφοφόρων από την Τουρκία και τη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές στην Ελλάδα ευχαριστώντας για τη στήριξή τους προς τη δική του υποψηφιότητα, ενώ επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που πιθανόν διατυπώθηκαν για τη συμμετοχή των παιδιών της μειονότητας στη δημόσια εκπαίδευση, υπενθυμίζοντας πως “κι εγώ ο ίδιος είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου και λυκείου, όπως επίσης και ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά δόξα τον Αλλάχ, όπως κι εσείς, δεν έχω χάσει τίποτα από το μουσουλμανικό και από το τουρκικό μου στοιχείο”. Συνάμα, κατηγορεί τους συμβούλους της παράταξης του τέως δημάρχου Ιάσμου, Ισμέτ Καδή, επειδή αν και “έχουν εκλεγεί χρησιμοποιώντας τα εθνικά και θρησκευτικά συναισθήματα της κοινωνίας, σήμερα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν ενσωματωθεί με το ελληνικό μέρος”, ενώ ακόμη βλέπει “γνωστούς εχθρούς στην απέναντι πλευρά που μας πιέζουν”.

Τα σχετικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Μουμίν Οντέρ:

“Χαιρετίζω όλα τα αδέρφια μου μέλη της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Προύσα. Σας φέρνω τα χαιρετίσματα των αδελφών σας από τον Ίασμο, από τη Δυτική Θράκη, από τον Δήμο Ιάσμου. Έξω, καθώς περιμέναμε πριν μπούμε στην αίθουσα, μιλούσα με φίλους. Και ρώτησα: Πιο πριν είχε τιμήσει καθόλου με την παρουσία του ο δήμαρχος Ιάσμου άλλοτε τη συνέλευση του Συλλόγου σας; Είπαν όχι. Η νέα αποστολή του Δήμου Ιάσμου, το νέο όραμα του Δήμου μας από ‘δω και πέρα, θα είναι μια αποστολή ανοιχτή προς τη μητέρα πατρίδα, μια αποστολή που θα αγκαλιάζει τη μητέρα πατρίδα”.


“Ο πρόεδρος μου είπε πως δεν δίστασαν και πρόσφεραν τη στήριξή τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Θράκη. Κι εγώ είμαι μάρτυρας σ’ αυτό. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που ήρθατε στη Δυτική Θράκη και χρησιμοποιώντας το δημοκρατικό σας δικαίωμα συμμετείχατε στις εκλογές και με στηρίξατε με τις ψήφους σας”.
“Ήρθα να κάνουμε αδελφοποίηση με τον Δήμο Γιλδιρίμ. Και επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να καλέσω όλους σας στο Φεστιβάλ Κερασιού του Δήμου μας που θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Ιουνίου. Επίσης, ως νέα διοίκηση του Δήμου Ιάσμου, θα διοργανώσουμε ένα καινούριο φεστιβάλ, ένα καινούριο πρότζεκτ, την 1η Σεπτεμβρίου, για την παγκόσμια ημέρα ειρήνης, “Φεστιβάλ Ειρήνης”. Έχουμε πραγματοποιήσει τις επαφές μας με τους Δήμους μας Μομτσίλγκραντ, Κουρούμογκραντ και Σμόλιαν της γειτονικής Βουλγαρίας. Αυτοί οι Δήμοι θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ μας. Επίσης έχουμε συνεννοηθεί με τους Δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Θάσου. Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει και για συμμετοχή του Δήμου Αθήνας. Και απευθύνω πρόσκληση σε δύο Δήμους της Προύσας για τη συμμετοχή τους. Και ελπίζω ο τρίτος Δήμος θα είναι άλλος ένας Δήμος από τη Θράκη”.


“Τον Ίασμο, που για μας αποτελεί τη γέφυρα των Βαλκανίων, εγώ τον βλέπω ως εξής: Ο Δήμος Ιάσμου είναι ένας Δήμος στον οποίο ζουν μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Έλληνες. Σκοπεύουμε να γίνουμε η πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας. Και σ’ αυτό το θέμα ελπίζουμε να έχουμε και τη δική σας στήριξη”.


“Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα στη Δυτική Θράκη. Εγώ στο θέμα των Λυκείων είμαι της άποψης ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους φίλους αποφοίτους από ελληνικά λύκεια. Κι εγώ ο ίδιος είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου και λυκείου, όπως επίσης και ελληνικού πανεπιστημίου. Αλλά δόξα τον Αλλάχ, όπως κι εσείς, δεν έχω χάσει τίποτα από το μουσουλμανικό και από το τουρκικό μου στοιχείο”.


“Δυστυχώς άτομα που εδώ και δεκατρία χρόνια ήταν στη διοίκηση του Δήμου Ιάσμου και έχουν εκλεγεί χρησιμοποιώντας τα εθνικά και θρησκευτικά συναισθήματα της κοινωνίας, σήμερα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν ενσωματωθεί με το ελληνικό μέρος. Η τουρκική λίστα της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με την ελληνική λίστα της αντιπολίτευσης, προσπαθούν να μας εμποδίσουν”.
“Τι προσπαθώ να πω: Ο εχθρός στην απέναντι πλευρά είναι γνωστός. Αυτοί που μας πιέζουν είναι γνωστοί”.
“Με ευγνωμοσύνη θυμόμαστε όσους αγωνίστηκαν για τη Θράκη, και πρώτον απ’ όλους τον αείμνηστο γιατρό Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος θυσιάστηκε σε αυτόν τον δρόμο. Τα σέβη και την αγάπη μου σε όλους σας”.
Καταλήγοντας, απήγγειλε στίχους ποιήματος που έχει απαγγείλει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνελεύσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και απευθυνόμενος προς τους Τούρκους στρατιώτες:

“Μεχμέτ μου (σ.σ. ο Τούρκος στρατιώτης), χαρείτε, τα κεφάλια ψηλά κι αν πεθάνουμε, χαρείτε κι αν γυρίσουμε σπίτι. Μη νομίζεις πως οι ρόδες μένουν στην ανηφόρα. Το αύριο και βέβαια είναι δικό μας, και βέβαια δικό μας. Ο ήλιος βγήκε, ο ήλιος έπεσε, η αιωνιότητα είναι δική μας”.

inkomotini.news

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί