Σ. Βαρδάκης: Ο εργασιακός μεσαίωνας εγκαθίσταται με υπογραφή της ΝΔ

Με αφορμή την συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και βρίσκεται προ των πυλών για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, στρέφεται ευθέως κατά των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, αλλά και κατά της προστασίας της οδικής ασφάλειας.

Μέσω του σχεδίου νόμου η ΝΔ καταργεί τον κανονισμό προσωπικού ΚΤΕΛ, στο σύνολό του, ο οποίος είναι σε ισχύ για πάνω από 60 χρόνια, αδιαφορώντας τόσο για την προστασία του κόσμου της εργασίας των ΚΤΕΛ, όσο και για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, που διασφαλίζεται με το υφιστάμενο κανονισμό.

Για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση στο βωμό των συμφερόντων της εργοδοσίας, απροκάλυπτα ισοπεδώνει δικαιώματα εργαζομένων, απαξιεί για κανόνες ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή μεταφορά του επιβατικού κοινού.

Ανοίγει ο δρόμος για υπέρβαση του οκταώρου, γεγονός που παραβιάζει όχι μόνο εργατικά δικαιώματα αλλά θα έχει επιπτώσεις και στην οδική ασφάλεια. Επανέρχεται η δυνατότητα μονομερούς μεταβολής των θέσεων εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ, ανοίγοντας τον δρόμο για εργοδοτική αυθαιρεσία και καταχρηστικότητα. Προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης της θέσης του πληρώματος από επιβάτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατών, σε περίπτωση ατυχήματος, αφού η μια έξοδος η οποία λειτουργεί και ως έξοδος κινδύνου, αποκλείεται αυτομάτως.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση επιλέγει να παραχωρήσει προνόμια δώρα και χορηγίες στους εργοδότες των ΚΤΕΛ, παραβλέποντας τη δημόσια συγκοινωνία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που στενάζει από ελλείψεις λεωφορείων, ανταλλακτικών και προσωπικού. Ταυτόχρονα προβλέπεται η δυνατότητα εκχώρησης στις επιχειρήσεις ΚΤΕΛ του δημοσίου έργου της συγκοινωνίας, το οποίο σήμερα εκτελείται από τον Ο.Α.Σ.Θ. και την Ο.ΣΥ..

Σε ένα ακόμα νομοσχέδιο της νεοφιλελεύθερης παράταξης αντικατοπτρίζεται η ασέβεια προς τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό, αλλά και η απαξίωση των δημοσίων οργανισμών στο μεγαλείο της, προς την κατεύθυνση της πλήρως ιδιωτικοποίησης. Η κυβέρνηση, εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά των εργαζομένων και προσπαθεί να ισοπεδώσει κάθε έννοια εργασιακής σχέσης σε όλους τους κλάδους των μεταφορών και ειδικά στα ΚΤΕΛ.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί