Βουλευτές της γερμανικής Αριστεράς προτείνουν Ασάνζ, Σνόουντεν και Μάνινγκ για το Νόμπελ Ειρήνης

Τους Τζούλιαν Ασάνζ, Έντουαρντ Σνόουντεν και Τσέλσι Μάνινγκ προτείνουν για το Νόμπελ Ειρήνης του 2020 17 βουλευτές της γερμανικής Αριστεράς, τονίζοντας ότι «οφείλουν να αναγνωριστούν για την άνευ προηγουμένου προσφορά τους στην Ειρήνη και τις εξαιρετικές προσωπικές θυσίες τις οποίες υπέστησαν, ακριβώς για να προωθήσουν την Ειρήνη για όλους μας».

Στο κείμενο της επιστολής τους προς τη Νορβηγική Επιτροπή απονομής του βραβείου, στο Όσλο, οι Γερμανοί βουλευτές επισημαίνουν ότι αυτοί οι τρεις, με την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ σε Αφγανισταν και Ιράκ, όπως και του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, «έφεραν στο φως την αρχιτεκτονική του πολέμου και ενίσχυσαν την αρχιτεκτονική της Ειρήνης».

«Οι εγκληματίες πολέμου και οι δήμιοί τους έπρεπε να δίνουν λόγο» και όχι ο Ασάνζ, η Μάνινγκ και ο Σνόουντεν, οι οποίοι, «αντί να κυνηγιούνται σαν να ήταν εκείνοι οι εγκληματίες, όφειλαν να αναγνωρίζονται και να τιμώνται» για τους αγώνες τους, υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι αριστεροί βουλευτές και προτείνουν να δοθεί στους τρεις συγκεκριμένους «γενναίους ανθρώπους» το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2020.

Στο κείμενο εξηγούν αναλυτικά όσα έχουν υποστεί και οι τρεις προτεινόμενοι τα τελευταία χρόνια, και παραθέτουν όλα τα διεθνή βραβεία που έχουν λάβει.

Στο μεταξύ, σε πολιτική εκδήλωση των Εργατικών, στη Βρετανία, με την υποστήριξη αριστερών οργανώσεων και πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση του Ασάνζ, ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης των Εργατικών, Ρίτσαρντ Μπάργκον, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο «να παραδοθεί κάποιος – από τη Βρετανία – για να περάσει 175 χρόνια, το υπόλοιπο της ζωής του, στη φυλακή γιατί έφερε στο φως δολοφονίες και βασανιστήρια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ναμίρ Νουρ Ελντίν, από αμερικανικά πυρά, τον Ιούλιο του 2007, στη Βαγδάτη.

Ο γνωστός αριστερός ακτιβιστής και εκδότης της New Left Review, Ταρίκ Αλί, τόνισε πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους αληθινούς εγκληματίες, όπως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους και ο υπουργός του, Ντικ Τσέινι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν βουλευτές και σκιώδεις υπουργοί των Εργατικών, η εκ των δικηγόρων του Ασάνζ Τζένιφερ Ρόμπινσον, ανώτερα στελέχη των Wikileaks και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, σε θέματα βασανιστηρίων, Νιλς Μέλζερ, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα με συνταρακτικά ευρήματα για τον Αυστραλό δημοσιογράφο.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί