Το “εθνικό μενού”

Του Μιχάλη Τζανάκη

Στιλβωμένη και απαστράπτουσα! Με ύφος μπλαζοαντουανετίστικο, αλλά καθόλου Φριδερίκειο, αφού είμαστε σε «προεδρευομένη» -και μάλιστα από δικαστίνα- δημοκρατία. Άλλωστε υπάρχει και η «τεχνογνωσία» του 2004! Πώς έλεγε η παλιά διαφήμιση; «αυτήν ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε!»

Αφού μας μετακένωσε –ολίγον κοστοβόρα είναι η αλήθεια- το «ολυμπιακό» ιδεώδες, το ίδιο πρόθυμα και ανιδιοτελώς θα μας μετακενώσει τώρα και το ανίστοιχο «επαναστατικό». Πράξη σπουδαία τη δεδομένη στιγμή που οι αγραναπαύοντες Μακεδονομάχοι δεν έχουν πού να διοχετεύσουν την πατριωτική ορμή τους.

Οι κυβερνώντες έκαναν «μπίνγκο» με την εν λόγω «ανάθεση» της επαναστατικής υπενθύμισης όπου αναμφίβολα οι πανέλληνες θα «ενωθούν» υπό την καθοδήγηση της κυρίας Αγγελοπούλου, πράγμα άλλωστε που στο «διάγγελμά» της κατέστησε σαφές με φόντο τις ραχούλες που δόθηκαν οι πρώτες μάχες στον Μοριά –σήμερα δίνονται στην… Μόρια!!!

Η επιστήμη της ιστορίας είναι το κατεξοχήν «εργαλείο» ελέγχου της μάζας. Φτιάχνει τα καλούπια για τους «ήρωες» και τα αντίστοιχα για τους «προδότες». Διαμορφώνει συνειδήσεις , κάνει την ηθική λάστιχο, μέχρι να φτάσει στον σκοπό  της. Δοκιμασμένες συνταγές από την εποχή του … Παπαρρηγόπουλου! Οι «σεφ» της ιστορίας είναι ειδικοί να σερβίρουν το εθνικοπατριωτικό τους μενού ανακατεύοντας διάφορα υλικά –φρέσκα ή μουχλιασμένα- για να σερβίρουν το «τέλειο» πιάτο.

Ολίγον κλέφτης και αρματολός, με λίγες δόσεις Περικλέους και Σοφοκλέους, για «δέσιμο» της σάλτσας κάτι από Ίσαυρο ή Ιουστινιανό και το εθνικό «μενού» σερβίρεται και τρώγεται «αμάσητο» για να κορεστεί η εθνική πείνα από τον πνευματικό υποσιτισμό της μεταπολίτευσης .

Και για τους «ιδιότροπους» που στράβωσαν με την εικόνα του διαγγέλματος της Γιάννας ας αναλογιστούν τι είναι βρε κουτά –που θα έλεγε και η αξέχαστη Μαλβίνα!- η Ελλάδα; «μην είναι οι κάμποι και τα βουνά της; Οι «εθνικοί ευεργέτες» και οι «χορηγοί» της; Μην είναι οι παράδες και τα δάνεια; Μην είναι οι ραγιάδες και οι αφεντάδες τους; Μην είναι οι άρτοι και τα θεάματα –ειδικά τα δεύτερα; Μην είναι οι Κωλέττηδες κι οι Γουλιμήδες; Μην είναι οι Γκούρες κι οι Μιαούληδες;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί