Οργή για τον θάνατο του γιατρού στην Κίνα που προειδοποίησε για τον κοροναϊό – Οι αρχές τον είχαν κατηγορήσει για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Νικήθηκε από τον κοροναϊό ο γιατρός από την Ουχάν που είχε προειδοποιήσει για την φονική επιδημία από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά οι κινεζικές αρχές του είχαν κλείσει τότε το στόμα.

Σύμφωνα με την κινεζική Global Times, o οφθαλμίατρος Λι Γουενλιάνγκ (Li Wenliang) διαγνώστηκε επίσημα με κοροναϊό την 1η Φεβρουαρίου, ενώ κατέληξε εχθές – μόλις πέντε μέρες αργότερα.

Είχε προειδοποιήσει για την επιδημία από νωρίς

Ο 34χρονος οφθαλμίατρος γνώριζε από τις 30 Δεκεμβρίου για τον κορονοϊό στην Γουχάν, αλλά οι αρχές στην Κίνα προσπάθησαν να τον φιμώσουν.

Στις 30 Δεκεμβρίου ο Li Wenlian έγραψε σε ομάδα αποφοίτων στο δημοφιλές στην Κίνα WeChat: «Επτά ασθενείς από μια τοπική ψαραγορά διαγνώσθηκαν με μια πάθηση που έμοιαζε με τον SARS και είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο που εργαζόταν».

Ο Li είπε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχε δει, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από έναν νέο είδος ιού. «Ήθελα μόνο να πω στους συμφοιτητές μου να είναι προσεκτικοί», είπε.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του προσήχθησαν από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου η αστυνομία της Γουχάν ανακοίνωσε ότι κινούνταν νομικά εναντίον 8 ανθρώπων που δημοσιοποίησαν φήμες στο ίντερνετ για μια ασθένεια που μοιάζει με την πνευμονία προκαλώντας αναστάτωση στον κόσμο.

Τελικά, ο Λι αφέθηκε ελεύθερος μία ώρα αργότερα και αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχέθηκε να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες.

Ο νεαρός άνδρας επέστρεψε στη δουλειά του, ενώ έβλεπε τα κρούσματα στην Ουχάν να αυξάνονται όσο περνούσαν οι μέρες.

Στις 10 Ιανουαρίου μετά την εξέταση ενός ασθενούς, ο Λι άρχισε να βήχει και την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό.

Μπήκε στο νοσοκομείο στις 12 Ιανουαρίου με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται και να εισάγεται στην εντατική, ενώ του είχαν φορέσει και μάσκα οξυγόνου.

Την 1η Φεβρουαρίου είχε διαγνωστεί και επίσημα με κοροναϊό.

Πλέον όμως ο Λι έχει αναχθεί σε εθνικό ήρωα στην Κίνα. Η είδηση για τον θάνατό του ήταν το θέμα που διαβάστηκε περισσότερο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο αναγνώσεις, ενώ ήταν θέμα συζήτησης και στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων WeChat, όπου πολλοί εξέφρασαν την οργή και τη θλίψη τους.

“Είναι ένας ήρωας που σήμανε συναγερμό με τίμημα την ίδια του τη ζωή”, έγραψε ένας συνάδελφός του από την Ουχάν στο Weibo.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί