Η ΔΑΣ – ΕΚΗ για τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία – ΕΚΗ, σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΗ, η ΔΑΣ είχε καταθέσει τις προτάσεις και ψηφίσματα για ζήτημα που βρίσκονται στην επικαιρότητα με πρώτο το επικείμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Κορυφαίο ζήτημα για εμάς όπως και για όλους τους εργαζόμενους είναι η επικείμενη επίθεση στην Κοινωνική ασφάλιση από την κυβέρνηση της  ΝΔ, που όχι μονό διατηρεί , αλλά προχώρα ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας ψαρί και τον νόμο λαιμητόμο ως νόμο σωτηρίας , θέλοντας να γίνει νονός στο  νόμο Κατρουγκαλο και να μετονομαστεί σε νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση .

Η πάγια απαίτηση των εργοδοτών να απαλλαγούν από το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκει τους καλύτερους συμμάχους στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.  Θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν έως τα βαθιά γεράματα και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τη στοιχειώδη κάλυψη, περίθαλψη, σύνταξη, ενώ την ίδια ώρα οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις που τους στήριξαν διαχρονικά, καταλήστεψαν τα αποθεματικά των ταμείων, έπαιξαν στο τζόγο τα λεφτά των εργατών και χάρισαν εκατομμύρια εισφορών στους εργοδότες.    

Θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με την έννοια του «Δημόσιου, Κοινωνικού Χαρακτήρα» της ασφάλισης και να εισάγουν τάχα μου την έννοια της ανταποδοτικότητας .

Στην χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η απάντηση στο  αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνηση της ΝΔ να δοθεί απάντηση με απεργιακή κινητοποίηση .

Η  ΔΑΣ κατέθεσε  ψήφισμα εναντία στην  κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, που μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή και σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό μας. 

Δεν  μπορεί να αναβαθμίζεται ο ρόλος του νατοϊκού στρατηγείου στη Λάρισα ή βάση στην ΣΟΥΔΑ, να δημιουργούνται αλλού στρατιωτικές βάσεις, εγκαταστάσεις, στρατιωτικές αποθήκες, για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις στρατιωτικές αποστολές και να μην υπάρχει αντίδραση από τα σωματεία και το ΕΚΗ. Που πάντα αίτημα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν να απαιτηθεί να φύγουν οι νατοϊκές και αμερικάνικες βάσεις, καμιά εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς

Η πλειοψηφία του ΕΚΗ,  η παράταξη της ΠΑΣΚΕ Δημοκρατική Συνεργασία αρνήθηκε να βγει ψήφισμα με το πρόσχημα ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το θέμα. Εδώ ταιριάζει η λαϊκή παροιμία  ο κόσμος το έχει τουμπανο και εμείς κρυφό καμάρι .

Εκεί όμως που ξεχώρισε η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΚΗ ήταν στο ζήτημα του επερχόμενου  νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την καταστολή που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ θέλοντας να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εκεί, η πλειοψηφία απέδειξε για άλλη μια φορά τον τίτλο του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, καταθέτοντας μάλιστα  μήνυση σε 2 μελή του ΔΣ του ΕΚΗ και μέλη της ΔΑΣ το Δ. Σαλουστρο και τον Γ. Ξημερακη .  

Τα μελή της Δημοκρατικής Συνεργασίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΗ Βοργιάπου ζητούν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στέλνουν στα δικαστήρια συνδικαλιστές για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΚΗ μετά την μεταπολίτευση  με χαρακτηρισμούς που ποτέ δεν έχει πει η ΔΑΣ .

Τους ενοχλεί ότι η ΔΑΣ έχει καταγγείλει και θα καταγγέλλει  μια σειρά παρατυπίες σε αρχαιρεσίες σωματείων που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ και την καταστρατήγηση του καταστατικού του ΕΚΗ.

Οι άλλες 2 παρατάξεις που είναι στο ΔΣ του ΕΚΗ κατήγγειλαν την στάση της ΠΑΣΚΕ που ποινικοποιεί  την συνδικαλιστική δράση και δίνει χέρι βοηθείας στα σχεδία της κυβέρνησης . 

Τέλος αποφασίστηκε να γίνει η Γενική Απολογιστική Συνέλευση του ΕΚΗ στης 12/2 

Θυμίζουμε ότι η περυσινή Γενική απολογιστική συνέλευση δεν έγινε με ευθύνη της Δημοκρατικής Συνεργασίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), παραβιάζοντας το καταστατικό του ΕΚΗ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία ,τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να περάσει ενιαία επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβέρνηση και εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί