Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ταξιδεύει σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

5, 8 και 9 Φεβρουαρίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξιδεύει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Κρήτη δίνοντας την ευκαιρία στο κρητικό κοινό να παρακολουθήσει βραβευμένες ταινίες του φετινού 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και μια επιλογή από τις ταινίες της 19ης Camera Zizanio.

Το πρόγραμμα ανοίγει την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου με την εκδήλωση Παιδική & Νεανική Κινηματογραφική Δημιουργία για το Προσφυγικό όπου θα προβληθεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ταινιών που συμμετείχε στην 19η Camera Zizanio αναφορικά με το προσφυγικό φαινόμενο. Μεταξύ αυτών θα προβληθούν δύο ταινίες σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (10ο  Γυμνάσιο Ηρακλείου και το 1ο Γυμνάσιο Γαζίου) και θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία συντελεστών.

Στη συνέχεια το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Προβολή Βραβευμένων Ταινιών της 22ης διοργάνωσης. Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν είναι πρόσφατης παραγωγής και σε πρώτη προβολή στην Κρήτη. Πιο αναλυτικά θα προβληθούν οι μεγάλου μήκους ταινίες:

 Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο της Katja Benrath.  Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μια, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά – αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο ανέμελος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής της την ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους από τη Διεθνής Κριτική Επιτροπή, Βραβείο «#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες» της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ). 

Τρέιλερ: https://vimeo.com/387696775

Κομμώσεις Ρόμι της Mischa Kamp. Tρεις γενιές γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Όταν η ηλικιωμένη κομμώτρια Stine αποφασίζει να εξομολογηθεί την κατάστασή της στη δεκάχρονη εγγονή της Romy και όχι στην κόρη της Margot, μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει. Βραβείο Σεναρίου Μεγάλου Μήκους από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων “Ανθρωπινές Αξίες”. 

Τρέιλερ: https://vimeo.com/387676329

Φέτος παράλληλα με το ταξίδι των βραβευμένων ταινιών της φετινής διοργάνωσης έχουμε την χαρά να προσκαλέσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης σε ειδικές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία και σε δύο σεμινάρια επιμόρφωσης 8 & 9 Φεβρουαρίου σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Camera Zizanio – Παιδική και Νεανική Κινηματογραφική Δημιουργία για το προσφυγικό 18:00 – 20:30
Κοινωνικός Χώρος Α. & Μ. Καλοκαιρινού, Ηράκλειο.
-είσοδος ελεύθερη-

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών* 11:00 -14:00 (Ρέθυμνο).

Προβολή  Επιλεγμένων Ταινιών της 22ης διοργάνωσης 15:30 – 19:30
(Κινηματογράφος Απόλλων, Μεσσολογγίου 18, Ρέθυμνο).

15:50 Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο, Γερμανία, 101΄> Katja Benrath.

(Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή Νέων / Βραβείο “#ThisisEU – Ευρωπαϊκές Αξίες” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα / Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους CIFEJ).

18:00 Κομμώσεις Ρόμι / Ολλανδία, 92′ / Mischa Kamp.

(Βραβείο Σεναρίου Μεγάλου Μήκους απο τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων “Ανθρωπινές Αξίες”).

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών* 11:00 – 14:00 (Ηράκλειο)

*Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα που ακολουθεί μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-j86O724AtvllNSTyfMl8EnelRUbBRkU01xwa7p6j-V4Y_Q/viewform

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται για τις πρωινές εκπαιδευτικές προβολές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6977255620

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997 από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου και περιλαμβάνεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ευρώπης και διεθνώς. Είναι μέλος διεθνών οργανισμών και φορέων σχετικά με τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική εκπαίδευση, όπως το CIFEJ (Centre International du Film pour l’ Enfance et la Jeunesse) και η ECFA (European Children’s Film Association) και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε όλα τα μεγάλα διεθνή φόρουμ που σχετίζονται με τον νεανικό κινηματογράφο και την οπτικοακουστική εκπαίδευση. Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Φεστιβάλ σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαίωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), η οποία δια της προέδρου της το χαρακτήρισε ως «το κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ για παιδιά και νέους της Ευρώπης».

Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

logo.png

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και το ξενοδοχείο Metropole Urban Hotel για την φιλοξενία“, αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοργάνωσης.

LOGO MFIK_Page_01.jpg
Na_Vgoume_Sto_fos.JPG
metropole logo.jpg

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί