Σ. Βαρδάκης: κ. Υπουργέ, σταματήστε να απαξιώνετε την δημόσια υγεία

Ερώτηση για το χρόνο εφαρμογής της απόφασης που έχει ανακοινωθεί για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για 230.000 τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αλλά και για την ένταξη των πρωτότυπων φαρμάκων στο μέτρο, κάτι το οποίο ίσχυε κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, στον Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι ανησυχία προκάλεσε σε πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ η διαπίστωση ότι θα πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή 10% έως και 25%, ανάλογα με την πάθηση, για τη προμήθεια των απαραίτητων για την υγεία τους φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας για την υπογραφή τριετούς μνημονίου συνεργασίας με τον ΣΦΕΕ, το οποίο θα αφορά μια αμοιβαία συμφωνία στο μείζον θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης και σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για 230.000 τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ, στην πράξη το μέτρο δεν εφαρμόζεται, καθώς η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου πρέπει να εφαρμοστεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΗΔΙΚΑ. Σχετική ανακοίνωση για το θέμα έχει εκδώσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Ο κ. Βαρδάκης, καλεί τον Υπουργό Υγείας να σταματήσει να απαξιώνει τη δημόσια υγεία, καθώς το μέτρο έχει ανακοινωθεί πολλές φορές από τον ίδιο, εντούτοις στην πράξη δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες μετά το θέμα της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά, που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα, την πληθώρα των δημοσιευμάτων, αλλά και τις ανακοινώσεις από επίσημους φορείς όπως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για το θέμα.

«Στην ερώτηση με αρ. πρωτ 3495/21.1.20 που κατατέθηκε, ζητήσαμε να πληροφορηθούμε για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη των 400 φαρμάκων που καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και η έλλειψη αντινεοπλασματικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας. Ενώ είμαστε σε αναμονή της απάντησης, σήμερα προκύπτει ένα ακόμα πολύ σοβαρό θέμα σε σχέση με το φάρμακο, το οποίο επιζητά άμεση επίλυση», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στις δηλώσεις του ο Υπουργός ρητά ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα. Κάτι τέτοιο όμως σύμφωνα με τον σύλλογο ουδέποτε νομοθετήθηκε.

Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τους χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής.

Το θέμα της μηδενικής συμμετοχής για τους τέως δικαιούχους ΕΚΑΣ είναι καθοριστικό για το αν θα έχουν τη δυνατότητα ή όχι να προμηθευτούν τα συνταγογραφημένα τους φάρμακα οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Μάλιστα ο Υπουργός θα πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Βαρδάκη, για το αν θα εντάξει και τα πρωτότυπα φάρμακα στο μέτρο της μηδενικής συμμετοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί