Αντιπροσωπεία του Ι.Α.Κ.Ε. στο 19ο Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου

Στη Λευκωσία της Κύπρου βρέθηκε επταμελής ομάδα μελών του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, για να λάβει μέρος  στις εργασίες του 19ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία, στις  24 – 25 Ιανουαρίου 2020, με κεντρικό θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές στο σύγχρονο σχολείο: μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  της πολυετούς συνεργασίας ανάμεσα στο Ι.Α.Κ.Ε. και στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου. Ήδη, από ετών, έχει αναπτυχθεί πολύπλευρη συνεργασία, καθώς και διαπροσωπική σχέση ανάμεσα στα στελέχη των δύο οργανισμών, με κύρια έκφανσή της την αμοιβαία συμμετοχή τους στις επιστημονικές εκδηλώσεις που υλοποιούνται εκατέρωθεν είτε στην Κρήτη είτε στην Κύπρο. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου και ο Πρόεδρος του κ. Ανδρέας Παπούλας, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Δ/νση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και φιλοξενία στα μέλη της αντιπροσωπείας του Ι.Α.Κ.Ε., σε όλες τις ημέρες της παραμονής τους στην Κύπρο.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου, ο κ. Κώστας Γουλιάμος, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Μάριος Βρυωνίδης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπρόσωποι αρχών και θεσμών, πολλοί ακαδημαϊκοί, ως προσκεκλημένοι εισηγητές από Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας και δεκάδες αξιόλογοι εισηγητές από διάφορους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς οργανισμούς της Κύπρου. Τις εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες περιλάμβαναν κεντρικές ομιλίες, εισηγήσεις σε παράλληλες συνεδρίες και εργαστήρια, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συνέδρων, κυρίως εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερόμενων. Οι εργασίες του Συνεδρίου διανθίστηκαν με καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, η δεύτερη ημέρα εργασιών ξεκίνησε με προσφώνηση-καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου προς τα μέλη του Ι.Α.Κ.Ε., ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και σύσφιγξης των σχέσεων ανάμεσα στους δύο οργανισμούς. Στην αντιφώνησή του ο επικεφαλής της ομάδας  του Ι.Α.Κ.Ε. κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Α.Κ.Ε., αναφέρθηκε στην πολυετή και γόνιμη συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου, προσέγγισε πτυχές του κεντρικού θέματος του φετινού Συνεδρίου, καθώς επίσης προσκάλεσε τα μέλη του και όσους συνέδρους επιθυμούν να λάβουν μέρος στο 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε., με θέμα «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί  στο Ηράκλειο της Κρήτης, από  3 έως 5  Απριλίου  2020. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων από τις δύο πλευρές. Το Ι.Α.Κ.Ε. τίμησε τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου και τον Πρόεδρο του κ. Ανδρέα Παπούλα και, επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο φιλοξένησε το Συνέδριο, απονέμοντας στον κ. Κώστα Γουλιάμο, Πρύτανη του Πανεπιστημίου, παρόμοιο αναμνηστικό δώρο.

Από την πλευρά του Ι.Α.Κ.Ε., εισηγήσεις στο Συνέδριο παρουσίασαν ο κ. Ιωάννης Τζωρτζάκης, Συντονιστής Ε.Ε. στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου, Γραμματέας Οργανωτικού, Ηλεκτρονικής Δικτύωσης και Επικοινωνίας του Ι.Α.Κ.Ε., ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Διερεύνηση αξιοποίησης του CRISS, συστήματος απόκτησης και πιστοποίησης της ψηφιακής ικανότητας από μαθητές, για την επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών» και ο κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Ε.Ε. στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και Γενικός Γραμματέας του Ι.Α.Κ.Ε, ο οποίος οργάνωσε εργαστήριο με θέμα «Με γνώση και με τρόπο: Διδάσκοντας Ερωτόκριτο με βιωματικές τεχνικές». Όλα τα μέλη της ομάδας του Ι.Α.Κ.Ε. είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Συνεδρίου, ως μέλη των προεδρείων σε διάφορες συνεδρίες του.  

Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, τα μέλη του Ι.Α.Κ.Ε. είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη Λευκωσία και να επισκεφτούν διάφορα αρχαιολογικά, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο τύμβος των πεσόντων στους νεώτερους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου, η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, το Ζυγί, η Βασιλική του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα κ.ά. Εξαιρετικά συγκινητική στιγμή για όλους ήταν το προσκύνημα στα «Φυλακισμένα Μνήματα», στη Λευκωσία.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου και το Ι.Α.Κ.Ε. ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη συνάντησή τους, η οποία αυτή τη φορά θα γίνει στο Ηράκλειο, στο 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε., στο οποίο έχουν, ήδη,  δηλώσει συμμετοχή ως εισηγητές και ως σύνεδροι πολλά στελέχη από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου και τα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί