Με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου και την Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ Ανατολικής Κρήτης κλιμάκιο του ΚΚΕ

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 10/2, με τον πρόεδρο, τον γραμματέα και μέλη του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου, στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και η Γενοβέφα Χουστουλάκη μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα του έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου που μέχρι την κατάργησή του, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4512/2018, λειτουργεί μεταβατικά ως Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου και  καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πόλης 200.000 κατοίκων, χωρίς να διαθέτει νομικό τμήμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έργο του νομικού ελέγχου των εισερχόμενων πράξεων να διεκπεραιώνεται εξ αποστάσεως από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας και Χίου, χωρίς να παρέχεται επιτόπια εξυπηρέτηση των πολιτών και χωρίς υπάρχει πρόσβαση στον φυσικό φάκελο.  

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ηρακλείου  και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να υφίστανται απερίγραπτη ταλαιπωρία και δίκαια να ζητούν να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της. Επιπλέον, το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς η καταληκτική προθεσμία για διορθώσεις πράξεων, από το 2026 που είχε καθοριστεί, μεταφέρθηκε στις 31.12.2020, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στους πολίτες και μάλιστα σε μια πόλη με πάμπολλα προβλήματα πχ πράξεις εφαρμογής, κατατεμαχισμένα κληροτεμάχια κ.α. 

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί άμεσα λύση στην πλήρη στελέχωση του  Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου με μόνιμο προσωπικό και επίσης ότι είναι προφανές ότι ο τεράστιος όγκος δουλειάς που προκύπτει από τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που τίθενται, καθιστούν απολύτως αναγκαία την παράταση υποβολής δηλώσεων προς το Κτηματολόγιο.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε στη συνάντηση είναι αυτό των τιμών των απαλλοτριώσεων που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, τα ακίνητα των οποίων απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά μία δεκαετία πριν ή και παραπάνω για την εκτέλεση έργων σε Ηράκλειο και Λασίθι. Η απόφαση του Εφετείου για την οριστική τιμή μονάδας περικόπτει κατά πολύ το ποσό της αποζημίωσης σε σχέση με την προσωρινή τιμή μονάδας, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει, τόσα χρόνια μετά, να δώσουν πολλά χρήματα πίσω. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που έχει σοβαρές  κοινωνικές προεκτάσεις σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. 

Στη συνέχεια ο Μ. Συντυχάκης, συναντήθηκε με τη νεοεκλεγείσα διοίκηση του ΤΕΕ/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης. Στη συνάντηση αυτή, τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τους μηχανικούς ανάμεσα σε αυτά και το ασφαλιστικό.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στην κατασκευή και εκμετάλλευση των μεγάλων έργων υποδομής της Κρήτης από ιδιωτικά κεφάλαια, ιδιωτικούς κολοσσούς που θα έχουν τεράστια κέρδη με παχυλή κρατική χρηματοδότηση και δανεισμό, που θα επιβαρύνει τον λαό. Αυτή είναι η αντίληψη της «βιώσιμης ανάπτυξης» της ΝΔ και της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η «ανάπτυξη» αφήνει την   Κρήτη να βουλιάζει κάτω από τις λάσπες, χωρίς υποδομές και μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, ως αποτέλεσμα αδιαφορίας και συμφωνίας για επιλεκτική χρηματοδότηση της ΕΕ, σε έργα που δίνουν αμύθητα κέρδη στο κεφάλαιο. 

Τέλος, ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που ενσωματώνει όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα του προηγούμενου «νόμου Κατρούγκαλου» και των νόμων όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) από τη δεκαετία του 1990 που άρχισε η συστηματική επίθεση του αστικού κράτους απέναντι στις κατακτήσεις των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση μέχρι και σήμερα.  Τόνισε τη ζωτική αναγκαιότητα να οργανώσουν οι εργαζόμενοι την αντεπίθεσή τους μέσα από τα σωματεία τους ώστε να αποτρέψουν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την καταστροφή του πλέγματος προστασίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους από το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος που το υπηρετεί. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί