Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου – Σε δίκη 6 κατηγορούμενοι

Την πρόταση του εισαγγελέα υιοθετεί το παραπεμπτικό βούλευμα για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και οι 6 κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Η πρόταση του εισαγγελέα που υιοθετήθηκε και από το δικαστικό συμβούλιο, διατηρεί το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο έναντι των κατηγορουμένων. Διαβάστε την ανακοίνωση των τριών δικηγόρων προς την εισαγγελική αρχή. Αργότερα σήμερα η συνέντυξη τύπου.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου και η πολιτική αγωγή είχαν ζητήσει τη μετατροπή του αδικήματος σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, όμως το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, όπως αυτή εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι έξι πρόσωπα: οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ο καταστηματάρχης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης, και τέσσερις αστυνομικοί.

Αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης σε Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλόυ: Να μη γίνει ο θάνατος του Ζακ ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι τρεις δικηγόροι της οικογένειας Κωστόπουλου Αννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη, Κλειώ Παπαπαντολέων, χθές Δευτέρα, τονίζοντας πως «η τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών».

Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις δικηγόροι διαμαρτύρονται για την κατεύθυνση που έχει δωθεί στην υπόθεση, καλώντας ην αρμόδια εισαγγελική αρχή «να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων:

«Η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Ζαχαρία Κωστόπουλου σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος. Η τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών. Το κοινό περί δικαίου
αίσθημα, αλλά και η κλασική νομική αξιολόγηση των κρίσιμων περιστατικών έρχονται σε σαφή αντίθεση με τις κρίσεις και τις παραδοχές του βουλεύματος αλλά και την πάγια
νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η ελπίδα για δίκαιη και ορθή δικαστική κρίση περιορίζεται από το στενό πλαίσιο διάγνωσης που τίθεται από τα αποδοθέντα αδικήματα.

Καλούμε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου. Για να μη γίνει ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας.

Οι πληρεξούσιες δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου:
Αννυ Παπαρρούσου
Χρύσα Πετσιμέρη
Κλειώ Παπαπαντολέων»

Σήμερα η συνέντευξη τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει, στο πλαίσιο της εκστρατείας της, σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ελληνική εκστρατεία, παγκόσμια εκστρατεία), με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατό του.

Για τον λόγο αυτό, καλεί σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, στην οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουμε έναν πρώτο όγκο υπογραφών που έχουν συλλεχθεί σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας. Στη συνέντευξη τύπου θα ενημερώσουμε για την υπόθεση και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα, με τη συμβολή των δικηγόρων και της οικογένειας του Ζακ, της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, καθώς και του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που έχει διεξάγει έρευνα και έχει καταθέσει έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού για τον θάνατο του Ζακ. Θα παρασταθούν επίσης οι γονείς του Ζακ.

    Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, έχουμε αιτηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, πριν τη συνέντευξη τύπου, ώστε να του κοινοποιήσουμε τις υπογραφές από όλο τον κόσμο, και να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για τη σοβαρή καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ και ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, καθώς και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης».                                                                                 

Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 13.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 – Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης). Θα τοποθετηθούν:

·         Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας,

·         Νίκος Κωστόπουλος, Αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου,

·         Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου,

·         Τέλης Ράπτης, Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie,

·         Στέφανος Λεβίδης, διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση.

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος στη Lifo.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί