Κορονοϊός: Το προφίλ των θυμάτων – Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να τον «βαφτίσουν» επίσημα

Στους 493 οι νεκροί

Ο πρώτος νεκρός θύμα του νέου κινεζικού ιού (κορονοϊός)έχει το αντιπροσωπευτικό προφίλ των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους από αυτήν την ιογενή πνευμονία: ήταν ένας άνδρας, ηλικίας άνω των 60 ετών με προβλήματα υγείας.

Από την ανακοίνωση τον Δεκέμβριο από τις αρχές του Πεκίνου της εμφάνισης του νέου ιού τύπου κορώνας, παρόμοιου με τον Sars (Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο), περισσότεροι από 24.300 άνθρωποι έχουν προσβληθεί και 490 έχουν πεθάνει στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το 80% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω του 75% είχαν προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, βασιζόμενη στα στοιχεία των προηγούμενων απολογισμών.

Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 2,1%, τονίζει η Επιτροπή, και είναι χαμηλότερο από του Sars (9,6%), που είχε προκαλέσει τον θάνατο 800 ανθρώπων παγκοσμίως στην περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και περίπου 300 στο Χονγκ Κονγκ.

Πάνω από το 97% των θυμάτων του νέου ιού προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι, όπου μία αγορά πώλησης ζώντων ζώων στην Ουχάν εντοπίσθηκε ως το επίκεντρο της επιδημίας.

Το ποσοστό θνησιμότητας εκτός της επαρχίας Χουμπέι ανέρχεται σε μόλις 0,16%, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Δύο άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό πέθαναν εκτός της Κίνας. Ενας άνδρας 39 ετών, προερχόμενος από την πόλη Ουχάν πέθανε στο Χονγκ Κονγκ και ένα κινέζος τουρίστας από την ίδια πόλη πέθανε στις Φιλιππίνες.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε 892 περιπτώσεις αποθεραπείας στην Κίνα.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου, ο μικρότερος ασθενής είναι ένα βρέφος 1 μηνός, ενώ ο γηραιότερος είναι 90 ετών.

Στατιστικά στοιχεία για τα θύματα της επιδημίας:

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας, οι νεκροί ήταν ηλικίας 36 έως 89 ετών. Τουλάχιστον 5 ήταν νεότεροι των 60 ετών.

Το νεότερο ήταν 36 ετών και ήταν από την Ουχάν. Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 9 Ιανουαρίου και κατέληξε από καρδιακή ανεπάρκεια δύο εβδομάδες αργότερα , σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι. Δεν έχει διευκρινισθεί εάν είχε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Μεταξύ των ανθρώπων που βγήκαν από το νοσοκομείο περιλαμβάνονται μικρής ηλικίας ασθενείς , ένας άνδρας 35 ετών από την Σεντζέν, μεγαλούπολη της νότιας Κίνας, καθώς και ένα αγόρι 10 ετών από το Ουχάν. Τηλεοπτικό δίκτυο του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ένα κορίτσι 9 μηνών, που μολύνθηκε στο Πεκίνο, αναρρώνει.

Πολλοί υπέφεραν από προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Υψηλό ποσοστό των νεκρών υπέφεραν ήδη από προβλήματα υγείας, κυρίως από διαβήτη και υπέρταση, πριν μολυνθούν από τον ιό.

Ενας άνδρας 86 ετών, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 9 Ιανουαρίου, είχε υποστεί σοβαρή εγχείρηση για καρκίνο του εντέρου τέσσερα χρόνια πριν και υπέφερε από υπέρταση και διαβήτη.

Μία γυναίκα 80 ετών υπέφερε από την νόσο του Πάρκινσον, καθώς και από υπέρταση και διαβήτη εδώ μία 20ετία.

Δεν υπέφεραν όλοι από πυρετό

Στην Κίνα, η θερμοκρασία ελέγχεται πλέον στα αεροδρόμια, τους σταθμούς των λεωφορείων και των σιδηροδρόμων.

Ωστόσο, οι νεκροί της επιδημίας δεν είχαν όλοι πυρετό πριν από τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ενας άνδρας 66 ετών, που ονομαζόταν Λούο, είχε εκδηλώσει έναν «ξηρό βήχα» στις 22 Δεκεμβρίου, πριν αναπτύξει, μία εβδομάδα μετά, αναπνευστικά προβλήματα. Στα μέσα του Ιανουαρίου ετέθη σε αναπνευστική υποστήριξη.

«Μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι το ευρύ φάσμα της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός αυτός», εξηγεί ο Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής του βρετανικού ιδρύματος Wellcome Trust.

«Είναι σαφές ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί και μεταδίδουν τον ιό, παρουσιάζοντας παράλληλα πολύ ελαφρά συμπτώματα έως και κανένα σύμπτωμα».

Πλησιάζουν τους 500 οι νεκροί

68 νέους θανάτους κατέγραψαν οι αρχές της Κίνας από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, ανεβάζοντας σε 493 τον αριθμό των νεκρών.

Με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από τη Γουχάν, που πέθανε στις Φιλιππίνες κι ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ, όλοι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 3.887 με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 24.349 και 24.562 σε παγκόσμιο επίπεδο. 910 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως. 

Η Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, κατέγραψε 49 νέους θανάτους την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη στους 362. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη αυξήθηκαν κατά 1.967 την Τρίτη, από 1.242 τη Δευτέρα.

Στην ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 65, φθάνοντας τους 479 μέχρι και την Τρίτη, ανέφερε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Εντοπίστηκαν άλλα 3.156 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην επαρχία στα 16.678.

Στη Γουχάν, άλλα οκτώ κτίρια – κλειστά γήπεδα, εκθεσιακά και αθλητικά κέντρα – μετατρέπονται σε νοσοκομεία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχαν ανακοινωθεί σχέδια για τη μετατροπή άλλων τριών εγκαταστάσεων της πόλης σε νοσοκομεία. Μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή των 11 κτιρίων σε νοσοκομεία, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα, Τετάρτη, θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 ασθενείς.

Ένα ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο στη Γουχάν, προβλεπόμενης δυναμικότητας 1.000 κλινών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης σήμερα.

Κρουαζιερόπλοιο υπό εξέταση στο Χονγκ Κονγκ

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κάνουν εξετάσεις σε πάνω από 1.800 άτομα που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοιο, καθώς μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι έχουν πυρετό και άλλα συμπτώματα του νέου κορονοϊού.

Οι αρχές της αυτόνομης κινεζικής περιοχής τόνισαν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο World Dream χωρίς την άδεια τους.

AP Photo/Vincent Yu

Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το 90% των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου είναι από την περιοχή και δεν υπάρχει κανείς κάτοικος της ηπειρωτικής Κίνας στο σκάφος.

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι που είχαν ταξιδέψει με το πλοίο, μεταξύ της 19ης και της 24ης Ιανουαρίου, έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον 2019-nCoV.

Το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Dream Cruises, δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στην Καοσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, χθες Τρίτη. Τη Δευτέρα, το κρουαζιερόπλοιο επισκέφθηκε την πόλη Κιλούνγκ, στη βόρεια Ταϊβάν.

Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη για πόσο οι επιβάτες και το πλήρωμα θα χρειαστεί να παραμείνουν στο κρουαζιερόπλοιο.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν αεροσκάφη για να παραλάβουν πολίτες τους που βρίσκονται στην περιοχή της Γουχάν.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι σήμερα Τετάρτη αναχωρούν δύο Embraer C-190 της Πολεμικής Αεροπορίας για τη Γουχάν, όπου θα φθάσουν μεθαύριο Παρασκευή.

Με αυτά τα αεροσκάφη θα απομακρυνθούν 29 Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των οικογενειών τους που είναι Κινέζοι υπήκοοι. Μετά τον επαναπατρισμό τους, θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Ανάπολις, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 18 ημέρες.

Πατέντα για πειραματικό αμερικανικό φάρμακο ζητάει ερευνητικό κέντρο στη Γουχάν

Ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον νέο κορονοϊό.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει την έδρα του στην πόλη απ΄όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη, ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη New England Journal of Medicine, την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κορονοϊό στις ΗΠΑ εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του, αφού έλαβε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

«Ακόμη κι αν η αίτηση του Ινστιτούτου της Γουχάν εγκριθεί, ο ρόλος του είναι πολύ περιορισμένος, επειδή η Gilead εξακολουθεί να κατέχει τη βασική πατέντα του φαρμάκου», δήλωσε ο Ζιάο Γιουμπίν, ένας δικηγόρος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με έδρα τη Σανγκάη.

«Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πατέντας πρέπει να λάβει έγκριση από την Gilead», είπε.

Η Gilead δεν αποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλια, όμως την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εργάζεται με την Κίνα για δοκιμές της χρήσης του Remdesivir σε έναν μικρό αριθμό ασθενών του κορανοϊού.

Η αίτηση υποβλήθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Επιστήμονες από τα δύο ινστιτούτα ανέφεραν σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στη Nature’s Cell Research την Τρίτη, ότι τόσο το Remdesivir όσο και το Chloroquine, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της μαλάριας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της ασθένειας.

Το ινστιτούτο της Γουχάν ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως η αίτηση για ευρεσιτεχνία κατατέθηκε στις 21 Ιανουαρίου, με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ωστόσο, είπε ότι θα παραιτηθεί προσωρινά από τη διεκδίκηση πατέντας, αν παρουσιαστεί ευκαιρία για συνεργασία με ξένες φαρμακευτικές εταιρίες, προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί