Φωτίου: Τα πέντε ψέματα του Βρούτση για την κοινωνική πρόνοια

«Στην επανεμφάνισή του σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του σχεδίου νόμου για το Επίδομα Γέννησης, με πομπώδες ύφος ανακοίνωσε ότι «θα αποκαταστήσει την αλήθεια απέναντι στις ανακρίβειες και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Μέσα σε 11 λεπτά είπε τόσα ψέματα που ίσως να μπορεί να διεκδικήσει νέο ρεκόρ», σχoλίασε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, του ν/σσ για το επίδομα γέννησης.

Η ίδια ανέφερε συγκερκιμένα: 1ο Ψέμα: «Το 2012-14 τέθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου κοινωνικού κράτους σε δύο πυλώνες: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Α21.».

«Ο κ. Βρούτσης δεν γνωρίζει ότι πυλώνες του προνοιακού κράτους είναι τα 242 ψηφιακά Κέντρα Κοινότητας, και ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης), που χορηγεί ψηφιακά όλα τα επιδόματα, όταν το ’15 υπήρχαν 200 επιδόματα που δίνονταν από 120 πηγές και ένα αδιαφανές πελατειακό προνοιακό κράτος» τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν μνημονιακή υποχρέωση του 2ου μνημονίου το 2012. Η ΝΔ δεν το εφάρμοσε μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, οπότε το μετονόμασε σε Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, (ΕΚΕ, πιλοτικό πρόγραμμα) για 13 δήμους με προϋπολογισμό 20 εκατ. Δηλαδή μέχρι το 2015 δεν είχαν δώσει ούτε ένα ευρώ για τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βίωναν την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Οι αξιολογητές που είχαν οι ίδιοι ορίσει χαρακτήρισαν το ΕΚΕ ως αποτυχημένο και άχρηστο και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και εφάρμοσε το ΚΕΑ, δίνοντας 700 εκατ. για 650.0000 συμπολίτες που είχαν αφεθεί στην ακραία φτώχεια και στην τύχη τους μέχρι το 2015».

2ο Ψέμα: «Το ΚΕΑ βασίζεται στην ύπαρξη του ΕΡΓΑΝΗ, δεν περιλαμβάνει υπηρεσίες και ένταξη στην εργασία και είναι παγίδα της φτώχειας».

«Ακόμη δεν έχει μάθει ότι το ΚΕΑ είναι ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, είναι ανοιχτό κάθε μέρα, και διασταυρώνει μέσω 6 βάσεων δεδομένων του κράτους ηλεκτρονικά τα εισοδήματα των τελευταίων 6 μηνών του αιτούντος. Για το αποτυχημένο ΕΚΕ του 2014 έκανες αίτηση μια φορά τον χρόνο με βάση την φορολογική δήλωση, δηλαδή για εισοδήματα 1,5 -2 χρόνια πριν» επεσήανε η Θ.Φωτίου και πρόσθεσε ότι «το ΚΕΑ πέραν του επιδόματος έχει δύο ακόμα πυλώνες:

» Ένταξη στην εργασία. Το πετύχαμε συνδέοντας τους δικαιούχους του ΚΕΑ με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Έτσι εξηγείται πως το 2017 υπήρχαν 650.000 δικαιούχοι και τον Ιούνιο του 2019 ήταν 470.000. Δηλαδή 180.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά.

» Παροχή υπηρεσιών. Δωρεάν τρόφιμα (ΤΕΒΑ), δωρεάν ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 7% έκπτωση στο ρεύμα και δωρεάν ποσότητα νερού, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

3ο Ψέμα: «Στα 4 ½ χρόνια δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα για το δημογραφικό».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε δωρεάν σχολικά γεύματα, δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε 156.000 παιδιά, διπλασίασε το επίδομα παιδιού για 1.600.000 παιδιά, έδωσε 700 εκ. για το ΚΕΑ,300 εκ. για το επίδομα στέγασης και 200 εκ για τα κόκκινα δάνεια, έριξε την ανεργία από το 27,5% στο 17,5%, αύξησε τον κατώτατο και κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, ο κ. Βρούτσης παρέδωσε την πρόνοια στα 789 εκ. και την παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με 3,5 δις. Ανάλογα μέτρα ουδέποτε είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015. Σήμερα ο κ. Βρούτσης τα ξηλώνει.

4ο Ψέμα: Εξήγγειλε «την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση.»

«Η δήθεν «εξαγγελία» είναι νόμος Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ από το 2018, που ήδη εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Η ΝΔ δεν το ψήφισε, και σήμερα το εξαγγέλλει ως μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

5ο Ψέμα: Εξήγγειλε ότι «το 2020 θα μπουν όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς.»

«Τον πληροφορούμε ότι στις 10 Ιουλίου του 2019 μπήκαν δωρεάν, όλα τα παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δηλαδή 156.000 παιδιά. Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε εφέτος 272 εκατ. γι αυτό τον σκοπό, εκ των οποίων μόνο 62 εκατ. από το ΕΣΠΑ.

» Το 2014 ο κ. Βρούτσης είχε βάλει μόνο 79.000 παιδιά δωρεάν και είχε αποκλείσει τα παιδιά των άνεργων μητέρων.

» Από τότε διαχώριζε τα παιδιά ανάλογα με την κατάσταση των γονιών τους. Το ίδιο συνεχίζει με αυτό το νομοσχέδιο, όπου κόβει τρία επιδόματα ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών ή το αν επαναλαμβάνουν την τάξη λόγω απουσιών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί