Ο Μ. Συντυχάκης για το νέο εκλογικό νόμο

Η πρόταση της ΝΔ για το νέο εκλογικό νόμο «διασφαλίζει την παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, στη β’ Ανάγνωση, του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα που δίνει μπόνους έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

«Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έκρυψαν τη συμπάθειά τους στη μικρότερη ή στη μεγαλύτερη κλοπή των εδρών, τη συμπάθειά τους στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα», πρόσθεσε.

«Σε εμάς, ό,τι είναι στο μυαλό μας, πάει και στο στόμα μας. Δεν ακολουθούμε μια τακτική διγλωσσίας. Μιλάμε για απλή, ανόθευτη αναλογική, χωρίς μπόνους, χωρίς όρια του 3%», είπε, στηλιτεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 που εμφανίζουν ως «αναλογικές» τις δικές τους προτάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την απλή και ανόθευτη αναλογική.

Για παράδειγμα, η πρόταση του ΜέΡΑ25 για ένα μεικτό εκλογικό σύστημα όπου οι 250 έδρες θα δίνονται στα κόμματα με απλή αναλογική και οι άλλες 50 θα κατανέμονται με βάση ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες, θα απογειώσει τα εκβιαστικά διλήμματα σε αυτές τις περιφέρειες.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Θετικά έχουν ταχθεί η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν στην Επιτροπή. 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μ.Συντυχάκη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί