Εκλέχθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Βίντεο)

Οι Πρόεδροι της Μεταπολίτευσης

Με 261 ψήφους, η ανώτατη δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ “παρών” δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Απών ο Σαμαράς

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.

Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κ. Τζαβάρας: «Έχει άλλα θετικά…»

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχολίασε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Προσωπικά δεν έχω την τιμή να τη γνωρίζω, αλλά είναι πρόεδρος του ΣτΕ και υπό αυτήν την έννοια είναι και θεματοφύλακας ενός υπηρεσιακού και συμβολικού κύρους. Νομίζω ότι κατά γενική παραδοχή, ένα από τα μειονεκτήματά της υποψηφιότητας αυτής είναι η απουσία της από την πολιτική ζωή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε: «Η αντίφαση που υπάρχει είναι ότι οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής τους σταδιοδρομίας, να απέχουν από την πολιτική. Αυτό σημαίνει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτή τώρα η πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι υποχρεωμένη να δώσει ζωή και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε ένα θεσμό που προεχόντως είναι πολιτικός. Προϋποθέτει δηλαδή σαφή γνώση και αντίληψη των πολιτικών τρόπων συμπεριφοράς και νομίζω ότι από αυτό είναι που θα κριθεί. Προσωπικά εύχομαι να επιτύχει γιατί από την άλλη πλευρά υπάρχουν θετικά, όπως είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα θα έχει μια Πρόεδρο γυναίκα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την εκλογή της.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στη νέα ΠτΔ καλή θητεία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσεις ότι «Με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή».

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Η φον ντερ Λάιεν συγχαίρει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Την «πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας» συνεχάρη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με ευρεία πλειοψηφία κατά την ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή.

«Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που εκλέχθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα προχωρά σε μια νέα εποχή ισότητας», έγραψε σε ανάρτησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Η κ. Σακελλαροπούλου ιετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά:

– «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)

– «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)

– «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)

– «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)

– «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)

– «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)

– Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)

– «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)

– «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)

– «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου,

1/2016)

– «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)

– «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)

– «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),

– «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)

– Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)

– Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)

– Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)

– Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)

– Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)

– Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)

– Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)

– Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)

– Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)

– Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

Οι προηγούμενοι Πρόεδροι

Τρεις διατελέσαντες Πρόεδροι (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας) είχαν την ευκαιρία και μιας δεύτερης θητείας, ενώ στο σχεδόν μισό αιώνα αδιατάρακτου κοινοβουλευτικού βίου κάποιες από τις Προεδρικές εκλογές ήταν συναινετικές -όπως προδίδει και ο αριθμός των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του προτεινόμενου από την πλειοψηφία προσώπου-, σε κάποιες άλλες όμως αποτυπώθηκε το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα της εποχής.

Ο πρώτος Πρόεδρος

proedros-dhmokratias-afierwma2-2.jpg
Μιχαήλ Στασινόπουλος.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία (πτώση της 7χρονης δικτατορίας και εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο), και μετά το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος (αβασίλευτη ή βασιλευομένη), ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, μετά από πρόταση της κυβέρνησης Καραμανλή, εκλέγεται στις 18 Δεκεμβρίου 1974 πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας, με 206 ψήφους χωρίς κάποιον αντίπαλο. Ας σημειωθεί ότι ο Μιχαήλ Στασινόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως, δηλαδή, και η κυρία Σακελλαροπούλου.

Έξι μήνες μετά

proedros-dhmokratias-afierwma3.jpg
Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Όμως, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος ήταν προσωρινός Πρόεδρος, ως εκ τούτου ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εκείνος που θα είχε πλήρη θητεία. Στις 19 Ιουνίου 1975 η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει ως Πρώτο Πολίτη της χώρας τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τσάτσο με 210 ψήφους (στην πρώτη ψηφοφορία). Ήταν η τελευταία φορά που ο προτεινόμενος από την πλειοψηφία υποψήφιος εκλεγόταν με περισσότερες από 200 ψήφους με τη στήριξη του πρώτου κόμματος και μόνον, απόρροια των συντριπτικών ποσοστών του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις εθνικές εκλογές που προηγήθηκαν. Ανθυποψήφιός του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ως προτεινόμενος από την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, και πήρε 65 ψήφους.

Πρόεδρος, ο Καραμανλής

Κωνσταντίνος Καραμανλής.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αυγή της δεκαετίας του ’80, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ολοκληρώνει τον κύκλο του στην πρωθυπουργία και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 1980. Εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία με 183 ψήφους (στις δύο προηγούμενες είχε αποσπάσει 179 και 181 αντιστοίχως), στηριζόμενος από το κόμμα που είχε ιδρύσει. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης, 93 συγκεκριμένα, αρνήθηκαν την ψήφο, ενώ άλλοι υποψήφιοι (Γ. Μυλωνάς, Λ. Κύρκος, Φ. Βεγλερής, Νικ. Βενιζέλος, Ηλ. Ηλιού, Στ. Παπαθεμελής, Ι. Ζίγδης) απέσπασαν μονοψήφιο αριθμό ψήφων.

Αλλαγή σελίδας, και στο Προεδρικό Μέγαρο

Χρήστος Σαρτζετάκης.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πλέον, το 1985 ήταν η ώρα για αλλαγή και στο πρόσωπο του Πρώτου Πολίτη. Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ο ιστορικός έχει καταγράψει και με φανερή την πικρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κυβέρνηση Παπανδρέου καταλήγει στην υποψηφιότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη, αρεοπαγίτη και γνωστού στο Πανελλήνιο ως ανακριτή της υπόθεσης δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ωστόσο, η εν λόγω Προεδρική εκλογή επρόκειτο να περάσει στην Ιστορία ως η πιο επεισοδιακή εκλογή. Το χρώμα των ψηφοδελτίων -αφού τότε η εκλογή ήταν ακόμη μυστική-, και η δυνατότητα ή μη, του προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας -είχε, εν τω μεταξύ, παραιτηθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής- και προέδρου της Βουλής, Ιωάννη Αλευρά να συμμετάσχει ή όχι στην ψηφοφορία, ήταν δύο ζητήματα που επιβάρυναν την πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση της κάλπης από την αίθουσα, από το βουλευτή Ελευθέριο Καλογιάννη, κατά τη διάρκειας της δεύτερης ψηφοφορίας.

Η ένταση χτυπά «κόκκινο» τις ημέρες εκείνες στο Κοινοβούλιο, πάντως ο Χρήστος Σαρτζετάκης αποσπά οριακά 180 ψήφους (από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) στην τρίτη ψηφοφορία, ενώ 112 βουλευτές αρνήθηκαν ψήφο.

Η επιστροφή του Κων. Καραμανλή

Η Συνταγματική Αναθεώρηση του 1986 «ψαλιδίζει» κάποιες από τις Προεδρικές εξουσίες, ενώ αλλάζει πλέον και τον τρόπο εκλογής Προέδρου: γίνεται στο εξής φανερός, καταργώντας έτσι την ως τότε μυστική ψηφοφορία.

Και, με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πλέον, στην αυγή της δεκαετίας του ’90, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην πέμπτη και τελευταία εκλογή, ο προτεινόμενος από την ΝΔ υποψήφιος παίρνει 153 ψήφους με το βασικό του αντίπαλο, Ιωάννη Αλευρά, να κερδίζει την ψήφο 125 βουλευτών, ενώ ο προτεινόμενος από τον Ενιαίο Συνασπισμό Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος παίρνει 21.

Η ώρα του Κωστή Στεφανόπουλου

Κωστής Στεφανόπουλος.INTIME NEWS

Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επανέλθει στην κυβέρνηση το 1993, το κυβερνών κόμμα από κοινού με την Πολιτική Άνοιξη, εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο. Τον Μάρτιο του 1995, και στις τρεις ψηφοφορίες, απέσπασε 181 ψήφους, όταν ο Αθανάσιος Τσαλδάρης της ΝΔ ήλθε δεύτερος με 109.

Πέντε χρόνια μετά, ο Πατρινός πολιτικός επανεξελέγεται με ρεκόρ ψήφων (ως εκείνη τη στιγμή): 269 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδωσαν την ψήφο τους σε εκείνον από την πρώτη ψηφοφορία, με τον ιστορικό ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκο, να παίρνει 10.

Ρεκόρ ψήφων για τον Κάρολο Παπούλια

proedros-dhmokratias-afierwma7.jpg
Κάρολος Παπούλιας.INTIME NEWS

Το ρεκόρ όμως του Κωστή Στεφανόπουλου επρόκειτο να καταρριφθεί από το διάδοχό του στο Προεδρικό Μέγαρο: στον πρώτο εκλογικό γύρο 279 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του Κώστα Καραμανλή, ψηφίζουν τον Κάρολο Παπούλια. Ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.

Πανηγυρική η επανεκλογή του Γιαννιώτη πολιτικού και το 2010: 266 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού λένε «ναι» σε μια δεύτερη θητεία του Καρ. Παπούλια, όταν 32 βουλευτές προτιμούν το «παρών».

Εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου

Προκόπης Παυλόπουλος.INTIME NEWS

Τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν η τελευταία φορά που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγή στις κάλπες. Ο διατελέσας Επίτροπος της Κομισιόν, Σταύρος Δήμας προτείνεται από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για Πρόεδρος, ωστόσο οι 168 ψήφοι των δύο κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν επαρκούν.

Ακολουθούν βουλευτικές εκλογές, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και, εν τέλει, η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: 233 βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη ΝΔ, και τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκλέγουν στην τέταρτη ψηφοφορία το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας (συνυπολογίζοντας τις τρεις προ των βουλευτικών εκλογών). Ο Νίκος Αλιβιζάτος προτιμάται από 30 βουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι 32 βουλευτές (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) δηλώνουν «παρών».

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί