Στην Βουλή από τον Χ. Μαμουλάκη η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Δήμο Ηρακλείου

Το ζήτημα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου, στο Δήμο Ηρακλείου, φέρνει στη Βουλή με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών & Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στη διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, με την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρουσία των εκπροσώπων του μοναδικού του μετόχου, ήτοι του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και της υπερψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της παραχώρησης του τμήματος της χερσαίας ζώνης που αναπτύσσεται έξω από την περίφραξη του λιμένα και η οποία δεν συνδέεται με την αμιγώς λιμενική δραστηριότητα.

«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, μια απόφαση που αλλάζει άρδην τη δυναμική ανάπτυξης της πόλης του Ηρακλείου στο βόρειο μέτωπό της, η οποία και ξεκίνησε να υλοποιείται έπειτα από την προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τη Γ.Σ. του Ο.Λ.Η. παρουσία και εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ, απαιτείται η έγκριση όλων των συναρμόδιων Υπουργείων. Κι επειδή οι διοικητικές ενέργειες είχαν προχωρήσει πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ζητείται ενημέρωση για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Α) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο Ηρακλείου ικανοποιώντας το σχετικό πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου;

Β) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έγκρισης της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση τμήματος της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗ από τα συναρμόδια Υπουργεία;

Την ερώτηση του Βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη, συνυπογράφουν οι Βουλευτές Σταύρος Αραχωβίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση:

Πάγιο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου υπήρξε διαχρονικά η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης μπροστά από τον Λιμένα Ηρακλείου. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, ο Δήμος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της Απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 01/16.2.2007 που είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ με το νόμο 4081/2012 και δικαιώθηκε με την απόφαση του ΣΤΕ 716/2015. Ο Δήμος Ηρακλείου με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ουσίας κατοχύρωσε το δικαίωμα να περιέλθει στη δική του δικαιοδοσία η εν λόγω περιοχή, καθώς έθετε ένα σημαντικό εμπόδιο στον ΟΛΗ. σε οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο εκμετάλευσης της εν λόγω έκτασης.

Εξάλλου, στην κατεύθυνση της υλοποίησης του δίκαιου αυτού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου, κινούνταν και οι δεσμεύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εν λόγω περιοχής μέσα από την διαδικασία επαναχάραξης της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2016.

Σε υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού και ως ένδειξη του κοινού βηματισμού μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της απελθούσας διοίκησης του ΟΛ, είχαν προχωρήσει πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 7 Ιουλίου και οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες από τους συναρμόδιους φορείς στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόδοσης του τμήματος της εν λόγω χερσαίας ζώνης.

Συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου υπερψήφισε την παραχώρηση στον Δήμο Ηρακλείου όλου το τμήματος της χερσαίας ζώνης που αναπτύσσεται έξω από την περίφραξη του λιμένα, η οποία δεν συνδέεται με την αμιγώς λιμενική δραστηριότητα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του λιμανιού, όπως οι εγκαταστάσεις του Θεατρικού Σταθμού, του ΚΤΕΛ και  του Λιμενικού Περίπτερου, τα οποία θα παρέμεναν στην ιδιοκτησία του ΟΛΗ.

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρουσία των εκπροσώπων του μοναδικού του μετόχου, ήτοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε την σχεδιαζόμενη τροποποίηση και τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου. Ωστόσο, για την ολόκληρωση της όλης διαδικασίας απαιτείται η έγκριση των συναρμόδιων Υπουργείων (1) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, (2) Οικονομικών, (3) Μεταφορών και Υποδομών, (4) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (5) Πολιτισμού και Αθλητισμού, (6) Τουρισμού, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν έχουν εκδοθεί.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Α) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο Ηρακλείου ικανοποιώντας το σχετικό πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου;

Β)    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έγκρισης της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση τμήματος της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗ από τα συναρμόδια Υπουργεία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νίκος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί