Brexit: Διευθετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες – Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν στην επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας και πλέον δεν απομένει καμία άλλη τυπική υποχρέωση για τις δύο πλευρές, μέχρι το οριστικό διαζύγιο.

Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε ένα σύντομο «ταξίδι» έπειτα από τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το βρετανικό κοινοβούλιο, η βουλή των Λόρδων, η βασίλισσα Ελισάβετ και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποτέλεσαν τους «σταθμούς» τους οποίους έπρεπε να «περάσει» και να επικυρωθεί η συμφωνία, κάτι το οποίο συνέβη. Πλέον, δεν χωρίζει καμία τυπική λεπτομέρεια την ολοκλήρωση του Brexit, το οποίο θα συμβεί το βράδυ της Παρασκευής, στις 23:00.

Την Τετάρτη, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία αποχώρησης, ενώ σήμερα, Πέμπτη, τα κράτη μέλη επικύρωσαν και τυπικά το deal εξόδου, μέσω γραπτών -τυπικών- δηλώσεων. «Η συμφωνία αποχώρησης επιτρέπει να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τον δημοσιονομικό κανονισμό, μια μεταβατική περίοδο, τα πρωτόκολλα για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, τη διακυβέρνηση και άλλα σχετικά θέματα με τον χωρισμό», υπενθυμίζει το Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ επικύρωσε τo Brexit: «Θα σας αγαπάμε πάντα» (βίντεο)

Μετά την αποχώρηση των Βρετανών θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος έως τα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κοινοτικοί κανόνες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ενώ η Βρετανία δεν θα παίρνει πλέον θέση στις αποφάσεις της Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί