«Ο Κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη»

Τις αντιλαϊκές του απόψεις για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φρόντισε να ξαναθυμίσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Δείτε: Κυνικός Γεωργιάδης: Ζημιογόνα για την οικονομία η προστασία της πρώτης κατοικίας! (βίντεο)

Υποστήριξε από το βήμα ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει». Χαρακτήρισε δε την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία. «Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί αν χιλιάδες νοικοκυριά θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση», τονίζει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης «γνωρίζει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν». Ο βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει ακόμα ότι «οι θυσίες τους βοήθησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έξοδο της χώρας από την κρίση», και ότι «η προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρξε μια μεγάλη κατάκτηση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

“Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να γυρίσει τη χώρα στις μνημονιακές πολιτικές,  προκειμένου μάλιστα να υλοποιήσει όσα ζητούσαν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών”, υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους» δήλωσε σχετικά ο Νίκος Παππάς.

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η άποψη πως «η προστασία της α’ κατοικίας ζημιώνει την οικονομία» είναι αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη.
Αρκετά με την απάτη της ΝΔ.

Οι πολίτες δεν θα ανεχθούν τον κυνισμό ή να τους κουνούν το δάκτυλο όσοι τους έφεραν στην καταστροφή».

ΚΙΝΑΛ: «Μη τους ξεφύγει κανένας»
Τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη στηλίτευσε με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης ότι επιχειρηματολογεί υπέρ των γενικευμένων πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Αναλυτικά:

Ο κ Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών .

Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες χωρίς εξαιρέσεις.

Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds.

Μη τους ξεφύγει και κανένας.

ΚΚΕ: Πρόκληση απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει για τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη:

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ότι “η προστασία της α’ κατοικίας είναι ζημία για την οικονομία” αποτελούν πρόκληση απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που βλέπουν την θηλιά των τραπεζών και των funds να σφίγγει όλο και πιο πολύ γύρω τους. Παράλληλα αποτελεί μία κυνική και θρασύτατη ομολογία εκ μέρους της κυβέρνησης για την χιονοστιβάδα πλειστηριασμών που έρχεται.
Να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η προστασία της α’ κατοικίας, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, να καταργηθεί το “ιδιώνυμο”, που ποινικοποιεί τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Απάντηση Γεωργιάδη: Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην προσπάθεια του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός ανάπτυξης εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση με την οποία κατηγορεί τον… ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο, μιλάω για την απόλυτη προστασία στην α’ κατοικία. Μόνο η κυρία Γεννηματά δεν το κατάλαβε γιατί μάλλον έπαθε λίγο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή με κατηγόρησαν για «ακραίο νεοφιλελευθερισμό», σας ερωτώ:  Όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, από το 1996 έως το 2004, υπήρχε απόλυτη προστασία α’ κατοικίας; Απόλυτη προστασία όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε. Όχι, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρά νεοφιλελεύθερο,  αλλά γιατί έτσι λειτουργεί η οικονομία.

Τι λέμε εμείς τώρα; Μέχρι τις 30 Απριλίου, όποιος αισθάνεται ότι κινδυνεύει το σπίτι του πρέπει να πάει στις τράπεζες, να μπει στην πλατφόρμα και να πάρει την προστασία. Όποιος διαφωνήσει και πει ότι τα κριτήρια είναι χαμηλά, να του υπενθυμίσω ότι τα κριτήρια της πλατφόρμας δεν τα έβαλε ο «νεοφιλελεύθερος Γεωργιάδης» αλλά ο «αριστερός Τσίπρας». Είναι και ο Τσίπρας νεοφιλελεύθερος;
Με τα κριτήρια της κυβερνήσεως της πλατφόρμας της Αριστεράς όσοι πιστεύουν ότι θα έχουν πρόβλημα με το σπίτι τους πρέπει να πάνε μέχρι τις 30 Απριλίου να πάρουν προστασία, μερικό κούρεμα δανείου, επιδότηση δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα.

Από τις 30 Απριλίου και μετά θα παρουσιάσουμε τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος, όπως είπα και στην ομιλία μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, παρούσης της κ. Γεννηματά, όσοι είναι πραγματικά αδύναμοι θα έχουν δίχτυ προστασίας. Στην κυρία Γεννηματά που είπε ότι θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή για απόλυτη προστασία, της είπα ότι απόλυτη προστασία, δηλαδή και των «μπαταχτσήδων», δεν υπάρχει σε καμία κανονική οικονομία και δεν πρέπει να υπάρχει γιατί αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι «μπαταχτσήδες» ζουν εις βάρος των υπολοίπων. Τώρα, γιατί το ΚΙΝΑΛ το θεώρησε αυτό νεοφιλελεύθερο, δικός του λογαριασμός.

Η όλη κουβέντα για την απόλυτη προστασία α’ κατοικίας είναι ότι από την 1η Μαΐου, κάποιος, παραδείγματος χάριν, που θα βλέπει η τράπεζα στο λογαριασμό του ότι έχει χρήματα και, ταυτόχρονα, χρωστά τη δόση του, αυτός δεν θα έχει προστασία. Θέλω να είμαι σαφής σ’ αυτό: Καλώς δεν θα έχει. Η ερώτηση προς το ΚΙΝΑΛ είναι: «ένας που έχει και δεν πληρώνει, πρέπει να τυγχάνει προστασίας ή όχι;» Αυτή είναι μία σοβαρή συζήτηση».

Αλ. Χαρίτσης: «Κυνικές οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη για την Α΄ κατοικία – Θα μας βρουν απέναντι»

«Οι αντικοινωνικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα μας βρουν απέναντι» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «κυνικές» τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την προστασία της α΄ κατοικίας.

«Οι κυνικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με τις οποίες χαρακτηρίζει ‘επιζήμια για την οικονομία’ την προστασία της 1ης κατοικίας, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οραματίζεται μία ανάπτυξη που δεν αφορά όλη την κοινωνία και δεν υπολογίζει τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών» σχολίασε ο κ. Χαρίτσης.

Σημείωσε παράλληλα πως ο υπουργός Ανάπτυξης «γνωρίζει πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν».

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρξε μια μεγάλη κατάκτηση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «μπροστά στην ανυπομονησία της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών, αδιαφορεί αν χιλιάδες νοικοκυριά θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί