Σύσκεψη για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Η πρώτη από τις προγραμματισμένες συναντήσεις για την πορεία του ΕΣΠΑ σε όλη την Κρήτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και με την συμμετοχή αιρετών τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους Δήμους των Χανίων. 

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του τρέχοντος προγράμματος 2014-2020 καθώς και οι απαιτήσεις όπως διαμορφώνονται για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση στην υλοποίηση των έργων που έχουν οι Δήμοι. 

«Θα πρέπει μέσα στο έτος να δημοπρατηθούν όλα τα έργα των Δήμων ώστε μέσα στο 2023 να έχουμε την πλήρη απορρόφηση των πόρων, που είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Ο κ. Αρναουτάκης εξήγησε πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και τόνισε πως επιδίωξη είναι να υπάρξει υπερδέσμευση πόρων και να ενταχθούν κι άλλα έργα. Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε πως την προηγούμενη προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Κρήτης έλαβε επιπλέον 40 εκ. από τα ποσά που δεν απορρόφησαν άλλες περιφέρειες. «Άρα, δεν συζητάμε να χάσουμε πόρους αλλά να πάμε σε ετήσια απορρόφηση 70 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης», ανέφερε.  

Σχετικά με τη νέα περίοδο έκανε λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα: Η συνεργασία με κάθε Δήμο ξεχωριστά, να οδηγήσει μέχρι το 2022 σε ώριμες μελέτες της νέας γενιάς έργων, ώστε να ξεκινήσουν απορροφήσεις από το 2023.  

Αναφερόμενος σε σημαντική έργα που θα πρέπει να προχωρήσουν σημείωσε την παράκαμψη Τοπολίων με επιπλέον 2 εκ. ευρώ, το βιολογικό στο Μαράθι και τα δίκτυα που εντάσσονται στο πρόγραμμα 2,5 εκ., την ολοκλήρωση του βιολογικού στη Γεωργιούπολη με 11 εκ. που υπογράφεται άμεσα. Αναφέρθηκε ακόμα στα δύο αρδευτικά σε Φουρνέ και Χρυσοσκαλίττισσα 4 εκ. ευρώ, που υπογράφηκαν, το Πλάτανος – Σφηνάρι με πάνω από 15 εκ. ευρώ που θα εγκριθεί την άνοιξη, αλλά και το εμβληματικό έργο στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κισσάμου που θα ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ. Επεσήμανε δε πως υπάρχουν και μια σειρά έργα αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, τα έργα για χωρικές επενδύσεις των Δήμων και οι αναπλάσεις του Δήμου Χανίων.   

Ζημιές 

Για τις κατολισθήσεις, ανέφερε πως το Υπουργείο μετά την ολοκλήρωση των μελετών ετοιμάζεται εντός του Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε αναθέσεις ενώ υπάρχει χρηματοδότηση 15 εκ. από την προηγούμενη περίοδο.  

Για τη γέφυρα του Κερίτη ανέφερε πως θα γίνει προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας, Δήμου Πλατανιά και Υπουργείου Πολιτισμού για να αποκατασταθεί. Έργο για το οποίο υπάρχουν ήδη 800.000 ευρώ κι έχει ανατεθεί η μελέτη. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί