Ερώτηση του Γ. Λογιάδη για το λιμάνι Ηρακλείου

Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Μέρα25, κ. Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με το λιμάνι Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Η ιδιωτικοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων, μεταξύ των οποίων και του λιμένος Ηρακλείου, αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας και του σημερινού πρωθυπουργού. Ωστόσο η ιδιωτικοποίηση αυτή καθαυτή δεν αποτελεί πανάκεια – ακόμα και μέσα στο σημερινό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον – για τη θεραπεία  της αδυναμίας του κράτους να επενδύσει στις δημόσιες υποδομές και να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητές τους.

Είναι πολύ εύκολο μια ιδιωτικοποίηση να μετατραπεί σε ξεπούλημα όσο-όσο περιουσιακών στοιχείων των οποίων η κυβέρνηση είναι απλώς ο διαχειριστής. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά στην πρόσφατη μνημονιακή ιστορία της χώρας, όπως το ξεπούλημα του λιμένος Πειραιά, του λιμένος Θεσσαλονίκης, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ  και λοιπών, όπου δεν διαφυλάχθηκε το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 προτείνει το πάγωμα όλων των ιδιωτικοποιήσεων και τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα όπου θα διακρατείται η δημόσια περιουσία και θα χρησιμοποιείται ως εχέγγυο για την άντληση πόρων.

Εν προκειμένω, και όσον αφορά τον λιμένα Ηρακλείου, η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις μελών της προχωρά ολοταχώς στη λύση της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τον λαό της Κρήτης για τις συνέπειες που θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση. 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Θα σταματήσουν κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμένος Ηρακλείου και των υπόλοιπων εννέα περιφερειακών λιμανιών; Αν εντούτοις παραλόγως εμμένουν στην επιλογή της ιδιωτικοποίησης
  • Θα δεσμευτεί ο αγοραστής για την υλοποίηση ενός ελαχίστου ύψους επενδύσεων στο λιμάνι του Ηρακλείου;
  • Θα διασφαλιστούν  οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου;
  • Θα αναληφθούν από τον αγοραστή συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την δημιουργία ελάχιστου αριθμού νέων θέσεων εργασίας; 
  • Θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων μέσω υπεργολαβιών; 
  • Ο Δήμος Ηρακλείου θα διαχειρίζεται την ακτοπλοΐα και τα κέρδη από αυτή; 
  • Θα αναληφθούν δεσμεύσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί