Γαλλία: Το σχέδιο της μεταρρύθμισης των συντάξεων στο υπουργικό συμβούλιο – Διαδηλώσεις

Αντικείμενο μιας μακράς κοινωνικής σύγκρουσης, η μεταρρύθμιση των συντάξεων, την οποία υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο περνώντας ένα στάδιο-κλειδί παρότι σήμερα είναι μια νέα ημέρα διαδηλώσεων.

“Re-traite moi aussi [κι εμένα]” (από τη λέξη retraite, σύνταξη στα γαλλικά) έγραφε ένα πανό των διαδηλωτών στο Μονπελιέ (νότια Γαλλία), σε μια από τις πιο πολυπληθείς διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη Γαλλία.

Κατά την 51η ημέρα του κινήματος που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, «η κινητοποίηση εξακολουθεί να είναι σημαντική, θα τη δούμε σήμερα», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του κινήματος. «Η κυβέρνηση επιμένει, πρέπει να συνεχίσουμε να της ασκούμε πίεση», εκτιμά.

Κατά την έναρξη της διαδήλωσης στο Παρίσι, όπου συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ο ομόλογός του της FO (Forve Ouvriere), Ιβ Βεϊριέ, δήλωσε, από την πλευρά του, πως «όταν ο πρόεδρος λέει ότι είναι μια μεταρρύθμιση που φτιάχτηκε για να διαρκέσει, μπορώ να σας πω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μην διαρκέσει και είμαι βέβαιος πως στο τέλος θα υπάρξουν πολλές διορθώσεις».

«Αν η κυβέρνηση εξετάζει στο υπουργικό συμβούλιο μια πρόταση νόμου, αυτό σημαίνει σαφώς πως ο κ. Μακρόν παραιτείται από την προσπάθεια να πείσει και ότι πρόθεσή του είναι να νικήσει και αυτό είναι ό,τι χειρότερο σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της Ανυπόταχτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Οι αντιτιθέμενοι στη μεταρρύθμιση θα πρέπει ωστόσο να διαψεύσουν το εξασθένιση του κινήματος: μετά την αποδοχή ενός συμβιβασμού με την κυβέρνηση από τα πιο μετριοπαθή συνδικάτα: οι τελευταίες διαδηλώσεις ήταν πιο αραιές και η απεργία στα δημόσια μέσα μεταφοράς έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί παρά τη σημερινή απεργία για αυτή την έβδομη «ημέρα κινητοποίησης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί