Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση υπονομεύει την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου (βίντεο)

Στον ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Σήμερα, Πέμπτη 23/1, εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος που, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση, επαναφέρει το «μπόνους» πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα. Η ΝΔ θα συμπράξει για την ψήφισή του με τους γραφικούς ακροδεξιούς της «Ελληνικής Λύσης» του Βελόπουλου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο εκλογικό νόμο, επαναφέρει,  με «μπαλώματα», το μπόνους των πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα.  Ετσι, με τον νέο νόµο καταργείται η απλή αναλογική, και το κόµµα που έρχεται πρώτο στις εκλογές, εφόσον συγκεντρώνει ποσοστό 25%, θα λαµβάνει ως «µπόνους» 20 έδρες. Από το 25% και επάνω θα παίρνει µία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% επιπλέον, µε µέγιστο µπόνους τις 50 έδρες. Με αυτό τον τρόπο, θα απαιτείται ποσοστό 38% για το πρώτο κόµµα ώστε να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση.

Πριν λίγο στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας:

Η κυβέρνηση υπονομεύει την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως αποτέλεσμα την ανισοτιμία της ψήφου των πολιτών, παρόλο που, λίγες βδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ενδιαφέρεται για την ισοτιμία της ψήφου με αφορμή την ψήφο των απόδημων. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ό,τι κι αν γίνει, οι επόμενες εκλογές, για τις οποίες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η ΝΔ σχεδιάζει να τις κάνει πρόωρα, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς της ΝΔ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στο θέμα του προσφυγικού, το οποίο βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα. αλλά και σε όλα τα κεντρικά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η οικονομία, οι εργασιακές σχέσεις, η παιδεία και το ασφαλιστικό.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: Και επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση. Αλλά εσείς επιμένετε στις συνταγές του χθες. Στις συνταγές που μας οδήγησαν στη κρίση. Στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός, που στηρίζεται σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για παλινωδίες, σημείωσε ότι πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, η κυβέρνηση διακήρυττε τη μεγάλη αξία και σημασία της ισοτιμίας της ψήφου των ομογενών. Ωστόσο, πρόσθεσε, αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουμε σε όλους όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια ψήφο, αλλά σε ξεχωριστές περιφέρειες, γιατί δήθεν αυτό που σας έκοπτε ήταν η ισοτιμία της ψήφου τους.
Και ενώ η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων στο εσωτερικό ποσώς σας συγκινεί, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε: Στην πραγματικότητα, δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα, παρά μονάχα μια λάθος εκτίμηση. Μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά σας έπαρση και αλαζονεία. Ότι, αφού κερδίσατε τις εκλογές βασισμένοι στην πολιτική εξαπάτηση τον περασμένο Ιούλη, θα καταφέρετε να τις ξανακερδίσετε και την επόμενη φορά.

Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι εμείς έχουμε άλλο ηθικό και αξιακό πλαίσιο. Και συνέχισε: Γιατί εμείς δε θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι, ούτε συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά φορέα της αλλαγής και της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου. Γι’ αυτό και πιστεύουμε βαθιά στην αξία της δημοκρατίας. Στην αξία της ισοτιμίας της ψήφου. Και εμπιστευόμαστε τον λαό και τις επιλογές του.

Η θέση του ελληνικού λαού μέσα στο πολιτικό σύστημα αποκαταστάθηκε, στην πληρότητά της, με τον νόμο ν. 4406/2016 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως, όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τον ρόλο του ντελίβερι των Κολεγίων

Το μόνο σας μέλημα στην παιδεία είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: Ανοίξατε την πόρτα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, στους κατόχους διπλωμάτων κολλεγίων. Και το κάνατε μόνοι σας κύριοι της ΝΔ χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι δήθεν η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας κατήγγειλε ο ΔΟΑΤΑΠ. Σας ζητάει η Βουλή των Ελλήνων επίσημα στοιχεία. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχετε αναλάβει απροκάλυπτα τον ρόλο του ντελίβερι των Κολεγίων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπάχαλο στο προσφυγικό

Οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε: Εσείς κινητοποιούσατε τους ανθρώπους στα νησιά λέγοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες. Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπαχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από έξι μήνες να το ξανασυστήσετε.

Ποιος μπορεί να σας εμπιστευθεί με τη στάση σας αυτή, αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε: Ρωτήστε τους πολίτες στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέρο, αυτούς τους 6 μήνες που εσείς κάνατε πειραματισμούς, τι έγινε η ζωή τους βελτιώθηκε, όπως υποσχεθήκατε ή χειροτέρευσε; Τους είδατε χθες να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους. Δεν τους κινητοποιήσαμε εμείς. Η ανικανότητά σας τους κινητοποίησε. Και τα ψέματα που τους λέγατε προεκλογικά. Με τα οποία τώρα θα βρεθείτε αντιμέτωποι.

Το ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Στο ασφαλιστικό αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: 20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών.

Με το άδικο σύστημα των κλάσεων ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ. Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε, αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί