Λιβύη: Νέα διάσκεψη των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο

Στα μέσα του Μαρτίου αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών, οι οποίες συμμετείχαν στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία αφού δεν τηρήθηκε η εκεχειρία που υποτίθεται πως επισφραγίστηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, χωρίς όμως τις υπογραφές των εμπόλεμων πλευρών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου να υποστηρίξουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Όμως τα αντίπαλα μέρη δεν τηρούν την εκεχειρία, ενώ χώρες που υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ή τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ δεν σταματούν να τους προμηθεύουν όπλα.

«Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στην πρόσφατη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο θα συναντηθούν ξανά στα μέσα Μαρτίου», γνωτοποίησε ο Μάας μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Είναι σημαντικό τα αντίπαλα μέρη στη Λιβύη να κάνουν συναντήσεις «μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

Η λεγόμενη επιτροπή 5+5, που θα αποτελείται από πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων κάθε πλευράς όπως προβλέφθηκε στο Βερολίνο, δεν συναντήθηκε όπως σχεδιαζόταν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τετάρτη.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρα του θα καταβάλλει προσπάθεια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επικυρώσει μια απόφαση δυνάμεις της οποίας οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011 να αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί