Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι στο μέτωπο της Συρίας: Άγκυρα και Μόσχα σε τροχιά σύγκρουσης

Η Μόσχα αγνοεί το τελεσίγραφο του Ερντογάν

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι στο μέτωπο της Συρίας, καθώς Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, ενώ οι αιματηρές μάχες στην επαρχία της Ιντλίμπ συνεχίζονται.

Μία ημέρα μετά το τελεσίγραφο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς το καθεστώς του Άσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ιντλίμπ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε σήμερα στο θέμα, αυτή τη φορά για να κουνήσει το δάχτυλο στη Μόσχα.

Η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στη βορειοδυτική Συρία σε μια προσπάθεια να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ. 

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από την πρωτοφανή σύγκρουση τουρκικών και συριακών δυνάμεων, τη Δευτέρα, που κόστισαν τη ζωή σε οκτώ Τούρκους στρατιώτες και δεκατρείς Σύρους.

Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει τέσσερα στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή για να αποτρέψει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης να προχωρήσουν πιο βαθιά στην Ιντλίμπ με τη Δαμασκό να καταγγέλλει ότι έχουν παραβιαστεί τα σύνορα της χώρας. 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές από τη «ζώνη ευθύνης» της Τουρκίας συνεχίζουν να επιτίθενται στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και σε ρωσικές στρατιωτικές υποδομές.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε την Άγκυρα να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν εάν κριθεί αναγκαίο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί και Ρώσοι στρατιώτες χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ επέρριψε ευθύνες σε «τρομοκρατικές ομάδες».

Η Τουρκία από την πλευρά της κατηγορεί τη Μόσχα ότι οργανώνει και ενθαρρύνει τις επιθέσεις των δυνάμεων του Άσαντ στην Ιντλίμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία για συζητήσεις και πως ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χθες η Δαμασκός εξέφρασε τη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι ψεύδεται και παραπλανά σχετικά με τις πράξεις του εντός Συρίας.

Πηγή της κυβέρνησης Άσαντ, μιλώντας στο πρακτορείο Sana, ανέφερε ότι «η αραβική δημοκρατία της Συρίας λυπάται για την επιμονή του προέδρου της Τουρκίας να συνεχίσει τις ψεύτικες και παραπλανητικές ενέργειες σχετικά με τις πράξεις του στη Συρία, ιδιαίτερα τους ισχυρισμούς για τους σκοπούς της εισόδου των δυνάμεών του στο βόρειο Χαλέπι, σύμφωνα με τη συμφωνία των Αδάνων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Και ισραηλινοί βομβαρδισμοί 

Μέσα στη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή φαίνεται πως το Ισραήλ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί, καθώς μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές κοντά στη Δαμασκό.

Από τις επιθέσεις φέρεται να έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι, ενώ τα συριακά μέσα ανέφεραν ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε αρκετούς ισραηλινούς πυραύλους.

Οι αναφορές παραμένουν συγκεχυμένες, καθώς συριακά κρατικά μέσα κάνουν λόγο για οκτώ τραυματίες στρατιώτες, ενώ μέσα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μιλούν για 12 νεκρούς από τους βομβαρδισμούς.

Οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν στόχο στρατιωτικές θέσεις κοντά στη Δαμασκό, ενώ ακολούθησε και δεύτερο κύμα επιθέσεων που χτύπησε στρατιωτικές μονάδες κοντά στην Νταρά. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί