Πέθανε στα 103 χρόνια του ο θρύλος του κινηματογράφου, Κέρκ Ντάγκλας

Σε ηλικία 103 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κερκ Ντάγκλας. Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου 1916 ο Αμερικανός θρύλος του σινεμά ήταν για έναν από τους εναπομείναντες εν ζωή αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ.

Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το Αμάρτημα του Παρελθόντος (Out of the Past, 1947), Φλογισμένα Πάθη (Champion, 1949), Αστυνομική Ιστορία (Detective Story, 1951), Το Τελευταίο Ατού (Ace in the Hole, 1951), Η Ωραία και το Κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952), 20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954), Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956), Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957), Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Επτά Ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964).

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου.

Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.

Ο Ντάγκλας υπήρξε παντρεμένος από το 1944 μέχρι το 1951 με την Νταϊάνα Ντιλ με την οποία απέκτησε δυο γιους τον Μάικλ και τον Τζόελ. Ο μεγαλύτερος του υιός, ο Μάικλ Ντάγκλας είναι επίσης ηθοποιός. Ξαναπαντρεύτηκε το 1954 με την Αν Μπάιντενς με την οποία είναι παντρεμένος μέχρι και σήμερα και με την οποία έχει αποκτήσει άλλους δυο γιους τον Πίτερ και τον Έρικ. Ο Έρικ Ντάγκλας πέθανε από χρήση ναρκωτικών το 2004.

Το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, και για “το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό”. Οι δημοσιογράφοι τον βρήκαν προσηνή και ευφυή. Στην Αθήνα συνομίλησε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις, φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στην Ακρόπολη και αποχώρησε ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή.

Η ανακοίνωση του θανάτου του από τον γιο του, Μάικλ Ντάγκλας

Με μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram ανακοίνωσε τον θάνατο του διάσημου ηθοποιού Κερκ Ντάγκλας ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας.

«Για τον κόσμο ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από την χρυσή εποχή του κινηματογράφου που έζησε όμορφα στα χρυσά του χρόνια, ένας ανθρωπιστής η δέσμευση του οποίου στο δίκαιο και στους σκοπούς τους οποίους πίστευε έθεσαν ένα πρότυπο από το οποίο όλοι μας εμπνευστήκαμε» γράφει αρχικά στην ανάρτησή του ο Μάικλ Ντάγκλας.

«Αλλά για μένα και τα αδέρφια μου, τον Τζόελ και τον Πίτερ, ήταν απλά ο πατέρας, για την Κάθριν ήταν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια και τα δισέγγονά του ήταν ένας αγαπητός παππούς και για την γυναίκα του Άννα ήταν ένας υπέροχος σύζυγος» συνεχίζει.

«Ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και αφήνει πίσω του μια κληρονομιά στον κινηματογράφο που θα κρατήσει στις γενιές που θα ακολουθήσουν, και μια ιστορία ως επιφανής φιλάνθρωπος που εργάστηκε προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους και να φέρει ειρήνη στον πλανήτη».

Ο Μάικλ Ντάγκλας κλείνει την ανάρτησή του αποκαλύπτοντας όσα του είπε στα τελευταία του γενέθλια που όπως σημειώνει «θα παραμείνουν για πάντα αληθινά: Μπαμπά σε αγαπώ πάρα πολύ και είμαι τόσο περήφανος που είμαι γιος σου».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί