Προανακριτική Novartis: «Από την τιμολόγηση φαρμάκων το 2011 προέκυψε διαφορά 65 εκατ. ευρώ»

Παράνομα στην αγορά το φάρμακο για το οποίο διώκεται ο Λοβέρδος, σύμφωνα με τον «κλειδοκράτορα» του μηχανογραφικού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Μανία

Ο «κλειδοκράτορας» του μηχανογραφικού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου κατέθεσε στην Προανακριτική ότι το φάρμακο της Novartis, Gilenya, για το οποίο διώκεται ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ για δωροληψία, εισήχθη παράνομα στην αγορά, ενώ υποστήριξε πως από την τιμολόγηση φαρμάκων το 2011 προέκυψε διαφορά 65 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν αποτέλεσμα του «εναλλακτικού» σεναρίου που υιοθετήθηκε έναντι όσων ρητά ο νόμος ορίζει.

Ο Νίκος Μανίας, πρώην συνεργάτης του υπουργείου Υγείας με κομβικό ρόλο στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων, ξεκίνησε την κατάθεσή του δηλώνοντας απερίφραστα πως επιβεβαιώνει τις καταθέσεις του στην πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Αναγνώρισε δε την κατάθεση του σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων τον Ιούνιο του 2011. Συγκεκριμένα, όπως έχει καταθέσει ο ίδιος, κλήθηκε από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων να υπολογίσει τις τιμές των με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε διαφορά 65 εκατομμυρίων μεταξύ του σεναρίου που προβλέπει ο νόμος και του σεναρίου που τελικά επελέγη και υπεγράφη στην σχετική Υπουργική Απόφαση Λοβέρδου.

Υποστήριξε ακόμα πως δεν θα μπορούσε να μπει στην αγορά το φάρμακο, Gilenya, αν δεν είχε χαρακτηρισθεί «ορφανό». Κατέθεσε ακόμα ότι η δημοσιογράφος, Έλενα Φυντανίδου, είχε μεσολαβήσει ώστε να συναντηθεί με τον έτερο δημοσιογράφο, Νίκο Χασαπόπουλο, ο οποίος είναι κουμπάρος του Αν. Λοβέρδου, στο εστιατόριο «Βιβλιοθήκη», με σκοπό να του αγοράσουν το μηχανογραφικό σύστημα για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ο μάρτυρας της Προανακριτικής είπε, επίσης, ότι πιέστηκε από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και την Μαρία Παπασπύρου να καταθέσει στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τον Αν. Λοβέρδο. Εν συνεχεία, πρόσθεσε ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας δεν θα μπορούσε να παρέμβει στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών φαρμάκων.

Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί