Συμφωνήθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσοβο

Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο φαίνεται ότι επετεύχθη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο έχοντας την υποστήριξη κομμάτων που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρωθυπουργός θα αναλάβει ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» ‘Αλμπιν Κούρτι, ενώ η κυβέρνηση θα έχει 15 υπουργούς από τους οποίους οι δύο θα προέρχονται από την «Σερβική Λίστα».

Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει επίσης ότι ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου Γκλαούκ Κονιούφτσα θα παραιτηθεί και στην θέση αυτή θα εκλεγεί η αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα αναφέρουν επίσης ότι ο ‘Αλμπιν Κούρτι δεσμεύτηκε γραπτώς ότι οι βουλευτές του κινήματος «Αυτοδιάθεση» κατά την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο το 2021, όταν θα λήξει η θητεία του σημερινού προέδρου Χάσιμ Θάτσι, θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί