Προσφυγικό: Οργή από «γαλάζιες» αρχές των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου για τις επιτάξεις εκτάσεων από την κυβέρνηση

Αναβάλλει τη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών ο Μηταράκης, φοβούμενος τις νέες αντιδράσεις

Έκπληκτες, αφνιδιασμένες και οργισμένες εμφανίζονται οι «γαλάζιες» αυτοδιοικητικές αρχές των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου για την επίταξη κτιρίων στα νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δείτε: Εντός Μαρτίου η κατασκευή κλειστών κέντρων προσφύγων: Σε επιτάξεις εκτάσεων προχωρά η κυβέρνηση

«Ζητήσαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μας έβαλαν σε κατάσταση πολέμου… Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας» λέει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. «Είναι μια έκπληξη και εικάζω ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα. Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο, αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δηλώνει ο Κ. Μουτζούρης.

Την Δευτέρα συνεδριάζει κατεπειγόντως το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης με αφορμή τις επιτάξεις. Επίσης την Δευτέρα συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου. Ήδη ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος έδωσε το στίγμα μέσω Facebook, όπου έγραψε: «Επίταξη… Έδωσα εντολή να ακούγονται εμβατήρια στα μεγάφωνα όλων των οικισμών του δήμου Δυτικής Λέσβου. Βρήκα επιτέλους και το σήμα του δήμου…». Ο ίδιος και σε δεύτερη ανάρτησή του επέμεινε: «Μας καλούν την Πέμπτη για να μας πούνε τι θα κάνουν για να “οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη” που παραδέχονται ότι έχει χαθεί και τη Δευτέρα ανακοινώνουν επιτάξεις. Μετά θέλουν να πιστέψουμε ότι θα κλείσουν τη Μόρια, θα αποσυμφορήσουν το νησί, θα, θα, θα. Όχι κύριοι, δεν σας πιστεύουμε. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψετε το νησί σε κρανίου τόπο. Θα το διαπιστώσετε, όσον μας αφορά τουλάχιστον. Εσείς διαλέξατε τον ολισθηρό δρόμο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου

«Πρέπει να γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σε ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν απέναντί τους το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, που σημειώνει:

«Το νέο Κ.Υ.Τ. στη Ζερβού προχωράει με αμείωτους ρυθμούς ενώ καμία ημερομηνία δεν εξαγγέλλεται για το κλείσιμο της δομής στην πόλη της Σάμου. Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως καταλήξουμε με παραπάνω από μία δομές στο νησί μας; Κάτι που το απεύχομαι και φυσικά δεν θα το ανεχτούμε. Ήρθε η στιγμή όλοι να βάλουμε τον τόπο μας πρώτη προτεραιότητα. Στις 13 Φεβρουαρίου η φωνή μας και τα αιτήματά μας θα ακουστούν σε όλη την Ελλάδα» έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (10:00).

Ο ίδιος ζητεί από τους νησιώτες που κατοικούν στην Αττική να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Σας ζητώ να θυσιάσετε λίγες ώρες από τον προσωπικό σας χρόνο και τις δουλειές σας για να καταστήσουμε σαφές στην κυβέρνηση ότι είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με όσα συμβαίνουν. Είναι η ίσως η τελευταία ευκαιρία να επιτύχουμε κάτι. Σε λίγους μήνες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν και δεν θα μπορούμε για ευνόητους λόγους να αντιδράσουμε ολοκληρωτικά και με τον απαιτούμενο δυναμισμό ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για το όμορφο νησί μας, εδώ και επτά μήνες είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές» αναφέρει ο κ. Πανουράκης.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

«Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Φτάνει! Η ανακοίνωση της κυβέρνησης μάς βρίσκει άκρως αντίθετους, αλλά τώρα πια και απέναντι! Δεν μας σεβάστηκαν ως νησιώτες ακρίτες» δηλώνει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

«Θα πράξουμε μόνοι μας στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Η επίταξη ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή Ζερβού, προκειμένου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δημιουργήσουν μεγαθήρια “φυλακών” στον δήμο μας, ξεπερνάει το κάθε όριο. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχει ούτε βούληση, ούτε σχεδιασμός για τον απεγκλωβισμό των μεταναστών προσφύγων από το νησί μας. Το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου θα κλείσει είτε το θέλουν, είτε όχι. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι καταστροφικός και σχεδόν εκδικητικός για μια κοινωνία που έχει εκφράσει έμπρακτα τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι καταδικαστική και εξοντωτική για έναν ολόκληρο τόπο. Δεν υπολογίζει τις ζωές και το μέλλον μας. Τελικά τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί;» διερωτάται ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου,

Ο Γ. Στάντζος θα εισηγηθεί στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο «να μη συμμετάσχουμε ως δήμος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους υπουργούς», «να δώσουμε δυναμικό παρών μόνο στην κινητοποίηση» την ίδια ημέρα έξω από το ΥΠΕΣ (10:00) και «να μην αποδεχθούμε κανένα αντισταθμιστικό όφελος που σχετίζεται με την παραμονή προσφύγων-μεταναστών». Ξεκαθαρίζει ακόμη πως «οι όποιες διαχρονικές διεκδικήσεις της τοπικής μας κοινωνίας αφορούν το μέλλον της και μόνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας ξεχάσουν. Τα σύνορα του Αιγαίου και της πατρίδας φυλάσσονται από τις ψυχές των νησιωτών μας».

Αναβάλλει τη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών ο Μηταράκης, φοβούμενος τις νέες αντιδράσεις

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη το πρωί της Τρίτης, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε πως «θα ζητήσω εγώ την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα». Ο υπουργός Μετανάστευσης έφτασε δε να δικαιολογήσει τη νέα παλινωδία της κυβέρνησης, λέγοντας πως «δεν θέλει να τους φέρει σε δύσκολη θέση». «Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση. Έτσι και αλλιώς το θέμα της συζήτησης δεν ήταν τα νέα κέντρα», είπε συγκεκριμένα.

Ωστόσο, η κίνηση Μηταράκη για αναβολή της συνάντησης που είχε ο ίδιος ζητήσει, δεν είναι παρά …δραπέτευση από τις ευθύνες και τις εξηγήσεις που θα έπρεπε να δώσει στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών για την αιφνιδιαστική έκδοση ΠΝΠ για την επίταξη περιοχών στα νησιά για τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» – φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η απομακρυσμένη ορεινή τοποθεσία όπου η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να φτιάξει το κλειστό κέντρο – φυλακή στη Χίο (στο «17», το 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού, σε ένα αφιλόξενο, βραχώδες οροπέδιο με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, που «βράζει» το καλοκαίρι) – φωτ. από το astraparis.gr

Σφοδρές αντιδράσεις στα νησιά για την επίταξη

Με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που συνεδρίασαν εκτάκτως και δηλώσεις δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κοινοταρχών, εκφράζεται η καθολική αντίθεση των νησιωτών στη δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών – κι αυτό, παρά το «τυράκι» που έχει φροντίσει να ρίξει ο Νότης Μηταράκης για κλεισιμο των υπαρχουσών δομών (Μόρια στη Λέσβο, ΒΙΑΛ στη Χίο) ελπίζοντας να διχάσει τις τοπικές κοινωνίες.

Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο καλούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου στη 1.30 το μεσημέρι της Τρίτης, με θέμα τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό- μεταναστευτικό, την επίταξης της κυβέρνησης για τη θέση Καράβα στη Λέσβο, τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών, αλλά και την παρουσία των αιρετών ή όχι στην προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη.

Θυμίζουμε ότι χτες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε την οργή του για την επίταξη, αναρωτώμενος μάλιστα «γιατί δεν συμβαίνει επίταξη και στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να υποδεχτούν και άλλα μέρη αιτούντες άσυλο».

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: Δεν θα παραμείνω δήμαρχος του Έλις Άιλαντ

Ο κύβος ερρίφθη για τις αντιδράσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την κυβερνητική απόφαση επίταξης περιοχής στην περιοχή Καραβά του Μανταμάδου για τη δημιουργία της κλειστής δομής-φυλακής. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι ζήτησε από το δημ. συμβούλιο  – και έγινε ομόφωνα αποδεκτό – να μην παραστεί στην στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα, ενώ κάλεσε και τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης «να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση».

«Άλλωστε εκτός από “αντισταθμιστικά”  και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει», πρόσθεσε ο Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ πρόσθεσε: « Συνέλευση την Τετάρτη 7 το απόγευμα στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Αλλά πλάτη στην κυβέρνηση από τον δήμαρχο Μυτιλήνης

Ένταση επικράτησε στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης το βράδυ της Δευτάρς καθώς η Δημοτική Αρχή δεν αποδέχτηκε να προστεθεί στο ψήφισμα η καταδίκη της επίταξης εκτάσεων στην περιοχή Καράβα Μανταμάδου, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi.gr

Αποχώρησαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και «Με πυξίδα τον πολίτη» καταγγέλλοντας την δημοτική Αρχή Κύτελη ότι συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική για τις επιτάξεις και τις νέες δομές.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωσε ότι θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη συνάντηση με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό – αυτή που όπως γράφεται παραπάνω, τελικά ανέβαλε ο ίδιος ο Ν. Μηταράκης.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Δεν κατατέθηκε από την αρχή η θέση ης Δημοτικής Αρχής. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρη.

Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι δικαιολόγησαν το μέτρο της επίταξης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Τσακύρης και ο αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής. Διαφοροποιήθηκαν ο Παναγιώτης Βάλεσης, η Εριφύλη Γιαννάκα, που άσκησαν κριτική στον συνδυασμό τους, δηλώνοντας ότι οι παραιτήσεις τους είναι στη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου. Φυσικά ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η παραίτηση είναι προσωπική υπόθεση, συνεπώς όσοι θέλουν μπορούν να παραιτηθούν.

Από τα highlights: Δεν επέτρεψε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στη Βάσω Χοχλάκα και τον Κώστα Φραγκόπουλο να διαβάσουν την απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου…

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του μέτρου της επίταξης και των όσων δρομολογούνται με τα νέα κέντρα. Εγκρίθηκε δε το ίδιο ψήφισμα με την προηγούμενη συνεδρίαση, το οποίο δεν λέει να κλείσει το ΚΥΤ Μόριας, ωστόσο ο κ. Κύτελης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει ότι είναι απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης!

Στην απομακρυσμένη θέση Καραβάς, κοντά στον Μανταμάδο, θέλει να επιτάξει έκταση η κυβέρνηση για να δημιουργήσει την κλειστή φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες.

Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: «Όχι» στην επίταξη, θα αναληφθούν νομικές ενέργειες

Καταδικάζει και απορρίπτει άνευ ετέρου το δημοτικό συμβούλιο Χίου την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και να επιτάξει δημοτική έκταση στην περιοχή «17» του Αίπους (17ο χιλιόμετρο της επαρχιακή οδού Χίου – Βολισσού), για να κατασκευάσει το κέντρο – φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως μεταδίδει το astraparis.gr

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας, 10 Φεβρουαρίου 2020, εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το επίμαχο θέμα, που έχει αναστατώσει την κοινωνία του νησιού και η απόφαση για την επίταξη σφυροκοπήθηκε από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, που την χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική, αυταρχική, «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» 

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων ελήφθη κατά πλειοψηφία (Λαϊκή Συσπείρωση και Χιακή Συμπολιτεία πρότειναν και ψήφισαν άλλη απόφαση, που επίσης απορρίπτει την επίταξη και τη δημιουργία κλειστών κέντρων) απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, που δηλώνει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης, που θα αφορά την επίταξη του δημοτικού ακινήτου στο «17» του Αίπους. Το Δ.Σ. εμμένει στις προηγούμενες αποφάσεις του και καλεί τους επιστημονικούς φορείς του νησιού (Δικηγορικό Σύλλογο και νομαρχιακό τμήμα ΤΕΕ) να συγκροτηθεί ομάδα υποστήριξης κατά των πράξεων της επίταξης. Δηλώνει δε ότι ουδεμία υπηρεσία η νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής, ενώ ανάλογη πρόσκληση απευθύνει στους φορείς του νησιού και τα μέλη τους. Καλεί, τέλος, σε εγρήγορση τους πολίτες της Χίου.

Ο δήμαρχος Χίου δεν ήθελε να δεσμευτεί ότι δεν θα πάει στη σύσκεψη

Παρά τις επισημάνσεις εκπροσώπων παρατάξεων ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να συμμετάσχει στην σύσκεψη την προσεχή Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος ο  Σταμάτης Κάρμαντζης απέρριψε με κάθε άλλο παρά κομψό τρόπο («Δεν θα ζητήσω από κανέναν άδεια, εγώ θα το κρίνω») την σχετική πρόταση. Δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες και μετά από σχετική συνεννόηση με τον περιφερειάρχη και τους άλλους δημάρχους θα αποφασίσουν την ενιαία στάση που θα τηρήσουν, ενώ θα περιμένει και την δημοσίευση στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την πράξη νομοθετική περιεχομένου για την επίταξη, καθώς και την υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι επ΄  αυτού, δηλαδή την συμμετοχή του δημάρχου στην σύσκεψη, ουδεμία αναφορά γίνεται στην αναφερόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα νούμερα του προσφυγικού

Κάθε εβδομάδα νέες εκπλήξεις προκύπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού όμως η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά και η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, πληρώνοντας τραγικά λάθη όσο και ιδεοληψίες. Και αν κάποιος αναζητήσει τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι η ΝΔ έκανε μεγάλη προσπάθεια να οδηγήσει το πρόβλημα στη σημερινή του κατάσταση. 

Υπουργεία καταργούνται και επανασυστήνονται, υπουργοί και υφυπουργοί πάνε και έρχονται, γραμματείς, συντονιστές, ανεύθυνοι και υπεύθυνοι, πλην όμως η κυβέρνηση βυθίζεται όλο και περισσότερο στο πρόβλημα και εξαγγέλλει ακατάσχετα. Πιο πρόσφατη η επίταξη χώρων που αποφάσισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να επιβάλει βίαια την -αδιέξοδη- πολιτική των κλειστών κέντρων, που όμως δεν θα είναι ακριβώς «κλειστά κέντρα», αλλά τα αποκαλεί με αυτόν τον όρο για να ικανοποιήσει ένα μέρος του ακροατηρίου της.

Σύμφωνα με τις διαρροές προς φιλικά μέσα, είναι μια απόφαση που «παίρνει πάνω του» ο Πρωθυπουργός και ένα σχέδιο που αποφάσισε στα μέσα Γενάρη με συνεργάτες του στο Μαξίμου. Άρα, με βάση το νέο αφήγημα, Αυτοδιοίκηση, τοπικές κοινωνίες ίσως και μέλη της κυβέρνησης, διαπίστωσαν ότι ο «διάλογος» που ήταν σε εξέλιξη, ήταν απλώς… δούλεμα. 

Οι τοπικές κοινωνίες, βέβαια, αντιδρούν για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που αντιλαμβάνεται ο κάτοικος της ηπειρωτικής Ελλάδας και η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με το μίσος και το ρατσισμό που καλλιέργησε εδώ και χρόνια για ψηφοθηρικούς λόγους. Όμως αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Αυτό που μοιάζει να γίνεται στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να «θυσιάσει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως «αποθήκες» για να μην επεκταθεί το πρόβλημα στην υπόλοιπη χώρα και οι αντιδράσεις πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Όσο για τις συνθήκες που επικρατούν, δεν χρειάζονται σχολιασμό. 

Αρκετά συχνά, κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ επιχειρούν με τη λογική του συμψηφισμού να συγκρίνουν την κατάσταση που επικρατούσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να αποποιηθούν των τραγικών ευθυνών της ΝΔ. Όμως αν κάποιος ανατρέξει στους αριθμούς, θα σοκαριστεί:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, το δεύτερο μισό του 2019 η κυβέρνηση ΝΔ διαχειρίστηκε 56.000 αφίξεις συνολικά. Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαχειριστεί … 856.000 αφίξεις μόνο από τη θάλασσα! Τα δε ποιοτικά στοιχεία για τον τρόπο που προσέγγισαν το πρόβλημα οι δύο κυβερνήσεις δείχνουν την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και ποια είναι η μοναδική διέξοδος, αντί για κλειστά κέντρα, πλωτά φράγματα ή push backs.

Η μια όψη του ζητήματος είναι πως η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί μόνη της στην ανικανότητα και τις ιδεοληψίες της. Η άλλη είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο διεξόδου, παρά μόνο πυροτεχνήματα και λάθος επιλογές, που απλώς επιτείνουν το πρόβλημα και την οργή των τοπικών κοινωνιών. 

Με πληροφορίες από tvxs.gr, left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί