Στη βουλή η άμεση λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με την άμεση λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Από 25/10/2019, οπότε συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση για να λειτουργήσει το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙΠΕΗ) με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάσταση για τους εργαζόμενους έχει δραματικά επιδεινωθεί. 

Συγκεκριμένα, το Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου έχει σταματήσει τη λειτουργία του από τον Νοέμβρη του 2019, καθώς ο εργολάβος ουσιαστικά εγκατέλειψε το έργο και τυπικά αποχώρησε νωρίτερα από τη λήξη της σύμβασής του, που ήταν στις 31/12/2019. 

Οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι του ΚΔΑΥ αυτή τη στιγμή «βρίσκονται στον αέρα», δεν πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο κάτω από ωμούς εκβιασμούς της εργοδοσίας και αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα για την καθημερινή τους επιβίωση, αλλά και χρέη σε τράπεζες, στο ρεύμα, στο τηλέφωνο κλπ. 

Παράλληλα δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το ποιος ανέλαβε το έργο από τον πρόσφατο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΕΑΑ τον Νοέμβριο, πότε αναλαμβάνει και με ποιες εργασιακές σχέσεις θα επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η στάση της κυβέρνησης και του εποπτικού της μηχανισμού (ΕΟΑΝ) που έχει την ευθύνη επίβλεψης της ΕΕΑΑ. Παρά τις συνεχείς παραβάσεις και την παράβλεψη των συμβατικών της υποχρεώσεων, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης εξακολουθεί να διατηρεί σε ομηρία 35 εργαζόμενους και δυο νομούς της Κρήτης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Διαγωνισμός Ανάθεσης της εργολαβίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης» για τον οποίο υποχρεούνταν να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στις 02/12/2019 και να λειτουργήσει το εργοστάσιο από 01/01/2020. Υποχρέωση, που όχι μονάχα δεν τήρησε, αλλά αρνείται κατηγορηματικά να απαντήσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον λόγο της αδράνειας της. 

Ευθύνες, εκτός από την κυβέρνηση, φέρει και ο ΕΣΔΑΚ, αλλά και οι δημοτικές αρχές που ανέχονται αυτή την κατάσταση η οποία έχει ως άμεση συνέπεια για τους δημότες να χρεώνονται διπλά και τριπλά με το τέλος ανακύκλωσης και με το πρόστιμο στους Δήμους των δύο νομών που εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, που πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΧΥΤΑ.

Ερωτάται ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Αμέσως να λειτουργήσει το εργοστάσιο, ώστε να συνεχίσει η ανακύκλωση στους 2 νομούς, να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους με τα ίδια εργασιακά κεκτημένα και να ανακουφιστούν από τα πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που προκύπτουν από τη μη λειτουργία του εργοστασίου για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με πάγωμα των χρεών προς Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. 


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί