Ενθουσίασαν οι ταινίες των παιδιών και των νέων για το προσφυγικό

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση «Camera Zizanio – Παιδική & Νεανική Κινηματογραφική Δημιουργία για το Προσφυγικό» στο πλαίσιο του ταξιδιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο 5,8 & 9 Φεβρουαρίου.

Σε μια ζεστή εκδήλωση στην αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου Α. & Μ. Καλοκαιρινού οι ταινίες των παιδιών και των νέων ενθουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους ανήσυχους πολίτες που παρευρέθηκαν. 

Τον λόγο πήραν οι συντελεστές των ταινιών Σχολείο Αλλού (Έλλη Πουλακάκη,  Ασσαργιωτάκη Ειρήνη, Ηγουμενάκη Χρύσα, Λενακάκη Εύα, Σφακιανάκη Ειρήνη) από το Γυμνάσιο Γαζίου και RA-HELL από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (ο καθηγητής Αλέξης Τζωρμπατζάκης μαζί με τους μαθητές του) μιλώντας για την σημασία της δημιουργίας μια ταινίας με θέμα το προσφυγικό στο σχολείο τους.

Η συζήτηση που ακολούθησε την προβολή των ταινιών παρουσία εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί σε τμήματα ένταξης στην Κρήτη και στην Λέρο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκαλύπτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα μπροστά σε αυτό το σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο. 

Ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με την αγλωσσία των προσφύγων, την δυσκολία επικοινωνίας, τον πόλεμο και τον ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αναφορικά με το προσφυγικό. Τέλος, εκφράστηκε η ανησυχία για τις κλειστές δομές κράτησης και τον αποκλεισμό των προσφύγων από την ελληνική κοινωνία. 

Την εκδήλωση συντόνισε η Ευαγγελία Θεμελή, συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί