Ο Έντουαρντ Σνόουντεν σχεδιάζει να παρατείνει την άδεια παραμονής του στην Ρωσία

Η άδεια παραμονής στη Ρωσία που έχει ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, λήγει τον Απρίλιο του 2020 και αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τα σχετικά έγγραφα για την παράταση της, δήλωσε ο σήμερα ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα.

«Ελπίζω πολύ ότι η Ρωσία δεν θα τον “δώσει” στις ΗΠΑ. Στην κυριολεξία χθες συναντηθήκαμε. Η άδεια παραμονής του λήγει τον Απρίλιο του 2020. Αυτή τη στιγμή προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραταθεί για μερικά ακόμη χρόνια», δήλωσε ο Κουτσερένα.

Ο Σνόουντεν το 2013 αποκάλυψε τις μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και ότι παρακολουθούσαν παράνομα τις συνομιλίες ξένων ηγετών. Φεύγοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σνόουντεν είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και από τη Ρωσία. Την 1η Αυγούστου του 2014 η Ρωσία του έδωσε άδεια παραμονής για τρία χρόνια, την οποία εν συνεχεία παρέτεινε για άλλα τρία χρόνια.

Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβάσεις δύο άρθρων του νόμου περί κατασκοπείας, οι οποίες τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι 20 ετών. Οι αμερικανικές αρχές επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι ο Σνόουντεν είναι προδότης ο οποίος με τις αποκαλύψεις του έχει βλάψει σοβαρά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί