Χ. Μαμουλάκης: Ένα επίδομα έρχεται, τρία επιδόματα χάνονται

«Καλωσορίζουμε τη Νέα Δημοκρατία στον θαυμαστό κόσμο της κοινωνικής πολιτικής. Επί 4,5 χρόνια κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοιράζει επιδόματα δήθεν από εμμονή και τώρα νομοθετείτε το επίδομα γέννησης παιδιού. Δυστυχώς όμως, ο στόχος σας δεν είναι να συνεχίσετε τη συγκροτημένη πολιτική ενός δίκαιου κοινωνικού κράτους, χωρίς ανισότητες και διαχωρισμούς, όπως θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να δημιουργήσετε το «άλλοθι» ώστε να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι, τρία πολύ σημαντικά επιδόματα, που βοηθούν το παιδί και αποτελούν μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος: Το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις».

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

«Στα απαράδεκτα άρθρα 15, 17 και 29 του παρόντος νομοσχεδίου βρίσκουμε την τιμωρητική διάταξη που καταργεί τα επιδόματα εάν ένα παιδί μιας οικογένειας, όσα παιδιά και να έχει, χάσει τη σχολική χρονιά από απουσίες. Σας κυνηγάει η δήθεν «αριστεία» παντού. Γιατί είδαμε τους διορισμούς των δικών σας αρίστων με πλαστά βιογραφικά και πτυχία. Και τώρα με αμφιβόλου ποιότητας τίτλους από κολλέγια. Στην πραγματικότητα, θέλετε να αποκλείσετε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τα επιδόματα. Προσβάλλετε κάθε έννοια δικαιοσύνης και ισονομίας αφού δίνετε επιδόματα ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών. Για τους πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται 12ετής νόμιμη και μόνιμη διαμονή».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ανεργία από 27% σε 17,5%. Δημιούργησε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70% αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις με συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξησε τον κατώτατο  μισθό και πολλά ακόμα. Αυτή είναι πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και για να συνεχίσουμε με νούμερα, γιατί τα μαθηματικά δεν διαψεύδονται. Διπλασιάσαμε τις θέσεις των Vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παραλάβαμε 78.000 θέσεις και βάλαμε το 2019 156.000 παιδιά, ικανοποιώντας όλες τις αιτήσεις. Σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε τις άνεργες μητέρες και όλες τις μητέρες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας στο πρόγραμμα. Καθιερώσαμε καθημερινά 185.000 ζεστά σχολικά γεύματα. Με το σύνολο των πολιτικών μας μειώσαμε τη φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα, και αυτό αποτυπώνεται στις έρευνες τις ΕΛΣΤΑΤ. Είναι ενδεικτικό ότι από 650.000 οι δικαιούχοι του ΚΕΑ το 2017 έπεσαν σε 470.000 το 2019, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολιτικές μας δεν ήταν φιλανθρωπικές όπως λέτε, αλλά ουσίας καθώς το 30% αυτών εντάχθηκε στην αγορά εργασίας. Κι εσείς τι κάνατε; Περικόψατε το κοινωνικό μέρισμα κατά 600 εκ. με αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, να πέσει ο τζίρος στην αγορά μέχρι 25%, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς».

«Μας κατηγορούσατε για φιλανθρωπία και εμείς απαντούσαμε και απαντάμε ότι τα επιδόματα έχουν και αναπτυξιακή διάσταση. Με τον θεσμό των σχολικών γευμάτων, για παράδειγμα, πέρα από την κοινωνική και την παιδαγωγική διάσταση, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, απορροφώνται τα εγχώρια ελληνικά προϊόντα. Ενώ με τα επιδόματα ένα μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην αγορά».

«Κόπτεστε δήθεν για το δημογραφικό πρόβλημα. Απ’ το 1993, την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη, υπήρχε ομόφωνη διακομματική απόφαση της Επιτροπής της Βουλής που πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Μέχρι σήμερα δεν κάνατε απολύτως τίποτε για αυτό. Και σας το λέω εγώ, ένας πολύτεκνος, πατέρας τεσσάρων παιδιών»

«Η πολιτική σας στηρίζεται σε πυροτεχνήματα και επικοινωνιακά τρικ και δεν έχει καμία κοινωνική διάσταση και προοπτική. Εμείς δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κράτος αλληλεγγύης και πρόνοιας που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες. Εμείς ανοίγουμε αγκαλιά σε όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας. Γιατί αυτό είναι το DNA της Αριστεράς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί