Ηράκλειο: Απάτη μέσω… viber! – Πώς έπαιρναν χρήματα από τα θύματά τους

Δέκα υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και της Σύρου, εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου. Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 8.300 ευρώ, από πολίτες που πωλούσαν διάφορα πράγματα μέσω διαδικτύου. Ζητούσαν να αγοράσουν τα είδη και στη συνέχεια έστελναν μέσω viber στους πωλητές ψεύτικες αποδείξεις στις οποίες φαινόταν να έχουν πληρώσει μέσω web banking “από λάθος” περισσότερα χρήματα, ζητώντας να τους επιστραφεί η διαφορά.

Αναλυτικά

Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση δέκα υποθέσεων απάτης (8 απόπειρες και 2 τετελεσμένες), που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και της Σύρου.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ημεδαπών (2 ανδρών ηλικίας 44 και 74 ετών και τριών γυναικών ηλικίας 18, 35 και 44 ετών), κατηγορούμενων για απάτη.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω ημεδαποί παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, έπειθαν τους παθόντες να τους καταβάλουν χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο 2019 είχαν προβεί στην αγορά διαφορών προϊόντων για τα οποία θα αποπλήρωναν μέσω web-banking.

Στην συνεχεία έστελναν μέσω της εφαρμογής Viber φωτογραφία αποδεικτικού μεταφοράς χρημάτων στο οποίο φαινόταν η καταβολή στο λογαριασμό των θυμάτων ποσού πολύ μεγαλύτερου από την αξία του προϊόντος που είχαν αγοράσει.

Ακολούθως, επικοινωνούσαν εκ νέου με τους παθόντες, λέγοντας ότι είχαν καταβάλει περισσότερα χρήματα από την αξία των προϊόντων που υποτίθεται ότι αγόραζαν και ζητούσαν την επιστροφή του επιπλέον ποσού, καταφέρνοντας έτσι να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 8.300 ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί