Καταπέλτης η Κομισιόν κατά της Κεραμέως, για θρησκευτικά και «εθνική προπαγάνδα» στα σχολεία

Η προσπάθεια της Κεραμέως και συνολικά της κυβέρνησης να εμπεδωθεί από τους μαθητές όλο το αξιακό σύστημα της δεξιάς παράταξης και της συντήρησης αναχαιτίστηκε πανηγυρικά από την Κομισιόν.

Έμμεσα αλλά και ρητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τις πολιτικές της υπουργού Παιδείας σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία και την «καλλιέργεια εθνικής συνείδησης».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με ερώτηση προς την Κομισιόν είχε τονίσει πως οι δηλώσεις της Κεραμέως, ότι η εκμάθηση της ιστορίας «δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση», αντίκεινται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στα προγράμματα σπουδών του δυτικού κόσμου, που υιοθετούν ως σκοπό της ιστορίας την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και σκέψης.

«Η “εθνική συνείδηση” θεωρείται υπεύθυνη για τον εθνικισμό και συνιστά εμπόδιο για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη, όπως προκύπτει και από τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

Στην απάντησή της η Κομισιόν ουσιαστικά καταδικάζει την εθνική προπαγάνδα του υπουργείου.

«Τον Μάιο του 2018 το Συμβούλιο εξέδωσε συστάσεις για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας.. Τα κράτη μέλη παροτρύνθηκαν να εφαρμόζουν προοδευτικό κλίμα στην τάξη, προάγοντας ανεκτικές στάσεις, και να ενθαρρύνουν την κριτική κατανόηση των κυριότερων εξελίξεων στην ιστορία. Τα κράτη μέλη ανέλαβαν επίσης τη δέσμευση να προωθήσουν τη γνώση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», τονίζεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε σχέση με το μάθημα των θρησκευτικών, ο Στέλιος Κούλογλου υπενθύμισε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία «με τη διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης» και ότι «το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές». Ο ευρωβουλευτής είχε δηλώσει πως «αυτή η απόφαση, που αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί διάκριση σε βάρος των μαθητών που ακολουθούν άλλα θρησκευτικά δόγματα και για τους οποίους δεν διασφαλίζεται η εκμάθηση των Θρησκευτικών. Παραβιάζει επίσης τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών που θα πρέπει να δηλώνουν το θρησκευτικό τους δόγμα».

Η αρμόδια Επίτροπος, Μαρίγια Γκάμπριελ, απάντησε ότι «η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται δυνάμει του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης » όπως και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τονίζοντας πως: «Σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων, τα δεδομένα που αποκαλύπτουν θρησκευτικές πεποιθήσεις ανήκουν σε ειδική κατηγορία δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων καταρχήν απαγορεύεται, εκτός και αν δικαιολογείται βάσει μίας από τις περιοριστικά προβλεπόμενες παρεκκλίσεις. Κατά την εφαρμογή του κανονισμού, τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ορίζονται στον Χάρτη».

Η Κομισιόν προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υπενθυμίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συμμορφωθεί:

«Η ελληνική αρχή προστασίας των δεδομένων εξέδωσε την απόφαση 28/2019 για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο μηχανογραφικό σύστημα “myschool” και ότι ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα μελετήσει την υπόθεση και θα συμμορφωθεί με την απόφαση της αρχής προστασίας των δεδομένων».

Υπενθυμίζεται ότι η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την Απόφαση 28/2019 είχε αποφασίσει ότι  « η αναγραφή του θρησκεύματος στο Ατομικό Δελτίο Μαθητή και στο Μητρώο Μαθητή, καθώς και στους απολυτήριους τίτλους και στους λοιπούς τίτλους και αποδεικτικά σπουδών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε ως προαιρετική είτε ως υποχρεωτική, παραβιάζει την αρχή της αναγκαιότητας και αναλογικότητας ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί