Κοροναϊός: Έγκυες ενδέχεται να τον μεταδώσουν στο έμβρυο

Ελπίδα από το εμβόλιο που έφτιαξε ένας Βρετανός επιστήμονας

Συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο ο νέος κορονοϊός, αφού η κατάσταση φαίνεται πως γίνεται όλο και χειρότερη, με 493 νεκρούς πλέον και πάνω από 24.400 κρούσματα.

Τώρα επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εγκυες που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό μπορεί να τον μεταδώσουν στο παιδί τους, δήλωσαν σήμερα γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων της Ουχάν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι γιατροί δήλωσαν πως αυτό είναι πιθανόν, αφού μια ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό γέννησε στις 2 Φεβρουαρίου και το νεογέννητο, 30 ώρες μετά, βρέθηκε θετικό στον ιό.

Ελπίδα το εμβόλιο Βρετανού επιστήμονα

Την ίδια ώρα, ένας προβεβλημένος βρετανός επιστήμονας έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού μειώνοντας ένα τμήμα του συνήθους χρόνου ανάπτυξης του φαρμάκου από “δύο με τρία χρόνια σε μόλις 14 ημέρες”, μετέδωσε το Sky news.

Ο Ρόμπιν Σάτοκ, ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, δήλωσε ότι βρίσκεται τώρα στο στάδιο να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου σε ζώα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ανθρώπους οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, αν εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι, μετέδωσε το Sky.

“Με τις συνηθισμένες προσεγγίσεις απαιτούνται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν ακόμη φτάσεις στην κλινική για την παρασκευή του. Και εμείς έχουμε περάσει, από το χρονοδιάγραμμα αυτό, στο να δημιουργήσουμε ένα υποψήφιο φάρμακο στο εργαστήριο μέσα σε 14 ημέρες”, δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Το εμβόλιο πάντως θα έρθει πολύ αργά για να αντιμετωπιστεί το σημερινό ξέσπασμα του κορονοϊού, αλλά θα είναι πολύτιμο σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος, μετέδωσε ο Sky.

Ενθουσιασμός στις αγορές

Μετά την είδηση αυτή αλλά και την έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Τζετζιάνγκ, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άλμα άνω του 1%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κινεζικής τηλεόρασης, ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζετζιάνγκ ανακάλυψε αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, ενώ ερευνητές στη Βρετανία δήλωσαν στο Sky News ότι σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» στην ανακάλυψη εμβολίου. Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές, αλλά πολλοί χρηματιστές απέδωσαν τις έντονες κινήσεις στις αγορές σε αυτές.

«Εάν υπάρχει πράγματι σημαντική πρόοδος, θα θεωρηθεί θετική είδηση δεδομένου ότι ακούμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιριών μιλά για αναταραχή στη λειτουργία τους και τον εφοδιασμό τους», δήλωσε στέλεχος της χρηματιστηριακής AJ Bell. «Οι αγορές ανησυχούν όλο και πιο πολύ για τον αντίκτυπο (του ιού) στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και την παγκόσμια ανάπτυξη».

Στο κλίμα συνέβαλαν και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εταιριών. Η γαλλική εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων Vinci ανακοίνωσε αύξηση 15% των κερδών του 2019, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2,3%.

newsit.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί