Κοροναϊός: Στους 81 οι νεκροί – Που έχουν εμφανιστεί κρούσματα

Η αγορά της πόλης Γουχάν δεν είναι σίγουρα η πηγή από όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός

Την πόλη Γουχάν – επίκεντρο της επιδημίας – επισκέφθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός, με τον αριθμό των νεκρών από τον νέο κοροναϊό σε όλη τη χώρα να έχει ανέλθει πλέον στους 81.

Από τους 25 τελευταίους θανάτους, οι 24 σημειώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα καταγράφηκε στην επαρχία Χαϊνάν.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε τη Γουχάν, για να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, συναντήθηκε με ασθενείς και με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Κινέζος πρωθυπουργός μετέβη στην πόλη για να «κατευθύνει» το έργο των υγειονομικών αρχών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν τον Κινέζο πρωθυπουργό με μπλε ιατρική μπλούζα και μάσκα ίδιου χρώματος στο πρόσωπο. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στην πόλη, αφότου ξέσπασε η επιδημία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα έφτασαν τα 2.744, μετά τον εντοπισμό 769 νέων περιστατικών το Σαββατοκύριακο (αύξηση 30%), όπως ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση, σήμερα Δευτέρα.

Χθες Κυριακή, αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη, ενός 88χρονου άνδρα.

Οκτώ κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, που απαγόρευσε την είσοδο σε ανθρώπους που είχαν επισκεφτεί την επαρχία Χουμπέι τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς πολλοί από αυτούς που ασθένησαν, είχαν ταξιδέψει στη Γουχάν. Η απαγόρευση δεν αφορά τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί και στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, το πρώτο την 22η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια επιχειρηματία 52 ετών, που είχε φθάσει με τρένο, τρεις ημέρες νωρίτερα, από την πόλη Τζουχάι.

Σωρηδόν άδειες και ακυρώσεις εκδηλώσεων

Μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Κίνα κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους και συνιστούν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι, προκειμένου να προφυλαχθεί από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
Επιπλέον, οι εταιρείες δίνουν περισσότερες ημέρες διακοπών στους εργαζόμενούς τους, ακυρώνουν εκδηλώσεις και επιβάλουν καραντίνες, καθώς προετοιμάζονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απόφασης των κινεζικών αρχών, να παρατείνουν τις διακοπές για το κινεζικό νέο έτος, κατά τρεις ημέρες, ως τις 2 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η αλυσίδα εστιατορίων Haidilao International Holding ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της σε όλη την Κίνα, από χθες Κυριακή ως την Παρασκευή, ενώ η εταιρεία gaming Tencent Holdings Ltd και η εταιρεία social media ByteDance συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι.

Πολλές άλλες εταιρείες συμβούλευσαν τους εργαζόμενούς τους που επιστρέφουν από τη Γουχάν ή την επαρχία Χουμπέι, να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ακύρωσε την εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα που λειτουργεί ξανά, μετά το κινεζικό νέο έτος, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από τον κοροναϊό.

Οι επιχειρήσεις στην πόλη Σουζχού της ανατολικής Κίνας, όπου βρίσκεται ένα βιομηχανικό πάρκο για φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες, θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον ως τις 8 Φεβρουαρίου.

Κρούσματα στον υπόλοιπο κόσμο

Ταϊλάνδη: Πέντε κρούσματα. Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από τη Γουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στη συγκεκριμένη πόλη. Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.

ΗΠΑ: Πέντε κρούσματα. Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται σε Καλιφόρνια, Αριζόνα, Ιλινόι και Ουάσινγκτον. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στη Γουχάν, σύμφωνα με τις αρχές.

Αυστραλία: Πέντε κρούσματα. Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου. Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από τη Γουχάν στη Μελβούρνη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις που εντοπίστηκαν στο Σίδνεϊ, είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. 

Σήμερα Δευτέρα, οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, με τους αξιωματούχους να εξηγούν ότι πρόκειται για μια 21χρονη, η οποία βρισκόταν στην τελευταία πτήση που αναχώρησε από τη Γουχάν για το Σίδνεϊ, προτού το Πεκίνο ανακοινώσει ταξιδιωτική απαγόρευση. Η κοπέλα αυτή βρισκόταν στην απευθείας πτήση που συνδέει το Σίδνεϊ με τη Γουχάν και παρουσίασε συμπτώματα 24 ώρες μετά την άφιξή της στην Αυστραλία. Αμέσως πήγε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσαντ στους δημοσιογράφους. 

«Η ασθενής τέθηκε αμέσως σε καραντίνα», τόνισε ο Τσαντ, ενώ οι αρχές αναζητούν δύο ανθρώπους με τους οποίους είχε επαφή, οι οποίοι όμως έχουν μικρές πιθανότητες να έχουν προσβληθεί.

Οι αρχές εξηγούν ότι αναμένουν και άλλα κρούσματα, με δεδομένο τον όγκο των ταξιδιωτών μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. Παράλληλα η Καμπέρα συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για την απομάκρυνση περίπου 100 Αυστραλών από τη Γουχάν.

Μαλαισία: Τέσσερα κρούσματα. Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Γουχάν, που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία. Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη, καθώς και ένας άνδρας 40 ετών που μπήκε στη χώρα με λεωφορείο το οποίο μετέφερε Κινέζους τουρίστες.

Σιγκαπούρη: Τέσσερα κρούσματα. Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν 66χρονο που έφθασε από την Γουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα. Ο 37χρονος γιος του, που τον συνόδευε, επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί. Όπως και μια κάτοικος της Γουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.

Γαλλία: Τρία κρούσματα. Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου, ένα στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), τα άλλα δύο στο Παρίσι. Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.

Ιαπωνία: Τρία κρούσματα. Το πρώτο είναι αυτό ενός 30άρη, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο, έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στη Γουχάν. Δύο κάτοικοι της κινεζικής πόλης διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν μολυνθεί.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διευθετήσεις, προκειμένου να γίνει τουλάχιστον μία πτήση τσάρτερ, αύριο Τρίτη, με την οποία θα μπορέσουν να επαναπατριστούν Ιάπωνες υπήκοοι από τη Γουχάν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Ταϊβάν: Τρία κρούσματα. Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου 50 ετών, που έφθασε στη νήσο από τη Γουχάν, όπου διαμένει.

Νότια Κορέα: Τρία κρούσματα. Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ, τη 19η Ιανουαρίου από τη Γουχάν. Ακόμη δύο άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη, επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.

Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Βουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα. Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Γουχάν.

Καναδάς: Ένα ύποπτο κρούσμα. Εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 50 ετών, που είχε ταξιδέψει στη Γουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό ενδεχομένως να φθάσουν και τα 100.000 παγκοσμίως προειδοποιούν ειδικοί, καθώς ο κινεζικός ιός εξαπλώνεται με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον από το Imperial College εκτίμησε ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό μπορεί να φθάνουν και τις 100.000, ενώ προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει κρούσμα και στη Βρετανία. 

Σύσκεψη στην Ε.Ε.

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της Ε.Ε. για σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει συγκεκριμένα: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της Ε.Ε. για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίες που απαιτούνται για τα κράτη μέλη. Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ΕCDC). Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτείνουμε την αντίδρασή μας αν χρειαστεί», καταλήγει η Επίτροπος Κυριακίδου.

Συνάντηση Κικίλια – Κινέζου πρέσβη 

Για τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού θα ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30, στο υπουργείο Υγείας.

Αλλού η πηγή του κακού;

Καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα και σε άλλες χώρες και όλα τα μάτια έχουν έως τώρα εστιάσει στην αγορά θαλασσινών και ζώων της κινεζικής πόλης Γουχάν, που θεωρήθηκε η πηγή του νέου ιού “2019-nCoV”, οι επιστήμονες κάνουν δεύτερες σκέψεις και αμφιβάλλουν κατά πόσο αυτή η εκτίμηση τους είναι σωστή.

Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση από Κινέζους επιστήμονες, μετά την μελέτη των πρώτων κλινικών περιστατικών του κοροναϊού, δημιουργεί αμφιβολίες για την πηγή του «κακού».

Οι Κινέζοι ερευνητές από πολλούς επιστημονικούς φορείς, με επικεφαλής τη δρα Μπιν Τσάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το “Science”, ανέλυσαν τις περιπτώσεις των πρώτων 41 ασθενών που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του ιού.

Ο πρώτος ασθενής που αρρώστησε την 1η Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε καμία σχέση με την αγορά του Γουχάν, ενώ «καμία επιδημιολογική σχέση δεν βρέθηκε ανάμεσα στον πρώτο ασθενή και στους επόμενους», σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, από τους 41 πρώτους ασθενείς, οι 13 δεν είχαν καμία σχέση με την εν λόγω αγορά, η οποία έκλεισε από τις κινεζικές Αρχές την 1η Ιανουαρίου.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός, οι 13 από τους 41 χωρίς καμία σχέση», δήλωσε ο ειδικός λοιμωξιολόγος Ντάνιελ Λούσεϊ του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και επεσήμανε ότι οι πρώτες λοιμώξεις ανθρώπων από το νέο ιό πρέπει να συνέβησαν το Νοέμβριο, αν όχι νωρίτερα. Ο ιός μάλλον εξαπλώθηκε σιωπηλά στους κατοίκους της Γουχάν εκτός της αγοράς, στην οποία τελικά βρέθηκε αργότερα. «Ο ιός μπήκε στην αγορά από αλλού, προτού βγει από αυτήν», εκτίμησε ο Λούσεϊ.

Έτσι, τα τρία πιθανά σενάρια αυτή τη στιγμή είναι ο ιός αρχικά να μόλυνε κάποιον άνθρωπο εκτός της αγοράς και αυτός μετά να τον μετέφερε σε αυτήν ή ο ιός να μπήκε στην αγορά από κάποιο ζώο και αυτό να μόλυνε εκεί τον πρώτο άνθρωπο ή η μόλυνση στην αγορά να μην προήλθε από ένα μόνο ζώο αλλά από ένα συνδυασμό μολυσμένων ζώων.

Η δρ Τσάο δήλωσε ότι «όπως φαίνεται, η αγορά στη Γουχάν δεν είναι η μοναδική πηγή προέλευσης του ιού, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν γνωρίζουμε ακόμη από πού ακριβώς ήλθε ο ιός».

Το ίδιο είχε συμβεί και με άλλον κοροναϊό

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με έναν άλλο κοροναϊό, τον MERS (Middle East Respiratory Syndrome), που θεωρείτο αρχικά ότι προερχόταν από έναν ασθενή στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος είχε μολυνθεί από καμήλα τον Ιούνιο του 2012, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήδη από τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχαν υπάρξει δύο θάνατοι από τον ίδιο ιό -τότε ακόμη ανεξήγητοι- σε νοσοκομείο της Ιορδανίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες κινούνται ταχύτερα από κάθε προηγούμενη φορά για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου ιού. Μόλις δέκα μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, οι Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν γενετικά τον άγνωστο κοροναϊό και μοιράστηκαν ελεύθερα την πληροφορία με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πυροδοτώντας έτσι μια εκτεταμένη «κούρσα» μελέτης του “2019-nCoV”, το γονιδίωμα του οποίου αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο γενετικών πληροφοριών ανοικτής πρόσβασης.

Για «άνευ προηγουμένου ταχύτητα αντίδρασης» έκανε λόγο η καθηγήτρια μικροβιολογίας-ανοσολογίας Κάρλα Σάτσελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». «Συνήθως πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να κρύψουν αυτό που κάνουν, δεν θέλουν να μιλούν γι’ αυτό, όμως τώρα όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν πρέπει να ανησυχούν για το εγώ τους και για το ποιός θα είναι πρώτος, αλλά νοιάζονται πρωτίστως να λύσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να ρέει πραγματικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Σε τρεις μήνες οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Πειραματικά φάρμακα που αρχικά αναπτύχθηκαν για τον ιό SARS, έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται ήδη για το νέο ιό, ενώ παράλληλα επιστήμονες στις ΗΠΑ άρχισαν ήδη την ανάπτυξη ενός εμβολίου, η πρώτη δοκιμή ασφαλείας του οποίου σε ανθρώπους αναμένεται να γίνει σε τρεις μήνες, διάστημα ρεκόρ, αν όντως αυτό συμβεί. Στην περίπτωση του SARS χρειάστηκαν 20 μήνες μετά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του ιού, εωσότου γίνουν οι πρώτες δοκιμές ενός εμβολίου σε ανθρώπους.

Κλείνει τα σύνορα η Μογγολία

Η Μογγολία αποφάσισε να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα στις οδικές αρτηρίες που την συνδέουν με την Κίνα για να αποφύγει μια διάδοση του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Η Μογγολία είναι η πρώτη γειτονική χώρα της Κίνας που προχωράει στο κλείσιμο μεθοριακών περασμάτων με τη χώρα αυτή, μολονότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι σιδηροδρομικές και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εξάλλου χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση του Ουλάν Μπατάρ ανακοίνωσε ότι οι αρχές κλείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ως τις 2 Μαρτίου.

Η Μογγολία δεν έχει προς το παρόν καταγράψει κανένα κρούσμα του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλλει περισσότερους από 2.700 ανθρώπους στην Κίνα και έχει προκαλέσει τον θάνατο 81 από τον Δεκέμβριο. Πέραν της Κίνας, περισσότερες από 10 χώρες χώρες έχουν κρούσματα του νέου κοροναϊού. Ωστόσο οι αρχές της Μογγολίας διευκρίνισαν ότι έλαβαν το μέτρο αυτό για το κλείσιμο των οδικών μεθοριακών περασμάτων μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Εσωτερική Μογγολία, την κινεζική περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Μογγολία.

Επίσης “απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις”, προστίθεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην οποία επισημαίνεται ότι ακυρώνονται τα αθλητικά γεγονότα και κλείνουν οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

Κλείνει τα σύνορα και το Μακάο

Την ίδια ώρα το Μακάο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρνείται την είσοδο επισκεπτών από την Χουμπέι, ή αυτών που είχαν επισκεφθεί αυτήν την κινεζική επαρχία 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Μακάο, εκτός κι αν φέρουν τεκμήρια που να δείχνουν ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό. Η κυβέρνηση του Μακάο ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στις εγκαταστάσεις των καζίνο της πόλης σε όλους όσοι βρίσκονταν στην Χουμπέι 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους εκεί.

Τέλος τα πακέτα για Κίνα από τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία

Τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σταμάτησαν να πωλούν πακέτα στην Κίνα λόγω της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα και μόνο επαναπατρίζουν Ρώσους τουρίστες, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ντμίτρι Γκόριν, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρωσικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων. Η ενέργεια αυτή έγινε ύστερα από συστάσεις από τον αρμόδιο τουριστικό ρυθμιστικό φορέα της Ρωσίας, δήλωσε ο ίδιος. “Δεν πωλούνται ταξιδιωτικά πακέτα διότι υπάρχει απειλή για την ασφάλεια”, δήλωσε. “Οι πωλήσεις (των ταξιδιωτικών πακέτων) σταμάτησαν την Παρασκευή.

Η Ρωσία, που έχει καθημερινά απευθείας πτήσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις, δεν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου ιού. Περίπου 7.000 Ρώσοι τουρίστες που αγόρασαν πακέτα διακοπών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, δήλωσε ο Γκόριν. Περίπου 6.000 εξ αυτών είναι στο νησί Χαϊνάν και οι υπόλοιποι στην ηπειρωτική Κίνα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η Μαλαισία επέβαλε προσωρινή απαγόρευση για Κινέζους επισκέπτες από την πόλη Γουχάν και την επαρχία Χουμπέι. Η χώρα έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και να αποδειχθεί θανατηφόρος σε κάποιες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών, newsit.gt

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί