Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως «ψέματα» όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας – Ειδήσεις που δημοσίευσαν το «in.gr» και η «Καθημερινή»

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η προσπάθεια (εκ μέρους της ΝΔ και φιλικών της ΜΜΕ) ανάδειξης των «ψεμάτων» που υποτίθεται ότι ειπώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Είναι όμως έτσι;

Το γύρο του διαδικτύου και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ κάνει το βίντεο που ανάρτησε στο Twitter και η ΝΔ η οποία επεσήμανε στη λεζάντα: «Αδιόρθωτος. Πάλι ψέματα από τον κ. Τσίπρα»:

«Δύο ψέματα μέσα σε πέντε λεπτά από τον Τσίπρα», διαβάζουμε τον τίτλο στο «Πρώτο Θέμα», το οποίο δεν φημίζεται βέβαια για την αξιοπιστία του αλλά έσπευσε να υιοθετήσει τη ρητορική της ΝΔ περί «ψεμάτων». Ας του δώσουμε όμως μία ευκαιρία, αφού επικαλείται και το σχετικό βίντεο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του αναφέρθηκε στη συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, που όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είπε “να μην είναι η Ελλάδα τόσο επιθετική με την Τουρκία γιατί σπρώχνει τη σημαντική αυτή χώρα εκτός ΝΑΤΟ”».

Ωστόσο, συνεχίζει το Πρώτο Θέμα, «στην τριτολογία του, όπως φαίνεται από το σχετικό βίντεο, ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε την ίδια διατύπωση για τις δηλώσεις Ο’ Μπράιαν… Και όπως προκύπτει από το σχετικό απόκομμα της συνέντευξης του αμερικανού αξιωματούχου στην Καθημερινή που παρουσιάζεται στο σχετικό βίντεο, ούτε αυτή “αποτυπώνει” το ακριβές νόημα των δηλώσεων του…».

Πού βρήκε τα «ψέματα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Διαβάζουμε στο δημοσίευμα του in.gr με τίτλο: «ΗΠΑ για Τουρκία και Ελλάδα : Αποφύγετε τις προκλήσεις που θα βλάψουν το ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο» (19/1/2020):

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» καλεί Τουρκία και Ελλάδα να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, οι ΗΠΑ έχουν «καταστήσει σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις»

Μάλιστα ο κ. Ο’ Μπράιεν που θεωρείται μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ως πρόσωπο – κλειδί στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ τονίζει ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη όπως και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία και εκτιμάμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Όπως προκύπτει, ο Αλ. Τσίπρας έχει δίκιο: Οι νουθεσίες απευθύνονται μόνο προς την Ελλάδα, ενώ η Τουρκία μένει στο απυρόβλητο. 

(«προκλήσεις» και από τις 2 χώρες βλέπει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, όπως μας πληροφορεί το in.gr)

Με μεγαλύτερη σαφήνεια το διατυπώνει ο Άγγελος Στάγκος στην «Καθημερινή» (21/1/2020), δύο ημέρες μετά τη συνέντευξη του Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν στην ίδια εφημερίδα, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τα βλέπει ο Ερντογάν και γελάει…»:

[…] Σαν να μην έφταναν αυτά, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, μας ζητάει (με συνέντευξή του στον Αλ. Παπαχελά στην «Καθημερινή» της Κυριακής) να «διαχειριστούμε» ως Ελλάδα τις σχέσεις μας με την Τουρκία με τρόπο που δεν θα πλήξει το ΝΑΤΟ, καθώς Αθήνα και Ουάσιγκτον «μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία». Α, ο Ο’ Μπράιεν τόνισε επίσης, προφανώς για να μας καθησυχάσει, πως οι ΗΠΑ «έχουν καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο (δηλαδή και στην Ελλάδα) ότι θα πρέπει να εργασθούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπισθούν ως προκλήσεις». Δεν ξέχασε, τέλος, να επισημάνει ότι η σχέση του Ντ. Τραμπ με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι άριστη, όπως και με τον πρόεδρο Ερντογάν…

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα παραπάνω ανοίγουν την όρεξη και προκαλούν ευφορία στον Ταγίπ Ερντογάν, αν δεν τον κάνουν να κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια. Τώρα μάλιστα συνεχίζει το «δούλεμα» ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν έχει στείλει στρατιώτες στη Λιβύη, άρα δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει πίσω τους Σύρους τζιχαντιστές που έχει εκπαιδεύσει και ήδη στείλει –υπολογίζονται περί τους 2.500 έως 3.000– για να στηρίξουν τον Aλ Σαράζ. Και όσο υπάρχει Aλ Σαράζ, που η οποιαδήποτε διευθέτηση θα τον διατηρήσει γιατί έτσι επιθυμεί η Τουρκία, θα μπορεί η τελευταία να «πατάει» πάνω στη μνημόνιο για να αποκόπτει την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων. […]

left.gr

Δείτε ακόμη: Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να χειριστείτε το ποδόσφαιρο, θα διαχειριστείτε τον Ερντογάν; (Βίντεο)


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί