Καθηγήτρια νοίκιασε υπόγειο διαμέρισμα σε οικογένεια προσφύγων – Τους πήρε τα χρήματα και τους πέταξε έξω

Χωρίς συμβόλαιο και χωρίς να τους δώσει κλειδιά

Την απάνθρωπη τακτική της ιδιοκτήτριας στο Νέο Κόσμο κατήγγειλαν στο alfavita.gr κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι την περασμένη Τρίτη αντίκρισαν τη μητέρα με τα δυο παιδιά να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο. Πρόκειται για οικογένεια Αιγυπτιακής καταγωγής που ήρθε πρόσφατα στη χώρα μας και της έχει χορηγηθεί άσυλο.


Η δημοσιογραφική ομάδα του alfavita.gr επικοινώνησε με κάτοικο της περιοχής καθώς και με μέλος της Αιγυπτιακής κοινότητας, που συνέδραμε την οικογένεια των Αιγυπτίων. Τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση του alfavita.gr.

Όπως εξηγεί ο Α.Σ., μέλος της Αιγυπτιακής κοινότητας, η οικογένεια διέμενε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου σε πλατεία της περιοχής, αναζητώντας στέγη. Ένας Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος διέμενε μαζί με άλλους στο υπόγειο διαμέρισμα, τους πρότεινε να μεταφερθούν εκεί καθώς οι ίδιοι είχαν την πρόθεση να φύγουν από το σπίτι.

Μη έχοντας εναλλακτική, η οικογένεια -αφού μέχρι τότε έμενε στο δρόμο- αποφάσισε να μείνει στο διαμέρισμα, έως ότου ο άνδρας της οικογένειας να μπορέσει να βρει εργασία και να αναζητήσουν άλλη κατοικία.

Σύμφωνα με τον Α.Σ., η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος αρνήθηκε να υπογραφεί συμβόλαιο και προχώρησε σε «προφορική συμφωνία» με την οικογένεια και ανθρώπους της τοπικής κοινότητας Αιγυπτίων. Αυτή η «συμφωνία» προέβλεπε την καταβολή 300 ευρώ ως εγγύηση, ενοίκιο 300 ευρώ μηνιαίως και άλλα 100 ευρώ για την ΔΕΗ.


Με τη συνδρομή της κοινότητας, η οικογένεια κατέβαλε από την πρώτη εβδομάδα την εγγύηση ζητώντας διορία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου για την καταβολή του ενοικίου και της ΔΕΗ. Λόγω έλλειψης πόρων, τα χρήματα θα συγκεντρώνονταν ξανά από την τοπική κοινότητα των Αιγυπτίων.

Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια κατέβαλλε την εγγύηση, η ιδιοκτήτρια δεν τους έδωσε τα κλειδιά του διαμερίσματος. Αντίθετα, τους έδωσε ένα… πόμολο (!) το οποίο τοποθετούσαν στην πόρτα κάθε φορά που ήθελαν να την ανοίξουν.

Ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα, η ιδιοκτήτρια ζητούσε επίμονα από την οικογένεια την καταβολή και του υπόλοιπου ποσού, παρά την «προφορική συμφωνία» που είχαν κάνει για τη σταδιακή καταβολή των χρημάτων.

Βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, επιστρέφοντας στο υπόγειο, η οικογένεια βρήκε την πόρτα κλειδωμένη, ενώ τα προσωπικά τους αντικείμενα (ρούχα, έγγραφα, φάρμακα, τρόφιμα κ.ά) βρισκόταν ακόμη μέσα στο σπίτι.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν και αποφάσισαν να καταγγείλουν το περιστατικό στο ΑΤ Παγκρατίου. Οι αστυνομικοί ωστόσο δήλωσαν πως δεν μπορούν να παρέμβουν ούτε έχουν τη δικαιοδοσία να διατάξουν να ανοίξει το διαμέρισμα, καθώς η οικογένεια δεν είχε στη διάθεσή της υπογεγραμμένο συμβόλαιο.

Σύμφωνα με τον Α.Σ., οι αστυνομικοί ζήτησαν από την οικογένεια να καταθέσει επισήμως μήνυση για το περιστατικό, ενώ ζητήθηκε η παρουσία δύο Ελλήνων κατοίκων της περιοχής ως μαρτύρων. Η μήνυση κατατέθηκαν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

«Υπήρξε αυθόρμητη αντίδραση από κατοίκους της γειτονιάς ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιστικό πρόσημο», δηλώνει στο alfavita.gr η Ε.Α., κάτοικος της περιοχής, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό, προσθέτοντας πως προκλήθηκαν αντιδράσεις από τους κατοίκους όταν αντίκρισαν την οικογένεια να βρίσκεται στο δρόμο.

«Τι συμβαίνει με την ιδιοκτήτρια;»

Την ίδια ώρα, αίσθηση και προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες της Ε.Α., η οποίας μας ανέφερε πως η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την τοπική κοινότητα με παρόμοιες συμπεριφορές. Όπως μαθαίνουμε, πρόκειται για εκπαιδευτικό, η οποία εργάζεται ως καθηγήτρια ξένης γλώσσας σε σχολείο της περιοχής.

Η Ε.Α. μας λέει ότι η ιδιοκτήτρια διαθέτει και άλλο διαμέρισμα στην περιοχή, το οποίο πριν ένα χρόνο το νοίκιαζε σε μετανάστες. Η ιδιοκτήτρια είχε καλέσει τότε την αστυνομία για να προβεί σε έξωση επειδή, όπως ισχυριζόταν η ίδια, δεν της κατέβαλαν το ενοίκιο.

«Προκύπτει το ερώτημα, γιατί επιλέγει να συνεργάζεται και να ενοικιάζει διαμερίσματα σε μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους στη συνέχεια εγκαλεί επειδή δεν πληρώνουν τακτικά;» διερωτάται στο alfavita.gr η Ε.Α, εκφράζοντας οργή για την οικογένεια που βρέθηκε πάλι από τη μια ημέρα στην άλλη στο δρόμο.

Για το περιστατικό παρενέβησαν το βράδυ της Τετάρτης όπως καταγγέλλει η Ε.Α, και αξιωματικοί της ΓΑΔΑ. Όπως μας λέει η Ε.Α., η ιδιοκτήτρια βρέθηκε στο υπόγειο διαμέρισμα και κλήθηκε από τους αξιωματικούς αλλά και κατοίκους που αντιλήφθηκαν την παρουσία της να δώσει εξηγήσεις. Εκείνη, επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες των κατοίκων, δήλωσε πως υπάρχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο για το σπίτι.

Προς έκπληξη των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, η καθηγήτρια κλείδωσε ξανά το διαμέρισμα και δήλωσε στους αστυνομικούς πως φεύγει «για να φέρει το συμβόλαιο» και αποχώρησε χωρίς να υπάρξει καμία συνέχεια στο ζήτημα, ενώ έκτοτε αγνοείται.

Η υπόθεση πλέον ερευνάται πλέον από τις αρχές, ενώ νομικός αναμένεται να συνδράμει την οικογένεια και την τοπική κοινότητα των μεταναστών, ώστε να υποστηρίξουν τις καταγγελίες τους. Ωστόσο, η απουσία συμβολαίου δυσχεραίνει την εξέταση της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες…

Σημειώνεται πως η οικογένεια στεγάζεται προσωρινά σε διαμέρισμα κατοίκου που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί