Ο Πλακιωτάκης παραδέχεται: «Το λιμενικό έκανε push backs»

«Το λιμενικό δεν μπορεί να κάνει push backs όπως έκανε ενδεχομένως σε παλαιότερες χρονικές περιόδους»: κυνική παραδοχή μιας παράνομης και άκρως επικίνδυνης πρακτικής από τον υπ. Ναυτιλίας, σήμερα στο Θέμα 104,6Fm, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτό συνέβαινε «τότε που δεν υπήρχε Frontex και παρουσία του ΝΑΤΟ» στο Αιγαίο, εννοώντας προφανώς την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Το λιμενικό δεν μπορεί να κάνει push backs όπως έκανε ενδεχομένως σε παλαιότερες χρονικές περιόδους», είπε ευθαρσώς ο υπ. Ναυτιλίας μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6Fm. Ο υπ. Ναυτιλίας παραδέχτηκε έτσι ότι το λιμενικό έχει προβεί σε αυτή την παράνομη και επικίνδυνη πρακτική των «επαναπροωθήσεων» που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές προσφύγων, αντρών, παιδιών και γυναικών, που επιβαίνουν σε λέμβους-φέρετρα για να διασχίσουν το Αιγαίο.

Τa αποσπάσματα των δηλώσεων Πλακιωτάκη – τα επίμαχα σημεία στο 45′, 1’14”, 2’15”

Στην ερώτηση δε του δημοσιογράφου, «πότε έκανε push back το λιμενικό;», ο υπ. Ναυτιλίας – που ενδεχομένως είχε ήδη καταλάβει τη γκάφα της δημόσιας παραδοχής μιας παντελώς παράνομης πρακτικής – απάντησε με επανάληψη της παραδοχής, κάνοντάς τη ακόμη χειρότερη: «υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, ε…., τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν υπήρχαν ούτε η Frontex, ούτε η παρουσία του ΝΑΤΟ…». Ο υπ. Ναυτιλίας δηλαδή, αναφέρεται προφανώς στην εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά – τότε που είχαμε και μερικά από τα φρικτότερα ναυάγια στο Αιγαίο.

Ο υπ. Ναυτιλίας δηλαδή, δεν κρατά καμιά απόσταση από την παράνομη πρακτική, και επί τη ουσία λέει ότι δεν κάνουμε πια επαναπροωθήσεις, «επειδή μας βλέπουν». Το ατόπημά του αυτό δε, επιχειρεί σε όλη τη διάρκεια της σχετικής του αναφοράς να το καλύψει με το γενικόλογο «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής του λιμενικού».

Ο Γ. Πλακιωτάκης προχώρησε δε, επιδιώκοντας να προσάψει τη γνωστή κατηγορία περί «ανοιχτών συνόρων» στον ΣΥΡΙΖΑ, και σε χρονικό προσδιορισμό για το πότε γίνονταν Push backs, λέγοντας – απαντώντας πάλι σε ερώτηση – ότι «γίνονταν προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι στα λεγόμενα Push backs, σύμφωνα με τα ελάχιστα που κάποτε γίνονται γνωστά, το σκάφος του λιμενικού είτε προκαλεί κυματισμό για να εκτρέψει την πορεία της λέμβου προς τα τουρκικά ύδατα, είτε «σπρώχνει» τη βάρκα πάλι πίσω προς τα τουρκικά παράλια. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ενέργειες στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή της βάρκας και πνιγμό δεκάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων. 

left.gr


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί